H Σπάρτη ετοιμάζεται να υποδεχθεί εκατοντάδες επισκέπτες τις ημέρες του Πάσχα, αρχής γενομένης από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πληρότητα στις 800 κλίνες της πόλης και πέριξ αυτής. Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας και πώλησης τοπικών και εποχιακών προϊόντων προετοιμάζονται.

ΣΠΑΡΤΗ. Ας δούμε κατά πόσο είναι προετοιμασμένη η πόλη της Σπάρτης σε ότι αφορά την υποδοχή, την ενημέρωση και την ξενάγηση των επισκεπτών. Την εικόνα μπορούμε να δούμε με μια απλή ματιά στα Μουσεία της πόλης.

Δυστυχώς τα Μουσεία, πέρα από τις φθορές του χρόνου που είναι εμφανείς, δεν διαθέτουν θέσεις πάρκιν ή στάθμευσης ή έστω κολωνάκια που να κάνουν εφικτή την καλύτερη προσέγγιση από τους επισκέπτες. Οι πινακίδες του ΚΟΚ έξω από τα Μουσεία είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Ο οδοσήμανση σε κάποιες περιπτώσεις σπασμένη. Οι πινακίδες πληροφόρησης κάπου ανύπαρκτες, αλλού σκουριασμένες και ελλιπείς. Τα πεζοδρόμια έξω από τα μουσεία είτε προβληματικά, είτε χορταριασμένα. Αδέσποτα συλιά και αυτοσχέδιες ταίστρες. Η απουσία του «οικοδεσπότη» είναι αισθητή αφού ακόμα κια οι δρόμοι που οδηγούν στα Μουσεία "κοσμούνται" απο παρατάξεις βρώμικων κάδων...

Έτσι ενώ η πόλη προσελκύει επισκέπτες λόγω του συνδυασμού της τουριστικής προβολής και των νέων οδικών αξόνων, οι υπηρεσίες του Δήμου που πρέπει να προετοιμάσουν την πόλη είναι ανεπαρκείς. Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίσουμε και τους κάδους των σκουπιδιών που πότε άδειοι, πότε ξεχειλισμένοι διακοσμούν τα μουσεία τότε η εικόνα όχι μόνο δεν ικανοποιεί αλλά προσβάλει τον επισκέπτη.

Υπάρχει ίσως λίγος χρόνος, σήμερα, αύριο και μεθαύριο να διορθωθούν κάποια πράγματα. Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι οι υπεύθυνοι δεν τα βλέπουν και χρειάζονται καθημερινά υποδείξεις.

Εξαίρεση αποτελεί το Μουσείο της Ελιάς. Τυχαίο;