Γράφει ο Μπίκας Αλέξανδρος

Σε αναζήτηση της κατάλληλης φόρµουλας, ώστε τα αγροτικά ακίνητα που υπάγονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και φέτος δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, να κατοχυρωθούν µε νέο νόµο, που θα κατατεθεί και ψηφιστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο τον Απρίλιο, βρίσκεται η κυβέρνηση σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda.

Μέχρι τότε, προκειµένου να µην υπάρξει πρόβληµα µε την διαδικασία των αντιρρήσεων επί των αναρτηµένων δασικών χαρτών, το αρµόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει 45 ηµέρες παράταση, δηλαδή 105 αντί για 60, στην διαδικασία υποβολής ενστάσεων επί του περιεχοµένου των δασικών χαρτών.

Την παράταση των λεγόµενων αντιρρήσεων προβλέπει βελτιωτική νοµοθετική αλλαγή που κατέβασε την Τρίτη 14 Μαρτίου το υπουργείο Περιβάλλοντος στο ελληνικό κοινοβούλιο, συµπληρώνοντας σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάµελλος στο νοµοσχέδιο για την συνεργασία Ελλάδας – Αζερµπαϊτζάν στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής.

Με την τροπολογία, που πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση τις προσεχείς ηµέρες στο αρµόδιο υπουργείο φιλοδοξούν, να λύσουν, ακόµη, το ζήτηµα των εκχερσωµένων εκτάσεων, καθώς επίσης και την εκ παραδροµής ένταξη γεωργικών εκτάσεων στα αναδασωτέα.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται πως:
-Η προθεσµία υποβολής αντιρρήσεων αυξάνεται από 60 σε 105 ηµέρες (επιπλέον 20 ηµέρες για κατοίκους εξωτερικού).
-Οι δασικοί χάρτες δεν θα αποστέλλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ αναρτηµένοι, αλλά κυρωµένοι.
-Σε όσες καλλιεργούµενες εκτάσεις συµπεριλήφθηκαν λανθασµένα στα αναδασωτέα, επιβάλλεται άρση της αναδάσωσης.

Εντός χαρτών οι αναδασµοί
Εκτός αυτών, προβλέπεται πως οι επιτροπές αντιρρήσεων αποφαίνονται για το δασικό εν γένει ή µη χαρακτήρα και µορφή εκτάσεων που περιλαµβάνονται σε περιοχές που είναι κηρυγµένες ως αναδασωτέες, λαµβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του θεωρηµένου και αναρτηµένου δασικού χάρτη, ο οποίος πλέον αποτυπώνει και τους αναδασµούς σε αντίθεση µε το παρελθόν.
Ο Σωκράτης Φάµελλος προανήγγειλε σε εκδήλωση του ΤΕΕ κι άλλες αλλαγές, όπως η εξαγορά από αγρότες εκχερσωµένων προς καλλιέργεια δηµοσίων δασικών εκτάσεων, η µείωση του τιµήµατος και η δυνατότητα αποπληρωµής σε 100 δόσεις.

Αντιπαράθεση στην βουλή
Η κατάθεση της νοµοθετικής αλλαγής έγινε αφορµή να ξεσπάσει αντιπαράθεση, καθώς η αντιπολίτευση εξέφρασε την αντίθεσή της στην κατάθεση της τροπολογίας σε κύρωση µνηµονίου.Ν∆ και ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη ζήτησαν την απόσυρσή της. µε τον υπεύθυνο της Κ.Ο. της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδοµές Γιάννη Μανιάτη, να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ψηφίζει και ξεψηφίζει».
Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάµελλος υπεραµύνθηκαν της άµεσης κατάθεσης της τροπολογίας, εξηγώντας ότι «λήγει σε 9 ηµέρες το δικαίωµα ενστάσεων». Σηµειωτέον πως ανάρτηση των χαρτών συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις από αγρότες, κτηνοτρόφους, φορείς, οργανώσεις κ.λπ. Τις αντιδράσεις προσπάθησε να µαζέψει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αναζητεί φόρµουλα, ώστε τα αγροτικά ακίνητα που υπάγονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και φέτος δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, να κατοχυρωθούν µε νέο νόµο µέσα στον Απρίλιο».

Υπέρ οριστικών λύσεων το ΤΕΕ
«Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έγινε µείζον θέµα, διότι αναδεικνύει ξαφνικά µεγάλα προβλήµατα, που κρύβαµε κάτω από το χαλί στην Ελλάδα και πρέπει επιτέλους να αντιµετωπιστούν. Είναι ευκαιρία τώρα να λύσουµε τα προβλήµατα αυτά. Το ΤΕΕ θα πρωτοστατήσει στην επίλυσή τους». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, στο πλαίσιο σχετικής εσπερίδας που έγινε την ∆ευτέρα 13 Μαρτίου. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζήτησε επίσης να συνδεθεί η ανάπτυξη της χώρας µε την πρωτοβουλία της συνταγµατικής αναθεώρησης υπογραµµίζοντας ότι: «∆εν λέω να µην υπάρχει αναφορά στις αεροφωτογραφίες του ’45, αλλά όπου δηµιουργείται κάποιο πρόβληµα θα πρέπει να µην προσκρούουµε στο Σύνταγµα και να βρούµε λύση σ’ αυτό, ακόµα και αν χρειάζεται να γίνει η συνταγµατική αναθεώρηση και να γίνει και σ’ αυτό το κοµµάτι».

[Η αγροτική στήλη του notospress.gr υποστηρίζεται από την ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΟΣ και ΣΙΑ ΕΕ ε.ο. Σπάρτη – Γυθείου 153]