ΜΑΝΗ. Μια εξισορροπιστική παρέμβαση επιχείρησε ο Λάκωνας Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης με μήνυμα που έστειλε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Μανιατών για το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μάνη.

Ο κ. Αραχωβίτης τονίζοντας την απόλυτη αναγκαιότητα στροφής της χώρας στις ΑΠΕ σημείωσε ότι είναι απαραίτητος ο σοβαρός σχεδιασμός που θα επιτρέψει την εφαρμογή ενός «δημοκρατικού ενεργειακού μοντέλου» που θα σέβεται τις τοπικές κοινωνίες, τις δραστηριότητές τους και τα τοπικά οικοσυστήματα.

Υποστηρίζει δε ότι οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να έχουν φωνή και ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Αναλυτικά το μήνυμα που έστειλε ο Βουλευτής Λακωνίας Στ. Αραχωβίτης στη συγκέντρωση των Μανιατών για τις ανεμογεννήτριες έχει ως εξής:
«Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ενέργεια αποτελεί δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και έναν από τους τομείς στους οποίους η χώρα θα πρέπει να στραφεί με μεγάλη προσοχή.
Η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη των νέων ενεργειακών τεχνολογιών όπως και η απεξάρτηση από τα ρυπογόνα και τοξικά ορυκτά καύσιμα, αφορά όλους μας, σαν κοινωνία και πολιτεία.
Η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές αέριων ρύπων κατά 40% μέχρι το 2030 με αντίστοιχη μεγαλύτερη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις μεταφορές και στην ενέργεια.
Ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρχει δίλημμα «ναι ή όχι στις ΑΠΕ».
Ωστόσο αυτή η μάχη και η αλλαγή θα πρέπει να γίνει με κανόνες δικαίου, με σοβαρό σχεδιασμό, με γνώμονα το κέρδος της κοινωνίας και όχι με γνώμονα το κέρδος των ολίγων.
Το ζητούμενο είναι ο σοβαρός σχεδιασμός, που δεν θα παραβλέπει τη σημαντική αύξηση της τιμής του ρεύματος, τη μη αναστρέψιμη υποβάθμιση και ομογενοποίηση του φυσικού, δομημένου και μνημειακού περιβάλλοντος και τέλος, την καταβύθιση της οικονομίας, λόγω της εισαγόμενης και πανάκριβης τεχνολογίας που χρειάζεται για να υποστηριχθούν.
Επίσης δεν πρέπει να θεωρούμε σχεδόν αποκλειστικά ως ΑΠΕ τις ΒΑΠΕ Α/Γ και τα Φ/Β με τον τρόπο που αναπτύσσονται ως τώρα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ψηφίσαμε το Νόμο 4414/2016 για το «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε».
Στόχος είναι το νέο καθεστώς να επιτρέπει τόσο την υλοποίηση νέων επενδύσεων που θα αξιοποιούν το σημαντικό εγχώριο δυναμικό για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ όσο και τη σταδιακά μεγαλύτερη ανάληψη υποχρεώσεων από τους νέους αυτούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. σε επίπεδο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης ψηφίσαμε το ν. 4447/2016 για τον «Χωρικό σχεδιασμό και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» τροποποιώντας ουσιαστικά τον ν. 4269/2014 με τον οποίο, όπως και με άλλα νομοθετήματα, απορυθμίστηκε σαρωτικά το πλαίσιο του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
Χρειάζεται προσοχή ώστε η «πράσινη» ενέργεια να μην αποκτήσει αρνητικό πρόσημο για τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό θα συμβεί αν οι ΑΠΕ δεν προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών τους, αλλά για την αποκόμιση τεράστιων κερδών και μάλιστα επιδοτούμενων από επιχειρηματικούς ομίλους εις βάρος του περιβάλλοντος και της οικονομίας.
Στρατηγικός μας στόχος η εξυπηρέτηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών αναγκών, με βάση ένα νέο δημοκρατικό, ενεργειακό μοντέλο.
Ένα μοντέλο το οποίο θα περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, και θα σέβεται τα τοπικά οικοσυστήματα, τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες και τις χρήσεις γης, το πολιτιστικό περιβάλλον.
Γι αυτό το λόγο εγώ προσωπικά αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, συντάχθηκε στο παρελθόν με συλλογικότητες που αντιτάχθηκαν σε φαραωνικού τύπου εγκαταστάσεις που αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και την τοπική ιστορία.
Οι Τοπικές Κοινωνίες θα πρέπει να έχουν φωνή και ρόλο στην διαμόρφωση του ενεργειακού σχεδιασμού που αφορά την περιοχή τους».