ΛΑΚΩΝΙΑ. Επιστολή με θέμα το παρόν και το μέλλον της Βιολογικής γεωργίας και την κτηνοτροφίας απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Αποστόλου, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Τσιρώνη και τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Καπρέλη η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας.

Στην επιστολή περιγράφονται με αρκετά έντονο ύφος που δικαιολογεί απολύτως η αγωνία και η αγανάκτηση των αγροτών που ασχολούνται με την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και του ΟΠΕΚΕΠΕ καλούνται άμεσα να διορθώσουν τα λάθη του νέου προγράμματος, να καλύψουν οφειλές και να δώσουν οριστικές λύσεις στα προβλήματα αυτών των τομέων.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«ΘΕΜΑ: Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία παρόν και μέλλον

Αξιότιμοι Κύριοι,
Έχουν ήδη περάσει 25 ημέρες από τη συνάντηση του Αν. Υπουργού και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου με τις Ενώσεις Βιοκαλλιεργητών και Πανεπιστημιακών παραγόντων και το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι το ίδιο όπως είχαμε δηλώσει και την επόμενη ημέρα, δηλαδή ότι φύγαμε με άδεια τα χέρια. Κάποιοι βιάστηκαν να μας κατηγορήσουν λέγοντας ότι ο Αν. Υπουργός μας ανέφερε κατά την συνάντηση ότι θα απαντήσει εγγράφως στα αιτήματα τις επόμενες 4-5 ημέρες. Για μια ακόμη φορά, ανακόλουθοι των υποσχέσεων και δεσμεύσεων τους όπως πάντα. Αλήθεια κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ, ούτε τη δέσμευση της επόμενης ημέρας δεν θυμηθήκατε;
Εμείς, όπως πάντα είχαμε προσπαθήσει έγκαιρα και έγκυρα να βοηθήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όμως και πάλι οι αρμόδιοι θέλησαν να τηρήσουν την ίδια στάση, δηλαδή μια στείρα άρνηση σε όλα. Δυστυχώς για αυτούς τα γεγονότα που ακολούθησαν έδειξαν πόσο δίκιο είχαμε και την καλή μας πρόσθεση να βοηθήσουμε, έστω και την τελευταία στιγμή.
Κύριοι, Υπουργέ και Αναπληρωτή Υπουργέ, κάνοντας αυτό που θέλατε αποκτήσατε μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα χέρια σας, και αυτό το κάνατε αναλαμβάνοντας την ευθύνη στο εκατό τις εκατό (100%). Έχετε όμως υπόψη σας, ότι είχατε και άλλη μία στα χέρια σας που αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα 2007-2013 (ανειλημμένες υποχρεώσεις) που θα πρέπει να το καλύψετε.
Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι με τη στάση σας αυτή, κρατούσατε και κρατάτε όμηρους τους Βιοκαλλιεργητές – Βιοκτηνοτρόφους του προηγούμενου προγράμματος 2007-2013, οι οποίοι είναι απλήρωτοι για τα έτη 2014-2015-2016 και οφείλετε να τους πληρώσετε, και τώρα με τον τρόπο που προκηρύξατε το νέο πρόγραμμα 2014-2020 κρατάτε πλέον σε ομηρία 64000 δυνητικούς δικαιούχους. Παρότι παρακολουθούμε όλο αυτό το διάστημα κριτικές και σχόλια επικριτικά για τις ενέργειες σας, βλέπουμε ότι με τερτίπια και τεχνητές λύσεις προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια του κόσμου. Αυτό όμως μέχρι πότε; Σύντομα θα έρθει η ώρα της αλήθειας. Είχατε έναν προϋπολογισμό 450.000.000 € στο νέο πρόγραμμα, έχετε δώσει κάποια εκατομμύρια ως ανειλημμένες υποχρεώσεις, έχετε να δώσετε ακόμη 180.000.000€ ως ανειλημμένες υποχρεώσεις για το προηγούμενο πρόγραμμα Γεωργοπεριβαλλοντικών 2007-2013 και τέλος να καλύψετε τους νέους δυνητικά δικαιούχους, δηλαδή 64.000 υποψηφίους. Όλα αυτά κατά την εκτίμηση μας, φτάνουν περί το 1.400.000.000€. Είναι πολλά τα λεφτά κύριοι. Όλοι μας περιμένουμε εναγωνίως να δούμε τι θα κάνετε. Το να κάνεις ένα λάθος και να το διορθώνεις άμεσα, δεν είναι κακό και είναι και έντιμο. Το να μην το αποδέχεσαι και να προσπαθείς να κτίσεις πάνω σε αυτό είναι κακόβουλο και αναλαμβάνεις πλήρως τις ευθύνες.
Μην ξεχνάτε ότι έχετε σε εκκρεμότητα την αξιολόγηση των Νέων Αγροτών, έχει ξεκινήσει η διαδικασία του ΟΣΔΕ και κινδυνεύουν να μείνουν Βιοκαλλιεργητές – Βιο παραγωγοί προϊόντων εκτός με το κριτήριο NATURA. Αλήθεια, πόσο πιστεύεται ότι στέκει νομικά και συνταγματικά το κριτήριο αυτό; Επίσης θα πρέπει να μας πείτε γιατί το κριτήριο λαιμητόμος «Γεωχωρικός Έλεγχος», εφεύρημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, τηρείται επιλεκτικά σε κάποιες περιοχές της χώρας και όχι σε όλες. Ρωτάμε για ποιο λόγο εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά; Ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται με αυτή τη τακτική;
Όλα όσα αναφέρονται στην επιστολή αυτή, απαντούν στα ερωτήματα των χιλιάδων βιοκαλλιεργητών ανά την επικράτεια. Εσείς τι λέτε για όλα αυτά; Τυχόν προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από τους «ανευθυνουπεύθυνους» που έφτιαξαν και έστησαν το νέο πρόγραμμα που εκθέτει τη χώρα μας και εγκυμονεί κινδύνους προστίμων, θα μας βρει απέναντι. Ζητούμε ισονομία και ισοπολιτεία καθώς και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.
Θεωρούμε ότι δικαιωθήκαμε ως προς τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

Σπάρτη, 29/03/2017

Για την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας
Ο Πρόεδρος, Καραμπάσης Δημήτρης»

[Η αγροτική στήλη του notospress.gr υποστηρίζεται από την ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΟΣ και ΣΙΑ ΕΕ ε.ο. Σπάρτη – Γυθείου 153]

Φωτό: viologika.gr