Η Ελλάδα έχει μια παράδοση αιώνων στη αμπελουργία και στην οινοποιία. Μέσα από την πορεία της ελληνικής ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τόσο τα αμπέλια όσο και το κρασί έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων.

Στην Ελλάδα, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, υπήρχε στη καθημερινή ζωή, είτε ως συμπλήρωμα διατροφής, είτε ως μέρος της θρησκείας, είτε ως σκέτη απόλαυση, ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική συλλογική μνήμη και, κατά πάσα πιθανότητα, έχει χαραχθεί στο ελληνικό DNA.

Το κρασί και το φαγητό έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην Ελλάδα, έχοντας πάντα μια μοναδική θέση στο τραπέζι και αποτελούν πυλώνα της διατροφής. Ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, η καλλιέργεια των αμπελιών είχε γίνει κοινή πρακτική σε όλη την Ελλάδα και το κρασί υποβλήθηκε σε επεξεργασία όχι μόνο ως ποτό αλλά και ως τρόφιμο, σε μια σταθερή, καθημερινή βάση. Το κρασί ήταν ένα βασικό γεωργικό προϊόν της Ελλάδα και, ταυτόχρονα, βασικό είδος διατροφής, εκτιμάται δε ιδιαίτερα για την αφθονία του σε θρεπτικά στοιχεία.

Η θέση του κρασιού στη θρησκεία ήταν σε εξέχουσα θέση, αφού το τελετουργικό εμφιάλωσης του κρασιού, ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν τους θεούς τους.

Στη σύγχρονη εποχή, το κρασί και κυρίως τα κόκκινα κρασιά, εξακολουθεί να είναι ένα στοιχείο της καθημερινής ζωής των Ελλήνων. Σε όλη τη χώρα, από άκρη σ’ άκρη, κάθε χωριό έχει τους δικούς τους αμπελώνες και κάθε οικογένεια είχε το δικό του μικρό αμπελώνα του οποίου τα προϊόντα διασφαλίζουν το κρασί για όλο το χρόνο. Υπάρχουν κι άλλα προϊόντα που παίρνουμε από το κρασί όπως το τσίπουρο, το ξύδι και τα φύλλα σταφυλιών, που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτούν τα υπέροχα ντολμαδάκια. Είναι, επομένως, σαφές ότι στην Ελλάδα, το κρασί υπάρχει έντονα στο καθημερινό τραπέζι και εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς. Πόσο μάλλον σήμερα που μπορείς να παραγγείλεις κρασί από το διαδίκτυο σε κάποια online κάβα όπως το Wine Outlet και μέσα σε λίγες μόλις ώρες να παραδοθεί στην πόρτα σου.

Η παραγωγή του κειμένου έγινε από τη Lithos Digital σε συνεργασία με το Notospress.gr