ΣΠΑΡΤΗ. Η Γ’ Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται «Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως», αφού ο Σταυρός, μετά από μια σεμνή πομπή, μεταφέρεται στο σολέα του Ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, οπότε στο τέλος κάθε Aκολουθίας γίνεται προσκύνησή του.

Την ημέρα αυτή, στον Ιερό ναό Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, ενώ μέσα σε κλίμα κατάνυξης έγινε η προσκύνηση του Σταυρού.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος επισήμανε αρχικά ότι η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή αποτελεί μια περίοδο πνευματικής και σωματικής προετοιμασίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα, τότε που η Εκκλησία θα ανακαλέσει στη μνήμη της τον πόνο, τη σταύρωση και το θάνατο του Ιησού Χριστού πάνω στο σταυρό. Η προβολή του Σταυρού στο μέσο περίπου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, έρχεται να μας υπενθυμίσει το σκοπό της βαθύτερης και εντατικότερης εκκλησιαστικής ζωής κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών και να μας ενδυναμώσει για την συνέχιση της πνευματικής και σωματικής μας «κάθαρσης». Στη συνέχεια μίλησε για την αγάπη του Χριστού προς τον Άνθρωπο, αποκορύφωμα της οποίας ήταν η σταύρωσή του, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους εμείς θα πρέπει να εκδηλώνουμε την αγάπη μας προς τον Κύριο τονίζοντας ιδιαίτερα την θυσιαστική διάθεση που θα πρέπει να επιδεικνύουμε.

Πηγή: immsparts.gr