ΓΥΘΕΙΟ. Με το βροντερό σύνθημα – σύμβολο «Νίκη ή Θάνατος», οι Μανιάτες οπλαρχηγοί με αρχηγό τους τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη μετέφεραν την άσβεστη φλόγα της Ελευθερίας σε όλη την Ελλάδα.

Η 17η Μαρτίου 1821 αποτελεί για το Δήμο Ανατολικής Μάνης αλλά και για όλο το Έθνος ένα ιστορικό ορόσημο που σηματοδοτεί την έναρξη του απελευθερωτικού Αγώνα του Έθνους.

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης τιμώντας τους ήρωες προγόνους διοργάνωσε για ακόμα μία χρονιά τις καθιερωμένες τριήμερες εκδηλώσεις που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες και επίσημες αντιπροσωπείες από όλη την Ελλάδα.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης καλωσόρισε τις αντιπροσωπίες αυτές που συμμετείχαν, αλλά και πλήθος μεμονωμένων επισκεπτών. Πιο αναλυτικά:

-Την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, το Κέντρο Πολιτισμού επισκέφθηκαν ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Συλλόγος «Μωραϊτίκων» Κέρκυρας και ο Όμιλος Ερευνών Πηλίου. Οι επισκέπτες έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το Κέντρο Πολιτισμού εκφράζοντας τα θερμά τους συγχαρητήρια προς τη Δημοτική Αρχή για την υλοποίηση του έργου και την αξιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου.

-Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2017 το Κέντρο Πολιτισμού επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία των αδερφών Κρητών αποστολής του Δήμου Αποκορώνου Χανίων με επικεφαλής το Δήμαρχο Κουκιανάκη Χαράλαμπο. Στην επίσκεψη συμμετείχαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασή Γωνιάς ο «Άγιος Γεώργιος», ο Ιωάννης Φατσέας, κύριος εμπνευστής της αδελφοποίησης του τέως Δήμου Οιτύλου με την Ασή Γωνιά, ο Ιωάννης Μελαδάκης, ιατρός, που έχει τιμήσει τη Μάνη με την ιδιότητα του κεντρικού ομιλητή στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης το έτος 2015 και τέλος ο μπάρμπα Σήφης Μανούσακας – Βλαντάς, από τα Σφακιά, που κάθε χρόνο τιμά τη Μάνη.

Η επίσκεψη της 90μελούς αποστολής στέφθηκε με τεράστια επιτυχία καθώς οι συμμετέχοντες ενθουσιάστηκαν και γνώρισαν ένα ακόμα πρόσωπο του τόπου που επισκέπτονται. Την επίσκεψη τους εμπλούτισε ένα μικρό μουσικό ένθετο από τον εκπαιδευτικό Πασχάλη Τσιτσιφύλλα, ο οποίος μας ταξίδεψε με όμορφες μελωδίες στο πιάνο, δίνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη σκυτάλη στο Δήμαρχο Κουκιανάκη Χαράλαμπο, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Πριν από δύο χρόνια ο Δήμαρχος, Πέτρος Ανδρεάκος, με είχε οδηγήσει στο Παλαιό Παρθεναγωγείο όταν ακόμα πραγματοποιούνταν οι εργασίες αποκατάστασης στο κτίριο. Έχω εντυπωσιαστεί με το αποτέλεσμα. Έχω εντυπωσιαστεί με το έργο που παραδόθηκε και με τον τρόπο που παρουσιάζεται ο τόπος σας. Αυτό που θέλω να πω σε όλους είναι, ότι το Κέντρο Πολιτισμού είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για το τι μπορεί να επιτύχει η Δημοτική Αρχή όταν έχει πίστη στο έργο της. Το τι μπορεί να επιτύχει ο καθένας από εμάς όταν πιστεύει σε κάτι. Το άγαλμα της Μάνας Μανιάτισσας μου θύμισε τη δική μου μητέρα που ζύμωνε καθημερινά για να θρέψει τα έντεκά της παιδιά. Συγχαρητήρια.»

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής την αποστολή υποδέχτηκε η Αντιδήμαρχος Γεωργία Λυροφώνη, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν τους επισκέπτες οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Ελένη Δρακουλάκου, Γεώργιος Καπασούρης – Σεψάκος, Κατερίνα Κολοκοτρώνη, Αντώνης Κουμεντάκος και Νίκος Λεβεντζώνης.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν αναμνηστικούς φακέλους με το έντυπο υλικό του Κέντρου Πολιτισμού και γλυκάθηκαν με το παραδοσιακό μας μανιάτικο παστέλι. Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου δόθηκε αναμνηστικό δώρο στο ΚΠΑΜ.

Η σχετική ανακοίνωση του ΚΠΑΜ κλείνει με τα λόγια που κατέγραψε ο κ. Ιωάννης Μελαδάκης:
«Είδα. Σήμερα είδα τον κόσμο τον παλιό, το δύσκολο, τον όμορφο κόσμο. Είδα και τον σύγχρονο κόσμο. Όμορφος και αυτός. Σήμερα είδα ένα μετερίζι του πολιτισμού. Σήμερα είδα την υποδοχή, την ξενάγηση και το κατευόδιο και μόνο με τρεις λέξεις μπορώ να τα αποδώσω: «ένα ζεστό χαμόγελο». Πράμα άλλο δεν έχω να πω, παρά μονάχα.. «συνεχίστε…».