Σε σκουπιδότοπους έχουν μετατρέψει τα ποτάμια και τους ξεροπόταμους του Δήμου Σπάρτης ασυνείδητοι, περιβαλλοντικά, πολίτες. Εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του Δήμου να ελέγξει και να παρέμβει υποβαθμίζουν το περιβάλλον την ώρα που κάποιοι άλλοι στις ίδιες περιοχές επενδύουν στον εναλλακτικό τουρισμό και άλλοι στη βιολογική γεωργία.


ΣΠΑΡΤΗ. Σε συνέχεια του χθεσινού δημοσιεύματος του notospress.gr που παρουσίασε (με 60 φωτογραφίες) την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην πόλη της Σπάρτης, σχετικά με την Καθαριότητα, σήμερα παρουσιάζουμε την τραγική κατάσταση που επικρατεί γύρω από την πόλη. Άλλες 60 φωτογραφίες και video. Δεκάδες χωματερές σκουπιδιών εστίες μόλυνσης που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και απειλούν… Πολίτες έχουν μετατρέψει ποτάμια και χείμαρρους σε σκουπιδότοπους.

Οι φωτογραφίες και τα video αποτελούν την πιο εύγλωττη καταγγελία προς κάθε υπεύθυνο που εμπλέκεται στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και σε κάθε αρχή που υποχρεούται αυτεπάγγελτα να ελέγχει.

Στον Ευρώτα κάποιοι, μπροστά στον φακό της φωτογραφικής μηχανής, κόβουν πλατάνια για ξυλεία. Διαθέτουν άραγε άδεια για να αποδεκατίζουν το παρόχθιο δάσος και ποιος είναι ο Φορέας που την έχει εκδώσει ή που θα έπρεπε να τους ελέγχει;

Ο Δήμος Σπάρτης προφανώς δεν έχει την δύναμη να διαχειριστεί την δύσκολη υπόθεση των στερεών αποβλήτων, ούτε καν να ελέγξει τα «γνωστά» σημεία που εξελίσσονται σε χωματερές. Ευρώτας, Αγιος Ιωάννης, Φάριδα, Ταύγετος ζεύουν από σκουπίδια και ρύπανση. Σε πολλά σημεία γίνεται και καύση…

Το δυσάρεστο είναι ότι οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι και η Περιφέρεια θα έχει πρόβληματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης.

Παρουσιάζουμε μέρος του υλικού που καταγράψαμε σε δύο μόλις ημέρες προκειμένου οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σπάρτης να έχουν εικόνα και να διαμορφώσουν άποψη ώστε να πράξουν τα δέοντα, όπως το καθήκον τους επιβάλει.
Xρειάστηκε μάλιστα η κάμερα να κινηθεί με αυτοκίνητο για να καλύψει όλο το μήκος της χωματερής στον Ευρώτα.
Είναι προφανές ότι στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου και στις συναρμόδιες πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση. Μπορεί ο ΧΑΔΑ στο Αφισσού να μην προκαλεί αλλά ο Δήμος θα βουλιάξει στα σκουπίδια…

Κι ενώ η απουσία του Δήμου είναι εμφανής ακόμα μεγαλύτερη είναι η απαράδεκτη ενέργεια των πολιτών που αποθέτουν στερεά απόβλητα όπου βρουν. Ο Δήμος είναι εγκλωβισμένος γιατί ενώ δεν φαίνεται να διαθέτει λύσεις δεν μπορεί να επιβάλει πρόστιμα και να ασκήσει ελέγχους.

Όλη η περιφέρεια γύρω από τη Σπάρτη μετατρέπεται σε νησίδες σκουπιδιών. Ειδικά ο Ευρώτας, σε απόσταση κρατημένης «αναπνοής» από το κέντρο της Σπάρτης μετατρέπεται σε ένα βρωμερό και αποκρουστικό ποτάμι που μπορεί να εξελιχθεί και σε επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Δείτε στα video τι είδαν στον Ευρώτα οι τουρίστες που αναζήτησαν τον Ευρώτα, θεωρώντας ότι είναι το ιστορικό ποτάμι άθλησης των Αρχαίων Σπαρτιατών!