ΣΠΑΡΤΗ. Ο βουλευτής Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατέθεσε ερώτηση με αρ. πρωτ.: 4453/23-03-2017 προς τον Υπουργό Άμυνας, κ. Π. Καμμένο, σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού και Μεταφορών Σπάρτης.

Στην ερώτησή του, ο κ. Γρηγοράκος επισημαίνει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο και στον Τύπο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται να σχεδιάζει την αντικατάσταση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων με Σημεία Κατάταξης Νεοσυλλέκτων στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Τονίζει δε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, καθώς το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού και Μεταφορών Σπάρτης (ΚΕΕΜ Σπάρτης) διαφοροποιείται σε σχέση με τα άλλα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) ανά την Ελλάδα. Και αυτό διότι στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν Σχολές Μαγείρων, Αρτοποιών και Οδηγών, οι οποίες μάλιστα χορηγούν στους αποφοίτους στρατιώτες πιστοποιητικό Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

Συγκεκριμένα, στο ΚΕΚ που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2008 εντός του ΚΕΕΜ Σπάρτης, με κεντρική δομή στο στρατόπεδο Σπάρτης και παράρτημα στο στρατόπεδο Γυθείου, εκπαιδεύεται το 12% των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς στις προαναφερθείσες ειδικότητες.

Τέλος, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν αληθεύουν οι πληροφορίες για την κατάργηση λειτουργίας των ΚΕΝ και αντικατάστασής τους από Σημεία Κατάταξης Νεοσυλλέκτων και εφόσον αληθεύουν, ποια θα είναι η τύχη των σημερινών Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (συμπεριλαμβανομένου του ΚΕΕΜ Σπάρτης) αλλά και ποια θα είναι τα Σημεία Κατάταξης Νεοσυλλέκτων ανά την Ελλάδα.