Υλικά (για 4 άτομα)

• 1 κιλό και 300 γρ. μπακαλιάρο παστό
• 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 αυγά
• 1 ½ φλιτζ. μπύρα
• ½ φλιτζ. χυμό λεμονιού
• Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
• Αλάτι, πιπέρι

Για τη σκορδαλιά

• 6 πατάτες
• 5 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
• 2 κουταλάκια ξίδι
• 1 φλιτζ. ελαιόλαδο αλάτι

Παρασκευή

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και τον βάζουμε σε λεκάνη με νερό για 12 ώρες, αλλάζοντας το νερό έξι-επτά φορές. Αφαιρούμε το δέρμα, τα μεγάλα κόκαλα και τα βάζουμε και τον βάζουμε σε μία πιατέλα. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τον αφήνουμε για ½ ώρα.

Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Αφού κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε. Τις βάζουμε σε μία λεκάνη, προσθέτουμε το σκόρδο, το ξίδι το λάδι λίγο λίγο και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη σκορδαλιά σε μπολ και τη σκεπάζουμε.

Ρίχνουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, λίγο αλάτι, πιπέρι, την μπύρα και ανακατεύουμε, μέχρι να γίνουν κουρκούτι.
Βάζουμε αρκετό λάδι σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί. Βουτάμε μία μία τις μερίδες του μπακαλιάρου στο κουρκούτι και τις τηγανίζουμε, αφήνοντας να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Βγάζουμε τις μερίδες με τρυπητή κουτάλα, ώστε να στραγγίξουν, και τις σερβίρουμε σε πιατέλα, μαζί με τη σκορδαλιά.

Συμβουλή: Για μεγαλύτερη ευκολία, στην αγορά θα βρείτε και φιλέτα μπακαλιάρου χωρίς κόκκαλα και ξαλμυρισμένα.