ΣΠΑΡΤΗ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, διοργάνωσε την Τετάρτη, 22 Μαρτίου, στις 7.00 μ.μ., στην Αίθουσα Λακώνων Ποιητών, Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου, στο Διοικητήριο, βραδιά ποίησης και ανοιχτού διαλόγου.

Ποιητές μέλη της Ένωσης απήγγειλαν ποιήματά τους κι έλαβαν αναμνηστικό της ημέρας. Ο ποιητής και αφηγητής ελληνικών παραμυθιών, Δημήτρης Αβούρης, παραχώρησε διάλεξη με θέμα «Η Ποίηση και η Γλώσσα στο Μέλλον». Μίλησε για την αξία του ποιητικού λόγου αλλά και την ανάγκη να βρουν οι ποιητές τρόπο να φθάσει η ποίησή τους στον λαό.

Είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων σημαντικών, ότι «η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή, στο χείλος της προδοσίας, δικαιοσύνη δεν υπάρχει και ο ποιητής πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων… Ο εθνικός ποιητής σήμερα υπάρχει, είναι το παιδί που μιλάει (καλά) τη γλώσσα του. Η γλώσσα του μέλλοντος είναι αυτή που δεν πέθανε ποτέ. Ο λόγος πρέπει να δίνει ξεκάθαρη εικόνα… Ο ρυθμός μας λείπει από την ποίηση που είναι αναγκαία για να προχωρήσουμε μπροστά. Όνειρο του ποιητή είναι τα παιδιά του να γίνουν καλύτερα από εκείνον. Ένα παιδί γεννιέται ποιητής. Πρέπει όμως η ποίηση να διδάσκεται από το νηπιαγωγείο…Χωρίς να ξέρουμε τον Εθνικό ύμνο, το Δημοτικό Τραγούδι, το Νανούρισμα, της Σάτιρα που πάμε…»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Χάρης Βασιλάκος κάλεσε τους ποιητές να απαγγείλουν τα ποιήματά τους και τόνισε ότι η νέα διοίκηση πήρε στα χέρια της κάτι πολύτιμο που θέλει να το πάει ακόμα πιο πέρα.

Ακούστηκαν ποιήματα των: Ανωγειάτη, Αργειτάκου, Ατσαβέ, Βασιλάκου, Γάββαρη, Διαμαντάκου, Ζυγούρη, Καρμοίρη, Κονιδιτσιώτη, Μητράκου, Μπούρτζινου, Ξύδη, Παπαδόγιαννη, Πασχαλίδη, Πουλημενάκου, Φλουρή, Βύρη και Παπασταθόπουλου.

Οι ποιητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη και στην δύναμη που τους οδηγεί στην ποίηση και εκμυστηρεύτηκαν ότι η ποιητική γραφή τους αποτελεί στιγμή προσωπικής έκφρασης.

Ο Σύμβουλος Σχολικής Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Σαϊτάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια διάδοσης και διδασκαλίας της ποίησης στα σχολεία της Λακωνίας και κάλεσε δύο μαθήτριες που φοίτησαν στον Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας, τις Αθηνά και Ευαγγελία Μπόνου, να απαγγείλουν το «Κρυφό Σχολείο» του Ιωάννη Πολέμη, φορώντας μάλιστα Κρητικές παραδοσιακές ενδυμασίες.

Την εκδήλωση συντόνισε η συγγραφέας κ. Ελένη Τζικάκου. Τους ποιητές τίμησαν με την παρουσία τους ο πατέρας Λάζαρος Σκάγκος, ο ιδρυτής της Ένωσης κ. Βασίλης Βλαχάκος, συγγενείς και φίλοι των ποιητών.