ΣΠΑΡΤΗ. Στην εκπομπή «Καλοί μου άνθρωποι» με την Εύα Νικολοπούλου που μεταδίδεται κάθε Παρασκευή 12.00-13.00 από το ραδιόφωνο NOTOS 94.9FM, την Παρασκευή 10 Μαρτίου ήταν καλεσμένη η Νικολέτα Παπαδοπούλου, Msc Λογοθεραπεύτρια και διευθύντρια του Κέντρου Λογοθεραπείας Νόησις που λειτουργεί σε Σπάρτη και Γύθειο.

Αντικείμενο της συζήτησης η Λογοθεραπεία με αφορμή την 6η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Λογοθεραπείας. Η λογοθεραπεία είναι μια θεραπευτική διαδικασία που απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες με διαταραχές στην επικοινωνία, την ομιλία, το λόγο, την κατάποση και τη μάσηση. Και επειδή ο εντοπισμός τέτοιων συμπτωμάτων στους ενήλικες είναι απλός, η εκπομπή επικεντρώθηκε στα παιδιά και τις βασικές ενδείξεις που θα πρέπει να κάνουν τους γονείς να απευθυνθούν κατ’ αρχήν στον παιδίατρό τους και κατόπιν σε έναν λογοθεραπευτή.

Τα κριτήρια και οι ενδείξεις διαφέρουν ανά ηλικία με την σχολική ηλικία να αποτελεί κρίσιμο ορόσημο για την επίλυση διαταραχών. Όσο πιο έγκαιρη είναι η παρέμβαση τόσο καλύτερα και αμεσότερα τα αποτελέσματα της λογοθεραπείας, τόνισε η κ. Παπαδοπούλου, η οποία διευκρίνισε ότι η διαδικασία της λογοθεραπείας για τα παιδιά είναι τόσο ευχάριστη που συχνά δεν θέλουν να τελειώσει.

Ως προς το ελαφρώς συγχητικό καθεστώς που ισχύει σε σχέση με τις συμβάσεις των θεραπευτικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ, η κ. Παπαδοπούλου διευκρίνισε ότι σήμερα ισχύει ότι και παλαιότερα: οι γονείς πληρώνουν τις θεραπείες και αποζημιώνονται έπειτα από τον Οργανισμό. Σημείωσε μάλιστα ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει σε μεγάλο βαθμό αν όχι εντελώς το κόστος των θεραπειών και μέχρι στιγμής αποζημιώνει τους γονείς. Τα κέντρα ωστόσο βρίσκονται σε αναμονή εφαρμογής των νέων διατάξεων.

Παρακολουθήστε αναλυτικά τη συνέντευξη και μάθετε τι πρέπει να προσέξετε στα παιδιά σας από τη γέννησή τους έως και την σχολική ηλικία:


Κέντρο Λογοθεραπείας Νόησις
Νικολέττα Παπαδοπούλου, Λογοθεραπεύτρια
Αρχιδάμου 95 στη Σπάρτη και Ορέστου & Μικράς Ασίας στο Γύθειο
Τηλέφωνα: 27310 20793 και 6979 994061
Email: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/kentronoisis/