Γράφει η Νικολέτα Παπαδοπούλου*

Η θωρακική αορτή είναι το τμήμα της αορτής που εκτείνεται από την αριστερή υποκλείδιο αρτηρία μέχρι το διάφραγμα. Είναι ένα σημαντικό και μεγάλο αγγείο μέσω του οποίου γίνεται η διοχέτευση του αίματος από την καρδιά προς όλα τα μέρη του σώματος.

Με τον όρο ανεύρυσμα θωρακικής αορτής αναφερόμαστε στην διόγκωση, στην αύξηση δηλαδή της διαμέτρου των τοιχωμάτων της αορτής λόγω κάποιου αδύναμου τμήματος του τοιχώματός της, το οποίο «φουσκώνει» κάτω από την πίεση του αίματος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα τοιχώματα της αρτηρίας είναι παχιά και δυνατά, ώστε να μπορούν να αντέχουν την πίεση που ασκείται σε αυτά.

Το ανεύρυσμα μπορεί να σχηματιστεί σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο, είναι όμως συνηθέστερο στην αορτή, τη μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος. Το ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο διότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ρήξη της αορτής. Με απλά λόγια αν η κατάσταση αυτή, δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε «σπάσιμο» της αορτής. Σε περίπτωση που η αορτή έρθει σε ρήξη ( σπάσει δηλαδή) θα υπάρξει σοβαρή εσωτερική αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή επιπλοκή όπου η συνολική θνητότητα είναι μεγαλύτερη από 90%.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι πως πολλοί ασθενείς με ανεύρυσμα θωρακικής αορτής δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα! Στους περισσότερους ασθενείς ο εντοπισμός του ανευρύσματος αποτελεί τυχαίο εύρημα καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπάρχουν συμπτώματα. Η διάγνωσή τους γίνεται πολλές φορές τυχαία κατά τη διάρκεια διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν ζητηθεί για άλλο λόγο.

Πως όμως μπορεί να σχετίζεται η διαταραχή της φωνής μας με το ανεύρυσμα της αορτής;
Το ανεύρυσμα της αορτής είναι δυνατό να προκαλέσει διαταραχές και αλλοιώσεις στη φωνή μας. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να παρατηρήσουμε πτώση στην ένταση της φωνής μας, βραχνάδα, ή ακόμα και βήχα χωρίς όμως να ευθύνεται κάποιος άλλος παράγοντας ( π.χ. ίωση, κρύολόγημα κ.λ.π.) . Η διαταραχή στη φωνή μας προκαλείται λόγω της πιέσεως του ανευρύσματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσλειτουργία των φωνητικών μας χορδών, έτσι που να πέφτει η ένταση της φωνής ή να αλλοιώνεται λόγω της περιοδικής παράλυσης του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

Σε περίπτωση λοιπόν που δεν υπάρχουν διαγνωσμένα νευρολογικά προβλήματα σε ένα άτομο και παρατηρηθεί δυσφωνία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ένα πιθανό ανεύρυσμα αορτής και το άτομο να ενημερώνει άμεσα τον ιατρό του.

* Λογοθεραπεύτρια,Msc, Υπεύθυνη του Κέντρου Λογοθεραπείας Νόησις