ΣΠΑΡΤΗ. Η Επιτροπή Φορέων που στηρίζουν τη δημιουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης συναντήθηκε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Με την συνάντηση αυτή έκλεισε ο κύκλος επαφών με τους τοπικούς θεσμικούς και υπηρεσιακούς φορείς. Από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι οι ευθύνες της καθυστέρησης δρομολόγησης των απαραίτητων για την κατασκευή του Νέου Μουσείου βαραίνουν τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και την Περιφέρεια Πελοποννήσου-ΠΕ Λακωνίας.

Η Επιτροπή Φορέων σε σχετική ανακοίνωσή της κατηγορεί Περιφέρεια και Υπουργείο πως έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα και καλεί όλους τους πολίτες που επιθυμούν την κατασκευή του Νέου Μουσείου να διεκδικήσουν ενεργά την προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών μέσω της συμμετοχής και στήριξης του νεοσύστατου φορέα «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης».

Επόμενη κίνηση της Επιτροπής η παράσταση στο ΥΠΠΟΑ για την απευθείας ενημέρωση των καθ’ύλην αρμοδίων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Φορέων σε σχέση με τη συνάντησή τους με την ΕΦΑΛΑΚ.

"Την Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα των εκπροσώπων των Φορέων Σπάρτης - Λακωνίας, που συνεργάζονται για την υποστήριξη της προσπάθειας δημιουργίας του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, κ. Σωτήρη Ροϊνού, Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας, κ. Παναγιώτη Γεωργανέ, Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης και της κ. Αναστασίας Κανελλοπούλου, Προέδρου του Ινστιτούτου Σπάρτης, με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κ Ευαγγελία Πάντου . Στην συνάντηση παρευρέθη και η αρχιτέκτων μηχανικός της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ Κωνσταντίνα Ντουβή.

Η συνάντηση, η οποία είναι και η τελευταία του κύκλου επαφών που είχαν οι εκπρόσωποι των φορέων προκειμένου να προσδιορίσουν με ακρίβεια τι ακριβώς συμβαίνει με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των εκπροσώπων των φορέων με σκοπό την συζήτηση και με τους πλέον ειδικούς , των ζητημάτων που αφορούν στην καθυστέρηση της προκήρυξης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων υπάρχει σήμερα μία κινητικότητα και εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ( ΥΠ.ΠΟ.Α) και το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί αλληλογραφία προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να ξεπεραστούν οι αδυναμίες που αποτρέπουν την προώθηση του όλου θέματος. Συγκεκριμένα η κ. Πάντου ενημέρωσε τους φορείς σχετικά με τις παρακάτω ενέργειες του ΥΠΠΟΑ:
• Η πλήρης διερεύνηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του οικοπέδου του ΧΥΜΟΦΙΞ δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά αυτό δεν συνιστά κώλυμα για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Η Β-ΒΔ πλευρά του οικοπέδου , όπου υπάρχει προοπτική να ανεγερθούν τα κτίρια του Νέου Μουσείου έχουν διερευνηθεί ανασκαφικά και δεν εμποδίζουν την τοποθέτηση στην πλευρά αυτή του οικοπέδου του ΧΥΜΟΦΙΞ των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Μουσείου.
• Πρόβλημα συνιστά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για να προσδιοριστεί ποια από τα αρχαιολογικά ευρήματα θα κριθούν διατηρητέα, πράγμα που θα επηρεάσει την τοποθέτηση του νέου κτιρίου μέσα στο οικόπεδο. Χωρίς την απόφαση και έγκριση του ΚΑΣ δε μπορεί να προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός
• Απαραίτητη είναι η ύπαρξη μουσειολογικού προγράμματος σε επίπεδο προμελέτης , το οποίο πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του ΥΠΠΟΑ διότι χωρίς το μουσειολογικό πρόγραμμα δεν μπορεί να προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.
• Η ζώνη των 15 μέτρων πέριξ του διατηρητέου κτίσματος του ΧΥΜΟΦΙΞ δεν είναι αδόμητη και πρέπει να προσδιοριστούν οι όροι δόμησης , τους οποίους μάλλον θα ορίσει η αρχιτεκτονική μελέτη βάσει του κτιριολογικού και μουσειολογικού προγράμματος του Νέου Μουσείου και των όρων δόμησης που ισχύουν στην περιοχή.
• Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σπάρτης έχει ανταποκριθεί άμεσα ( στις 22-12-2016) στα έγγραφα (της 7-12-2016 εισερχ πρωτ.) της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠΠΟΑ με τα οποία ζητούν τις προτάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας για το μουσειολογικό πρόγραμμα και για τις αρχαιότητες που πρέπει να κριθούν διατηρητέες εντός του οικοπέδου του ΧΥΜΟΦΙΞ .

