Το νερό είναι ένας πεπερασμένος πολύτιμος πόρος. Παρόλο που το 72% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό, λιγότερο από 3% είναι κατάλληλο για χρήσεις όπως η πόση και η άρδευση.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, τα περιστατικά λειψυδρίας και ξηρασίας έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες και είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνά και πιο έντονα στο μέλλον. Η λειψυδρία πλήττει τουλάχιστον το 11% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού και το 17% του εδάφους της ΕΕ.

Περιοχή της Μεσογείου
Στην περιοχή της Μεσογείου, (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλική χερσόνησος, Νότια Γαλλία, Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα) περίπου το 20% του πληθυσμού ζει κάτω από συνεχή πίεση στα υδάτινα αποθέματα και το καλοκαίρι, πάνω από 50% του πληθυσμού επηρεάζεται από την πίεση στα υδάτινα αποθέματα.
Η λειψυδρία δεν περιορίζεται πλέον μόνο σε λίγες γωνιές της Ευρώπης αλλά καθίσταται ταχέως ανησυχητική για όλη την ΕΕ. Μέχρι το 2030 η πίεση στα υδάτινα αποθέματα και η λειψυδρία θα επηρεάσει πιθανώς τις μισές λεκάνες απορροής ποταμών της Ευρώπης.

Πρέπει να διαχειριστούμε τους υδάτινους πόρους μας πιο αποτελεσματικά
Τα επεξεργασμένα λύματα είναι μία αποτελεσματική εναλλακτική λύση παροχής ύδατος. Η ενίσχυση της παροχής καλής ποιότητας νερού, μπορεί να βοηθήσει τόσο στην εξοικονόμηση νερού όσο και στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Η επαναχρησιμοποίηση του νερού έπειτα από την κατάλληλη επεξεργασία επεκτείνει τον κύκλο ζωής του, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση των υδάτινων πόρων.
Η λειψυδρία έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργία, τη βιομηχανία και τον τουρισμό: όταν το διαθέσιμο νερό είναι περιορισμένο, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορεί να είναι τεράστιες – το νερό στα ποτάμια και τις λίμνες είναι λιγοστό, οι υγρότοποι στεγνώνουν και το θαλασσινό νερό μπορεί να εισχωρήσει στους υπόγειους υδάτινους πόρους.

Ευρώπη
Περισσότερα από 40,000 εκ. m3 λυμάτων υπόκεινται σε επεξεργασία στην Ευρώπη κάθε χρόνο αλλά μόνο 964 εκ m3 αυτών των επεξεργασμένων λυμάτων. Η δυνατότητα περαιτέρω χρήσης του επεξεργασμένου νερού είναι τεράστια. Η Ευρώπη θα μπορούσε να χρησιμοποιεί 6 φορές κατ’ όγκο περισσότερο επεξεργασμένο νερό σε σχέση με αυτό που χρησιμοποιεί σήμερα. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για την επαναχρησιμοποίηση του νερού.

Ελλάδα
23 εκ m3 των λυμάτων υπόκεινται σε επεξεργασία και επαναχρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι μεγαλύτερες λεκάνες απορροής ποταμών της Ελλάδας έχουν δείκτη εκμετάλλευσης νερού έως και 54,8%.

Σε μία κυκλική οικονομία, η επαναχρησιμοποίηση του νερού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς έχει σημαντικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Οι δυνατότητες για την αύξηση της επαναχρησιμοποίησης του νερού είναι σημαντικές, αλλά η ευαισθητοποίηση όσον αφορά τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας είναι χαμηλή και η Ευρώπη δε διαθέτει επαρκές υποστηρικτικό πλαίσιο.

Ισχυρότερα ρυθμιστικά και οικονομικά κίνητρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ευρώπη να επαναχρησιμοποιήσει περισσότερα από 6.000 εκ. m³/νερού κάθε χρόνο μέχρι το 2025. Η Ελλάδα είναι από τα κράτη μέλη με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για περισσότερη επαναχρησιμοποίηση του νερού.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για μία πιο κυκλική οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναπτύσσει εργαλεία για να βοηθήσει στην ενίσχυση της χρήσης ασφαλών και αποδοτικών τεχνολογιών επαναχρησιμοποίησης νερού.

Ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο ελάχιστων απαιτήσεων για την επαναχρησιμοποίηση του νερού θα μειώσει την πίεση στα υδάτινα αποθέματα και θα εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή χρήση αυτής της τεχνολογίας από άποψη
-αποδοτικότητας από άποψη κόστους
-υγειονομικής ασφάλειας
-προστασίας του περιβάλλοντος 23 εκ. m³

Η επανάχρηση του νερού είναι καλή για τις επιχειρήσεις
Προστατεύοντας τις επιχειρήσεις από τη λειψυδρία και τις ασταθείς τιμές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβάλλει στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και την προώθηση καινοτόμων, πιο αποδοτικών και πιο βιώσιμων τρόπων παραγωγής και κατανάλωσης.
Η παγκόσμια αγορά νερού αυξάνεται κατά 20% κάθε χρόνο, και θα μπορούσε να αξίζει 1 τρισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το 2020. Τα Ευρωπαϊκά προϊόντα, οι υπηρεσίες και η τεχνογνωσία θα είναι διαθέσιμες σε κοινότητες ανά τον κόσμο.
Ο Ευρωπαϊκός τομέας των υδάτων περιλαμβάνει 9,000 ενεργές ΜΜΕ και σχεδόν 500.000 θέσεις εργασίας. Μία αύξηση 1% στην ανάπτυξη της βιομηχανίας νερού θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Ένα ενιαίο πλαίσιο θα καταστήσει ευκολότερη την εφαρμογή τεχνολογιών επαναχρησιμοποίησης νερού σε όλη την ΕΕ.