ΤΡΙΠΟΛΗ. Οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ενισχύσουν τη λειτουργία και το ρόλο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, δεδομένης της δεινής δημοσιονομικής θέσης της χώρας, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτησή του στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΤΕΙ Πελοποννήσου με τίτλο «Ανώτατη εκπαίδευση και έρευνα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τρέχουσα κατάσταση και προοπτικές».

Αφού εξήρε τη σημασία της συνδιοργάνωσης για πρώτη φορά ημερίδας από ΑΕΙ και ΤΕΙ για τα θέματα αυτά και ειδικά σε περίοδο κρίσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι χωρίς επενδύσεις στην παιδεία δεν πρόκειται να λυθούν τα μείζονα προβλήματα της χώρας.

Ο κ. Τατούλης χαιρέτισε με ικανοποίηση την ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου για την ίδρυση Περιφερειακών Ακαδημαϊκών Συμβουλίων, και έκανε λόγο για μια ακόμα ευόδωση της πολιτικής κατεύθυνσης που είχε από πολύ νωρίς υιοθετήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Περιφέρειας και των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων.

«Οι Περιφέρειες για πρώτη φορά έχουν την υποχρέωση κατάρτισης και εφαρμογής πενταετούς αναπτυξιακού πλάνου, στο οποίο θα πρέπει να έχουν συνοδοιπόρους τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα» δήλωσε σχετικά ο κ. Τατούλης.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ακόμα ότι η Πανεπιστημιακή κοινότητα θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία της αμφισβήτησης, των ενστάσεων και της ανατρεπτικότητας, «ώστε να μπορεί να αναδεικνύει τα προβλήματα και να συνδράμει στην επίλυσή τους».

«Είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε το πολιτικό βάρος και να συνεργαστούμε με το ΑΕΙ και το ΤΕΙ Πελοποννήσου, ώστε να συγκεκριμενοποιήσουμε τον προσανατολισμό τους» ανέφερε ακόμα ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «εφόσον οριοθετηθεί η νέα πορεία τους, θα επενδύσουμε σε αυτή την προσπάθεια, δημιουργώντας παράλληλα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, και θα μπορέσουμε να λύσουμε σημαντικά προβλήματα της Πελοποννήσου».

Ο κ. Τατούλης ανέφερε ακόμη ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΤΕΙ Πελοποννήσου έχουν δημιουργήσει με ευρωπαϊκούς πόρους το Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας, το οποίο θα διαθέτει δύο ινστιτούτα, ένα για την κυκλική οικονομία και ένα για τις διαστημικές εφαρμογές.