Γράφει η Εύα Νικολοπούλου

Στην εκπομπή «Καλοί μου άνθρωποι» της Παρασκευής 31 Μαρτίου φιλοξενήθηκε o Δημήτρης Σιάχος και το WinCancer.

Ο κ. Σιάχος μας μίλησε για την πρωτοβουλία δημιουργίας Τράπεζας αίματος για καρκινοπαθείς, εξηγεί γιατί επέλεξε το Νοσοκομείο Σπάρτης ως Νοσοκομείο αναφοράς αλλά και για το Μητρώο Νεοπλασίας που επανενεργοποιείται στη χώρα μας μετά από την παρέμβαση του.

Για το Δημήτρη Σιάχο και το WinCancer
Ο Δημήτρης Σιάχος είναι ένας δικός μας άνθρωπος, Λάκωνας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Μολάους.
Ο Δημήτρης Σιάχος εκεί γύρω στα 20 του χρόνια διαγνώστηκε πως πάσχει από μη ιάσιμη μορφή καρκίνου. Οι γιατροί αν και προσπαθούσαν, του έδιναν πολύ μικρό προσδόκιμο ζωής. Ο ίδιος, νέος και εξ αυτού ίσως αδικαιολόγητα αισιόδοξος, παλεύει, σπουδάζει και αποφοιτά από το ΤΕΙ Πειραιά. Σε εκείνη την αποφοίτηση, το 1998 βγάζει μια φωτογραφία. Είναι υπερβολικά αδύνατος, χωρίς μαλλιά, φανερά καταβεβλημένος από τη νόσο και τις χημειοθεραπείες.
Στέκεται τυχερός και με τη βοήθεια του Θεού στον οποίο αποδίδει εν πολλοίς τη σωτηρία του, όχι απλά επιβιώνει αλλά θεραπεύεται απολύτως.
Αποφασίζει τότε να κρύψει καλά τη φωτογραφία της αποφοίτησης ίσως γιατί θέλει να αποφύγει την ανάμνηση όσων πέρασε, ίσως γιατί φοβάται πως θα ξανασυναντηθεί με τον καρκίνο, έστω και μέσα από μια φωτογραφία.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο εξαιρετικά δραστήριο και ευαίσθητο κοινωνικά, πολιτικοποιημένο και εργατικό. Υγιή και δυνατό.
18 χρόνια μετά, ο καρκίνος του ξαναχτυπά την πόρτα. Πέρσι τον Μάρτιο μαθαίνει πως πάσχει από καρκίνο στο συκώτι που έχει ήδη κάνει μετάσταση και σε άλλα όργανα. Σοκαρισμένος από την είδηση αυτή επιστρέφει στο σπίτι του και αναζητά εκείνη τη φωτογραφία. Κοιτώντας την παίρνει την σημαντικότερη, τη σπουδαιότερη, την πιο γενναία απόφαση της ζωής του. Αυτή τη φορά θα παλέψει τον καρκίνο δημόσια.

Φτιάχνει το WinCancer, αρχικά μια ιστοσελίδα, μια σελίδα με πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από εκεί κοινοποιεί τις εξετάσεις του, τους φόβους του, τη νοσηλεία του, την πορεία της υγείας του, τις θεραπείες στις οποίες υποβάλλεται.
Σιγά-σιγά όλο και περισσότεροι άνθρωποι τον παρακολουθούν, του στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης κι εκείνος παίρνει δύναμη και συνεχίζει. Στη σελίδα του WinCancer αναρτώνται εμπειρίες καρκινοπαθών, όλα τα στάδια της δικής του μάχης με τον καρκίνο αλλά και πληθώρα επιστημονικών άρθρων.
Δίνει συνεντεύξεις, γράφει, μιλά όσο πιο δυνατά μπορεί όχι για τον καρκίνο και το θάνατο αλλά για τη ζωή, όχι για το φόβο αλλά για την ελπίδα.
Τοποθετείται δημόσια κατά της ευθανασίας και ζητά από όλους όσοι σιωπηλά πολεμούν τον καρκίνο να είναι αισιόδοξοι, να έχουν πίστη στο Θεό, αγάπη και δύναμη για να τα καταφέρουν.

Σήμερα το WinCancer αριθμεί δεκάδες χιλιάδες φίλους και υποστηρικτές. Και κάθε μέρα γίνονται περισσότεροι.
Ο Δημήτρης Σιάχος και κάθε καρκινοπαθής κάθε μέρα κερδίζει μια μάχη. Επειδή όμως η μάχη αυτή είναι δημόσια, επειδή ο ίδιος έχει προσδώσει εξαιρετικά χαρακτηριστικά σε αυτόν τον πόλεμο με τον καρκίνο, κάθε μέρα είναι μια νίκη για τη ζωή.
Ο Δημήτρης Σιάχος και το δυνατό «κίνημα» πλέον του WinCancer λαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες για το σύνολο των καρκινοπαθών.

Πρώτη και πολύ σημαντική: η προβολή της ζωής του, της μάχης του δίνει δύναμη και κουράγιο σε αυτόν που βιώνει κάτι αντίστοιχο και αποθαρρύνεται βλέποντας πόσο έχει καταπέσει αλλά και σε αυτόν που δε νόσησε ακόμα και φοβάται πως καρκίνος σημαίνει θάνατος.
Ο Δημήτρης Σιάχος είναι όρθιος, χαμογελά μετά τις χημειοθεραπείες, φωτογραφίζεται αποκαμωμένος, δηλώνει αισιόδοξος κάθε φορά που τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν είναι καλά. Κοινοποιεί, εκτίθεται αλλά δεν «κιτρινίζει». Μοιάζει απόλυτα ειλικρινής και πολύ δυνατός. Και είναι κάθε μέρα νικητής της ζωής.

Δεύτερη εξίσου σημαντική πρωτοβουλία η δημιουργία τράπεζας αίματος για καρκινοπαθείς. Το Win Cancer μας καλεί να χαρίσουμε λίγο από το χρόνο μας δίνοντας αίμα στην δική του τράπεζα αίματος χαρίζοντας τελικά ζωή. Η Τράπεζα αίματος έχει Νοσοκομεία αναφοράς τον Άγιο Σάββα, το Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας και το Νοσοκομείο της Σπάρτης και αποδέκτες όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που πολεμούν τον καρκίνο. Η αιμοδοσία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με τον κωδικό της τράπεζας 13917 έως το Σάββατο 8 Απριλίου.

Τρίτη εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, η διατύπωση αιτήματος για την ενεργοποίησης του Μητρώου Νεοπλασίας της χώρας μας.
Μετά την παρέμβαση του WinCancer το ΚΕΕΛΠΝΟ με επιστολή του προς όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ζητά την κατάρτιση του μητρώου με την υπενθύμιση πως η δήλωση των κρουσμάτων είναι υποχρεωτική.
Η τήρηση ενός τέτοιου μητρώου είναι πολύ χρήσιμη κυρίως στη σύνδεση αιτιολογικών παραγόντων με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου που εμφανίζονται συχνότερα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ακούστε τη συνέντευξη του Δημήτρη Σιάχου στην εκπομπή «Καλοί μου άνθρωποι» και στο ραδιόφωνο NOTOS 94.9FM