ΛΑΚΩΝΙΑ. Στην δεύτερη εκπομπή «Παλμός» με τον Ηλία Μπόνο που θα προβληθεί από την τηλεόραση του BEST το Σάββατο 18/3 στις 23.00, μίλησαν για το Γηροκομείο Σπάρτης «Άγιοι Ανάργυροι» και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κ. Παναγιώτα Πανάγου, Διευθύντρια του Γηροκομείου και η κ. Κανέλλα Μανιάτη, Πρόεδρος της Ένωσης Προσώπων (Εργαζομένων) του Γηροκομείου.

Η Διευθύντρια του Ιδρύματος αρχικά, μια γυναίκα που υπηρετεί το Γηροκομείο 32 ολόκληρα χρόνια, μίλησε για την δύσκολη οικονομική κατάσταση που αμαυρώνει την εικόνα του Γηροκομείου και τις σχέσεις προσωπικού και Διοίκησης. Οι κατά 50% λιγότεροι τρόφιμοι, η διακοπή επιδοτήσεων από τον ΕΟΠΥΥ, η πολύ σημαντική μείωση δωρεάς μετρητών στο Γηροκομείο αλλά και η δυσκολία εκποίησης ακινήτων του έχουν φέρει τα οικονομικά του σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Η Διοίκηση του Γηροκομείου επέλεξε να μην «κόψει» από τις παροχές στους τροφίμους αλλά μοιραία «έκοψε» τους μισθούς των εργαζομένων οι οποίες, κατά την κ. Πανάγου, πεινούν και δικαιολογημένα αντιδρούν. «Η πείνα φέρνει εντάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόθεση της Διοίκησης δεν είναι η απόλυση είπε η κ. Πανάγου, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μη ανανέωσης συμβάσεων που λήγουν. Η Διευθύντρια του Γηροκομείου αποδυνάμωσε το σενάριο σύμφωνα με το οποίο κληροδότημα που διεκδικεί το Ίδρυμα μπορεί να λύσει τα προβλήματά του. Η λύση βρίσκεται στην εκποίηση, είπε, αλλά η εποχή είναι δύσκολη. Κεντρικό κατάστημα που εκποιήθηκε πρόσφατα θα ανακουφίσει αλλά μόνον προσωρινά το Γηροκομείο που κατά την κ. Πανάγου «χρωστά παντού».

Εκτίμηση της Διευθύντριας του Γηροκομείου είναι πάντως ότι η Διοίκηση δεν τολμά να προχωρήσει σε εκποιήσεις ακινήτων, ίσως και για να μην κατηγορηθεί πως ξεπουλά τις δωρεές. Η ίδια διαχωρίζει τη θέση της εκτιμώντας πως οι δωρητές προορίζουν τη δωρεά τους προς αξιοποίηση.

Από την πλευρά των εργαζομένων τώρα, η κ. Μανιάτη μίλησε για οριακή κατάσταση και εξαντλημένη υπομονή. «Έχουμε προσπαθήσει, έχουμε βάλει πλάτη, έχουμε δεχτεί μείωση 20% στις αποδοχές μας για να μείνει ανοιχτό το Γηροκομείο από το 2012 αλλά δεν πληρωνόμαστε» καταγγέλλει ενώ τονίζει πως η πληρωμή των εργαζομένων εδώ και χρόνια γίνεται με έναντι και μάλιστα κατόπιν αιτήματός τους.

Η κ. Μανιάτη κατηγορεί ανοιχτά το Δ.Σ. του Γηροκομείου πως δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα καθώς δεν συζητά καμιά εναλλακτική (οι εργαζόμενες έχουν κατά καιρούς προτείνει την διαπραγμάτευση με τον ΕΟΠΥΥ, την αξιοποίηση κληροδοτημάτων, τις μειώσεις των τροφείων και την εκποίηση ακινήτων) ενώ δεν υποστηρίζει αρκετά λύσεις που διαφαίνονται.

Η Πρόεδρος των εργαζομένων υποστηρίζει πως έχει ήδη προγραμματιστεί η μη ανανέωση συμβάσεων εργαζομένων ενώ καταγγέλλει πως, αν και έχουν ζητήσει βοήθεια από την Πολιτεία, κανείς δεν δείχνει να ανταποκρίνεται.

Η κ. Μανιάτη τέλος, καλεί τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη να ελέγξει και να προσέξει τα μέλη του Δ.Σ. του Γηροκομείου που έχει ορίσει η Περιφέρεια κ.κ. Αλιμήση και Κατσουγκράκη. «Αν φοβούνται να υπογράψουν μια εκποίηση ας τους αλλάξει» λέει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως έχει έρθει η ώρα να δοθεί άμεσα μια λύση.