Γράφει ο Γιάννης Μητράκος

Ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης ιδρύθηκε από μία ομάδα εμπνευσμένων Γορτυνίων της Σπάρτης, το έτος 1920, ως ένα σωματείο που θα διατηρούσε και θα ενίσχυε τους διαπροσωπικούς δεσμούς μεταξύ των μελών του, αλλά και με την πατρώα γη της Γορτυνίας κι επιπλέον ως φορέας αλληλοβοήθειας και αρωγής προς τους εμπερίστατους ή ευρισκόμενους σε ανάγκη συμπατριώτες.

Οι άνθρωποι αυτοί επέλεξαν να δώσουν στο Σύνδεσμό τους το όνομα του Νεομάρτυρα Αγίου Ευθυμίου του Δημητσανίτη και κατασκεύασαν ένα χρυσοκέντητο λάβαρο το οποίο φέρει κυκλικά την ονομασία του Γορτυνιακού και στο κέντρο τη μορφή του Αγίου. Αποφάσισαν, ακόμα, η μνήμη του Αγίου να τιμάται, κατά το αγιορείτικο τυπικό, ως εορτή του Γορτυνιακού Συνδέσμου την 1η Μαΐου, μια Κυριακή πριν ή μετά την Πρωτομαγιά.

Κανονικά η μνήμη του Αγίου Ευθυμίου εορτάζεται την 22α Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία, το έτος 1814, βρήκε μαρτυρικό τέλος, σε ηλικία μόλις είκοσι ετών, δια αποκεφαλισμού υπό των Τούρκων στην Κωνσταντινούπολη. Ο Νεομάρτυρας Ευθύμιος καταγόταν από την ιστορική Δημητσάνα και γι’ αυτό στο χώρο, όπου κατά την παράδοση υπήρχε η πατρική του κατοικία έχει ανεγερθεί περικαλλής ναός.

Τα τελευταία χρόνια οι Γορτύνιοι της Σπάρτης διοργανώνουν, κατά την περίοδο του εορτασμού του, προσκυνημα στη γενέτειρά του τη Δημητσάνα για να τιμήσουν τη μνήμη του με την τέλεση Θείας Λειτουργίας μετά αρτοκλασίας. Η πρωτοβουλία αυτή οφείλεται στον Πρόεδρο του Γορτυνιακού τον κ. Γιάννη Πετρόπουλο και ξεκίνησε από την πρώτη ανάληψη των καθηκόντων του. Παράλληλα με το προσκύνημα αυτό καταρτίζεται και ψυχαγωγικό εκδρομικό πρόγραμμα στα γύρω χωριά και στα αξιοθέατα της περιοχής.

Η φετινή προσκυνηματική εξόρμηση των Γορτυνίων της Σπάρτης πραγματοποίηθηκε την Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017. Την Θεία Λειτουργία και την αρτοκλασία τέλεσε ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης, συμπαραστατούμενος από δύο ιερείς. Λίγο πριν από την απόλυση ο πατήρ Ιάκωβος μίλησε για τον τιμώμενο Άγιο Ευθύμιο, αλλά και για τον εορταζόμενο την ημέρα αυτή Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος. Μετέφερε, επίσης, τον χαιρετισμό του κωλυόμενου οικείου Μητροπολίτη κ.κ. Ιερεμία και επαίνεσε τον Γορτυνιακό Σύνδεσμο Σπάρτης για τον έμπρακτο σεβασμό, που επιδεικνύει προς τον προστάτη Άγιό του. Τέλος προσέφερε στον Πρόεδρο ένα βιβλίο ορθόδοξης πνευματικής οικοδομής και σε όλο το εκκλησίασμα από ένα ημερολόγιο τσέπης, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη.

Μετά την ολοκλήρωση των λατρευτικών καθηκόντων τους οι εκδρομείς απόλαυσαν τον καφέ τους στα καταστήματα της Δημητσάνας κι εν συνεχεία επισκέφτηκαν το θεματικό Μουσείο Υδροκίνησης, που παρουσιάζει προβιομηχανικές παραγωγικές δραστηριότητες (αλευρόμυλο, νεροτριβή, βυρσοδεψείο, μπαρουτόμυλο κλπ) με πηγή ενέργειας το νερό από το υπερκείμενο κεφαλάρι του Αη-Γιάννη.

Το μεσημέρι τα μέλη και οι φίλοι του Γορτυνιακού μετέβησαν στα πανέμορφα Λαγκάδια, τόπο καταγωγής του Ταμία του Συνδέσμου κ. Φώτη Κανακόπουλου, που είχε επιμεληθεί στην εντέλεια το γεύμα όλων στο εστιατόριο «ΜΑΝΙΑΤΗΣ». Μετά το τραπέζι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου έσυρε τον χορό στον οποίο πήραν μέρος οι περισσότεροι από τους συνδαιτυμόνες.

Το απόγευμα το πρόγραμμα περιλάμβανε στάση για καφέ και ψώνια στη Βυτίνα και επίσκεψη στην Ιερά Μονή Κερνίτσης Νυμφασίας. Η όλη προσκυνηματική εκδρομή ευχαρίστησε απόλυτα όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους, προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για την άψογη διοργάνωση.