Κατόπιν και της παραπάνω ενημέρωσης ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών και ενημέρωσης των εκπροσώπων των Φορέων Σπάρτης - Λακωνίας, που συνεργάζονται για την υποστήριξη της προσπάθειας δημιουργίας του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς που επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά τα ακόλουθα :
1. την έλλειψη συντονισμού των εμπλεκομένων υπηρεσιών
2. την έλλειψη των αναγκαίων ενεργειών που προαπαιτούνται για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού
3. την τρομακτική καθυστέρηση των υπευθύνων ( ΥΠΠΟΑ, Περιφέρεια Πελοποννήσου) να ενεργοποιηθούν
4. Το γεγονός ότι ακόμα και τώρα και παρά την άμεση ανταπόκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων ήδη από τον Δεκέμβρη του 2016 ( βλέπε ανωτέρω) στα καίρια θέματα του μουσειολογικού προγράμματος και του προσδιορισμού των διατηρητέων ευρημάτων στο οικόπεδο του ΧΥΜΟΦΙΞ, το ΥΠΠΟΑ και η επιτροπή που συνέστησε από κοινού με την ΠΕ Λακωνίας τον Δεκέμβριο , δεν έχουν ολοκληρώσει μετά από τρεις περίπου μήνες την λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για να προχωρήσει η ανάθεση του μουσειολογικού προγράμματος, το οποίο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί αρκετούς μήνες και πιθανόν να φθάσει μέχρι το τέλος του 2017 και τότε να προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Μουσείο
5. Το γεγονός ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου δια στόματος της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζανετέα στην πρώτη συνάντηση των φορέων για το Νέο Μουσείο πριν ακριβώς ένα χρόνο , στις 28-2-2016, ότι ετοιμάζει τα τεύχη προκήρυξης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, δεν είναι ακόμα και σήμερα ώριμες οι συνθήκες για την συγκεκριμένη προκήρυξη εφ’ όσον λείπει κυρίως το μουσειολογικό πρόγραμμα , το οποίο όφειλε να γνωρίζει ότι ήταν προαπαιτούμενο για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού , για την οποία διαβεβαίωσε τους φορείς ότι θα γινόταν άμεσα.
6. Το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η Λακωνία έχασε το ποσόν που είχε εγγραφεί στην αρχή του 2016 στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την μελέτη του Μουσείου , αφού και αυτή την χρονιά δεν έγινε απολύτως τίποτα από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς , δηλαδή το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου – Π.Ε. Λακωνίας προς την κατεύθυνση της προκήρυξης της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου . Μετράμε δηλαδή πλέον έξι χρόνια χαμένα !!

Η αρμόδια επιτροπή εκπροσώπησης των φορέων προκειμένου να καταστήσει περισσότερο τυπική την παρουσία των συλλογικών φορέων της πόλης και του νομού μας σε σχέση με το μείζον αυτό θέμα, προχώρησε στην ανακοίνωση του καταστατικού του σωματείου με την επωνυμία « Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης» , το οποίο σωματείο θα αναλάβει στην πορεία την εκπροσώπηση των φορέων με περισσότερο τυπική μορφή.

Θεωρούμε ότι είναι πλέον απαραίτητη η παράσταση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού , προκειμένου να γίνει η επίσημη ενημέρωση εκ μέρους της Γενικής Γραμματέως κ. Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη για τις προθέσεις και τις επιλογές του Υπουργείου σχετικά με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης.

Από την πλευρά μας , οι φορείς της πόλης και του νομού κάναμε αυτό που ήταν εφικτό για το δικό μας επίπεδο και ξεδιαλύναμε απολύτως ότι:
• Η ευθύνη συντονισμού των εμπλεκόμενων εταίρων ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και βάσει της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει με την Περιφέρεια Πελοποννήσου
• Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δια της ΠΕ Λακωνίας γνώριζε τις ελλείψεις που υπάρχουν ( το ότι δεν έχει αποφασίσει το ΚΑΣ για τα διατηρητέα από το 2014, το ότι όφειλε να εκπονήσει μουσειολογικό πρόγραμμα τουλάχιστον σε επίπεδο προμελέτης , το ότι έπρεπε να υπάρχει συγκοινωνιακή μελέτη πρόσβασης και κυκλοφορίας στο οικόπεδο του ΧΥΜΟΦΙΞ και ότι για την προκήρυξη της μελέτης πρέπει να έχει έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας για το σύνολο του ποσού) .
• Έξι χρόνια τώρα , από το 2011 μέχρι το 2017 , η Περιφέρεια δεν προέβη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων , τα οποία αναδείξαμε ως φορείς , χωρίς καμία αντίδραση και απάντηση εκ μέρους της ΠΕ Λακωνίας , και το σπουδαιότερο, αφυπνίσαμε την Περιφέρεια προκαλώντας την ενεργοποίηση και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η λύση των προβλημάτων μας ανήκει σε εμάς και καλούμε τους συμπολίτες μας που αξιολογούν θετικά αυτήν την προσπάθεια των φορέων της πόλης και του νομού μας , να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή για να πιέσουμε μέχρι τέλους για την πραγματοποίηση του στόχου μας."