ΣΠΑΡΤΗ. Ο φακός καταγράφει την πραγματικότητα. Τα χαρτιά λένε πολλά και υπόσχονται ακόμα περισσότερα. Ωστόσο υπάρχουν παιδικές χαρές στον Δήμο Σπάρτης οι οποίες αν και συγκαταλέγονται στις εγκεκριμένες είναι όχι για χαρά και γέλια αλλά για λύπη και για κλάματα.

Στόχος κάθε Δήμου είναι η πιστοποίηση των Παιδικών Χαρών. Η πιστοποίηση όπως αποδεικνύεται εν πολλοίς κατοχυρώνει τον Δήμο αλλά δεν διασφαλίζει το παιδί που κάνει χρήση. Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στην Παιδική Χαρά στην πλατεία Δούκα η οποία θεωρείται πιστοποιημένη…

Ο Δήμος Σπάρτης δίνει το «πράσινο φώς» για τις παιδικές χαρές στο Άλσος Γουδέ στο Πολυδένδρο, στην Πλατεία Δούκα, στις Παλαιές και στις Νέες εργατικές κατοικίες, και στην Ευαγγελίστρια… Ωστόσο δημότες μας καταγγέλλουν ότι υπάρχουν προβλήματα…

Οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται η Διοίκηση είναι απελπιστικά αργοί. Έτσι ενώ υπάρχουν δεκάδες παιδικές χαρές ακατάλληλες, ο Δήμος δεν τις σφραγίζει, απλά δεν αναρτά σήμα καταλληλότητας. Ο χρήστης λοιπόν πρέπει να φροντίζει να αναζητά το ειδικό σήμα… Ένας παππούς, μια γιαγιά, μια αλλοδαπή συνοδός πρέπει να ελέγχουν τις παιδικές χαρές και να παίρνουν την ευθύνη πάνω τους….

Οι παιδικές Χαρές στον Δήμο Σπάρτης είναι πολλές αλλά οι περισσότερες είναι απλά σημεία… με ένα δύο όργανα. Εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι ενώ οι περισσότερες παιδικές χαρές δεν είναι κατάλληλες την ίδια στιγμή η Πολιτεία τοποθετεί στο κλειστό Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών καινούργια στοιχεία Παιδικής Χαράς…

Έτσι οι αναμενόμενοι λαθρομετανάστες θα έχουν μπασκέτες και κούνιες ασφαλείας την ώρα που ο Δήμος ξηλώνει παιδικές στα Καλύβια, στον Αγιο Ιωάννη, στο Συκαράκι ακόμα και στο Ξενία Σπάρτης γιατί δεν επαρκούν οι πόροι για την συντήρησή τους.

Ο Δήμος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το κόστος συντήρησης των παιδικών Χαρών που προορίζονται για τα παιδιά του. Δεν αποκλείεται γραφειοκρατικά να λάβει παρατάσεις έτσι ώστε να μην αναγκαστεί να ξηλώσει και άλλες. Αυτό όμως δεν είναι λύση…

Η ευθύνη του Δήμου για την καλή λειτουργία των Παιδικών Χαρών είναι σαφής και απόλυτη. Ακόμα και αν μεσολαβούν βανδαλισμοί, ακόμα και όταν η γραφειοκρατία εμποδίζει τη ροή των πραγμάτων, ακόμα και όταν οι πόροι λείπουν ο Δήμος πρέπει να βρει λύση.

Μια πρόταση που κάνουν οι καταγγέλλοντες πολίτες είναι να επιλεγούν κάποιες παιδικές χαρές που να εξυπηρετούν γεωγραφικά τους δημότες, να συντηρηθούν, να γνωστοποιηθούν και να λειτουργούν χωρίς ωράριο και υπό την στενή επίβλεψη του Δήμου.

Ωστόσο η πρόταση των δημοτών προϋποθέτει Δήμο ευέλικτο με άριστη επικοινωνία και θέληση.

Οι φωτογραφίες είναι απο τις Παιδικές Χαρές Πλατείας Δούκα, Αγίου Νικολάου, Παιδικού Σταθμού και Κέντρου Λαθρομεταναστών.