Το notospress αναδημοσιεύει το άρθρο του laconialive.gr συνυπογράφοντάς το αφού οι θέσεις και οι σκέψεις που παρουσιάζονται σε αυτό μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους.

Οι δημοσιογράφοι του laconialive.gr δεν είναι διακοσμητικές γλάστρες ούτε πιόνια στη σκακιέρα κανενός

Όπως πιθανόν δεν γνωρίζετε (λόγω της πολύ περιορισμένης προβολής) το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο Λακωνίας διεπιστημονική διημερίδα με θέμα «Περιφερειακή πολιτική, τουρισμός και ΜΜΕ», με σκοπό -όπως ανέφερε σε δελτίο τύπου η Περιφέρεια- να αναδειχθεί ο πολυδιάστατος ρόλος του Τουρισμού. Η διημερίδα διοργανώθηκε από το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου (Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας), την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου και την Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων.

Όταν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας μάς εστάλη από την Περιφέρεια το πλήρες πρόγραμμα, διαπιστώσαμε προς (όχι και τόσο μεγάλη) έκπληξή μας πως στους χορηγούς της εκδήλωσης βρισκόταν ένα και μόνο (!) τοπικό ΜΜΕ της Λακωνίας, ενώ αγνοούνταν όλα τα υπόλοιπα.

Η διημερίδα μεταξύ άλλων περιελάμβανε και συζήτηση δημοσιογράφων σε περιφερειακά μέσα ενημέρωσης με εκπροσώπους των τοπικών φορέων του τουρισμού, ώστε να γεφυρωθεί η θεωρία με την πράξη και να αναδειχθούν τα προβλήματα της περιοχής. Διερωτόμαστε, ωστόσο, πόσο ουσιώδη είναι όλα αυτά, όταν η θεωρία έχει τέτοια απόσταση από την πράξη κι όταν τα λόγια δεν μεταφράζονται σε έργα.

Το να γίνονται οι «δουλειές»(εν προκειμένω προβολής) με συγκεκριμένες επιλογές συνεργατών είναι φυσικά νόμιμο. Έτσι γουστάρουν, έτσι πράττουν. Είναι και ηθικό όμως, όταν μιλάμε για εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από αιρετή Περιφέρεια; Είναι νορμάλ να παραγκωνίζονται όλα τα ΜΜΕ ενός τόπου και να προκρίνεται ο «περιούσιος»; Με τι κίνητρο θα διαθέσει ο δημοσιογράφος ώρες από την πιεσμένη καθημερινότητά του, εφόσον δεν αναγνωρίζεται στοιχειωδώς η συνεισφορά του στην επιτυχία μιας εκδήλωσης;

Κι όχι μιας απλής εκδήλωσης αλλά μιας που αφορά εξ αντικειμένου κάθε περιφερειακό ΜΜΕ. Οι δικαιολογίες του τύπου «σβήστηκε με στιλό από το πρόγραμμα ο τάδε χορηγός, ελάτε να το ξεχάσουμε» είναι επιεικώς γελοίες.
Με τακτικές όπως αυτές δεν διορθώνονται οι κακοδαιμονίες, αντιθέτως ενισχύονται παρωχημένες πρακτικές που παγιώνουν τη στασιμότητα. Φυσικά η πρόοδος δεν είναι ζητούμενο για όλους.

Εμείς ως αξιοπρεπείς, επαγγελματίες δημοσιογράφοι αρνηθήκαμε να γίνουμε συμπρωταγωνιστές στο θέατρο του παραλόγου και δεν πραγματοποιήσαμε καμία αναφορά στην εν λόγω εκδήλωση. Βασική μας αρχή είναι ότι δεν κάνουμε δημοσιογραφία του σωρού, σεβόμαστε το λειτούργημά μας και όταν κρίνουμε ότι προσβάλλεται αντιδρούμε αναλόγως.

Υ.Γ. (προς τους διοργανωτές): Ένα συγγνώμη δεν βλάπτει. Η «ορθή επανάληψη» με απλή παράλειψη της «πατάτας» που κάνατε φανερώνει μικροψυχία.