Δείτε το φωτορεπορτάζ του notospress.gr

ΑΡΕΟΠΟΛΗ. Αυτή τη χρονιά η επέτειος είχε κάτι παραπάνω. Είχε ήχους και τραγούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Κρητικοί αδελφοί, Πόντιοι συνέλληνες, Ηπειρώτες και Νησιώτες κατέκλυσαν τα καλντερίμια της Τσίμοβας, σημερινής Αρεόπολης, επιστρέφοντας μετά από 196 χρόνια την ψυχή και τη δύναμη που προσέφερε η Μάνη στον αγώνα για Νίκη και για Ελευθερία.

Με σαφές το αίτημα η Πολιτεία να διορθώσει ένα λάθος της, σχετικά με την αναγνώριση της 17ης Μαρτίου ως ημέρας εξέγερσης και έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος αναφέρθηκε στην εξέγερση δωρικά, υποδέχθηκε τους προσκεκλημένους αρχοντικά και καλωσόρισε με απλότητα εκατοντάδες πολίτες που κατέκλυσαν από το πρωί της 17ης Μαρτίου την ηλιόλουστη Μάνη.

Στην ιστορική πλατεία Αρεόπολης, έξω από τους Αγίους Ταξιάρχες όπου έγινε και η Δοξολογία, συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι δεκάδων αρχών και πλήθος κόσμου για την αναπαράσταση του όρκου των Μανιατών που απέδωσαν μοναδικά μαθητές και νέοι της Μάνης πάνω στο κοτρώνι που σημαδεύει από τότε τον τόπο και τον χρόνο.

Κεντρικός ομιλητής ο πρώην Δήμαρχος Σπαρτιατών, Δημοσθένης Ματάλας ο οποίος αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο της Μάνης στη δημιουργία και λειτουργία ελεύθερου Ελληνικού κράτους.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος κάλεσε, για μια ακόμα φορά την Πολιτεία να αναγνωρίσει τον ρόλο και τη συμβολή της Μάνης και να της αποδώσει τα δέοντα, ως τόπο και κοινωνία όπου άρχισε η Επανάσταση. «Οι εκάστοτε Κυβερνώντες ξεχνούν την Μάνη. Βαρύτατη αμέλεια»

Αίσθηση έκανε η παρουσία δεκάδων αντιπροσωπειών απ’ όλη την Ελλάδα με παραδοσιακές φορεσιές και ιδιαίτερα οι Κρητικοί που μάλιστα απευθύνθηκαν στους Μανιάτες με ένα ριζίτικο τραγούδι.

Αμέσως μετά τον όρκο των Μανιατών του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη αρχές και πολίτες κατέκλυσαν την σύγχρονη πλατεία της Αρεόπολης όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Πολιτειακής, Πολιτικής, Στρατιωτικής και Αυτοδιοικητικής ηγεσίας. Με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου τρία υπερηχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας σε σχηματισμό απέδωσαν τιμή στον Αρχιστράτηγο της Μάνης Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από συλλόγους της Ελλάδας όπως Κρήτη, Πόντος, Ήπειρος και Νησιωτική Ελλάδα και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παρέλαση μαθητών, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων.

Δεν πέρασε απαρατήρητη, μία πανδαισία παραδοσιακών χορών, με μουσικές από τα βάθη της Ελλάδας και χορευτές που έφθασαν στη Μάνη με ακλόνητη πίστη για τον ρόλο και τη συμβολή της στη Ελευθερία.

Αύριο μοναδικά video απο το notospress.gr