Δεν μπορούν να διακρίνουν τον ρόλο και τη στάση του τύπου, αλλά παρ’ όλα αυτά θεωρούν καθήκον τους να του υπαγορεύουν τη δεοντολογία και την αντικειμενικότητα…

ΣΠΑΡΤΗ. Mε δυσκολία διαχειρίζεται ο Δήμαρχος Σπάρτης κ Βαλιώτης την αδυναμία συνεργατών του να φέρουν εις πέρας την οργάνωση αγώνων.

Ο Δήμος Σπάρτης δεν είναι ακόμα και σήμερα σε θέση να διευκρινίσει εαν έχει συνδιοργανώσει με το Σύλλογο Σπαρτιατών Δρομέων, τον Ιστορικό Δρόμο των Σπαρτιατών Δρομέων αλλά και τον Γύρο της πόλης. Μάλιστα η απουσία του Σταύρου Αργειτάκου (!) από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στάθηκε αρκετή δικαιολογία για να μην «ανοίξει» η συζήτηση του θέματος και η συμπολίτευση να πάρει το χρόνο της για να απαντήσει σε επόμενη συνεδρίαση.

Οι δημότες της Σπάρτης δεν γνώριζαν πώς και πότε πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή των παιδιών τους στο Γύρο της πόλης. Ένα τεράστιο έλλειμμα επικοινωνίας και ενημέρωσης που τόνισε και ο Χρήστος Αλεξάκος, το οποίο τελικά ήταν η αιτία να δημιουργηθεί σύγχυση στους πολίτες, με ευθύνη των διοργανωτών, που κατέφευγαν, ως συνήθως στα ΜΜΕ για να ενημερωθούν. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα που δέχθηκε εξώδικο από τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Σπάρτης (πρ. Βελισσάρης / αντιπρ. Καλομοίρης) και από τους Σπαρτιάτες Δρομείς, είχε προσπαθήσει να διευκρινίσει ότι ο αγώνας που αφορά στα παιδιά της πόλης είναι την Κυριακή και όχι το Σάββατο. Αντί λοιπόν ο Δήμος να ευχαριστήσει τόσο την συγκεκριμένη ιστοσελίδα όσο και άλλα ΜΜΕ, που ενώ δεν επελέγησαν για χορηγοί, ωστόσο ενημέρωσαν το κοινό, έστειλε ένα «εκβιαστικό» - κατά την άποψη του εκδότη Γ. Κωστιάνη - εξώδικο προκειμένου να πετύχει αυτό που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν καταφέρει οι δύο χορηγοί επικοινωνίας που είχε επιλέξει. Να διαφημίσει και τις δύο εκδηλώσεις.

Η τακτική αυτή έγινε άμεσα αντιληπτή από το σύνολο των ΜΜΕ που συνέβαλαν στην προβολή του Γύρου της πόλης. Μετά από την επιτυχία του Γύρου έθεσαν το θέμα της αποστολής εξωδίκου από τον Αθλητικό Οργανισμό. Κάτι που δεν συνηθίζεται ειδικά από «προοδευτικές» δημοτικές αρχές. Απάντηση δεν πήραν παρά μόνον στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης (10/4/17) όπου ο Δήμαρχος Βαλιώτης τόνισε ότι ο Αθλητικός Οργανισμός σωστά απέστειλε εξώδικο κατά του ΜΜΕ(!). Σημείωσε μάλιστα ότι ο υπογράφων το εξώδικο θέλησε να διαφυλάξει το κύρος του αγώνα. Πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση του ρόλου και του σκοπού του ΜΜΕ που δέχθηκε το εξώδικο. Στην ουσία - αν οι ισχυρισμοί του Δήμου δεν αποδειχθούν - πρόκειται για δυσφήμιση και απαξίωση του ΜΜΕ.

Στον αντίλογο που ανέπτυξε ο εκδότης Γ. Κωστιάνης προσπαθώντας να εξηγήσει - σε ένα Συμβούλιο κουρασμένο και απρόθυμο - δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις αφού η συζήτηση του θέματος (που δεν ήταν στην Η.Δ.) παραπέμφθηκε για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι απουσίαζαν από τη συνεδρίαση τόσο ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού κ. Βελισσάρης όσο και ο αντιπρόεδρος κ Καλομοίρης, ο συνεργάτης δηλαδή του Δημάρχου που κρίνει και αποφασίζει ότι μπορεί να «ελέγχει» την ποιότητα της ενημέρωσης με εξώδικα.

Στην ουσία ο Δήμαρχος Βαλιώτης πήρε πάνω του την ευθύνη, πολιτική και διοικητική, για μια πράξη που στο άμεσο μέλλον θα αποδειχθεί κατά πόσο είναι πολιτικά εύστοχη, διοικητικά νόμιμη και νομικά ορθή.