Ένα εξαιρετικά επαινετικό αφιέρωμα στην εταιρεία “Οινούντας ΑΕ” με τίτλο “Ιστορία επιτυχίας” έκανε στη χθεσινή της έκδοση η εφημερίδα Έθνος. Στο ρεπορτάζ τη Χριστίνας Χατζηγεωργίου περιγράφεται πως μια οικογενειακή μονάδα τυποποίησης έχει μετατραπεί σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του νομού.

Ιστορία επιτυχίας
Στόχος η αγορά των ΗΠΑ για τη «μαύρη βασίλισσα» της λακωνικής γης

Μια οικογενειακή μονάδα τυποποίησης ελιάς καλαμών και εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα πριν από 18 χρόνια, αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες -βάσει ενεργητικού και πωλήσεων- «βιομηχανίες» του Νομού Λακωνίας. Περισσότεροι από 500 αγρότες προμηθεύουν την εταιρεία «Οινούντας ΑΕ» σε ετήσια βάση με περίπου 2.000 τόνους ελιών.
Τη φετινή καλλιεργητική χρονιά -αν και καταγράφεται ως κακή- εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν περίπου 1.700 τόνοι πρώτης ύλης. Τα προϊόντα που παράγονται διακινούνται κυρίως στην εγχώρια αγορά.

Ωστόσο στα τέλη Μαΐου η εταιρεία αναμένεται να θέσει σε λειτουργία ένα πιο οργανωμένο τμήμα πωλήσεων-εξαγωγών, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τη στροφή των καταναλωτών διεθνώς σε μια πιο υγιεινή διατροφή.
Στην ελληνική αγορά η «Οινούντας ΑΕ» διακινεί συνολικά περισσότερους από 1.100 τόνους. Εκτός συνόρων οι ελιές Καλαμών και το ελαιόλαδο της επιχείρησης ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βουλγαρία.

Συνολικά εξάγονται ετησίως περί τους 100 τόνους ελιών καλαμών και άλλους 30 τόνους ελαιολάδου, με τη συνολική τους αξία να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ τον χρόνο. Στόχος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Δημοσθένη Καραμίχα, είναι ο όγκος των εξαγώγιμων προϊόντων να φτάσουν εντός της επόμενης πενταετίας τους 500 τόνους (95% ελιές και 5% ελαιόλαδο), με προσανατολισμό κυρίως την αμερικανική αγορά.

Από τους 500 καλλιεργητές που συνεργάζονται κάθε χρόνο με την εταιρεία οι 200 διατηρούν μια σταθερή σχέση εδώ και πολλά χρόνια, ουσιαστικά από τότε που η εταιρεία λειτούργησε για πρώτη φορά ως αποθήκη στην οποία οι μέτοχοι συγκέντρωναν την παραγωγή τους για να την πουλήσουν σε μεταποιητές. Η καλή ποιότητα της ελιάς έφερε την υψηλή ζήτηση και σταδιακά ήρθε και η εξέλιξη της εταιρείας σε μια μεταποιητική μονάδα επεξεργασίας επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών. «Η διαδρομή αυτή είχε πολλά "ups and downs", αλλά ευτυχώς σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η ?Οινούντας ΑΕ? είναι μια σταθερή εταιρεία, η οποία κερδίζει διαρκώς έδαφος στον κλάδο της μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών», επισημαίνει ο κ. Καραμίχας.

Οι βασικοί συνεργάτες-παραγωγοί σήμερα προέρχονται από την περιοχή του Πάρνωνα και συγκεκριμένα από τα χωριά της Σελλασίας, της Γκοριτσάς, των Αγίων Αναργύρων, του Γερακιού, καθώς και από τις Γούβες. Δεν είναι τυχαίο ότι το βασικό brand name των προϊόντων της λακωνικής εταιρείας είναι «Σελλασία Λακωνίας». Στην εταιρεία επίσης φθάνουν ελιές και από άλλες περιοχές του νομού, όπως από τις Κροκεές, το Γύθειο και τη Σπάρτη.

Πάντως η φετινή μειωμένη παραγωγή απεικονίζει τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν και αυτήν τη χρονιά οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής, παράλληλα με τα υπόλοιπα προβλήματα που συσσωρεύονται τα τελευταία χρόνια.

Προς επίλυση ορισμένων βασικών ζητημάτων οι παραγωγοί της «Οινούντας ΑΕ» εντάχθηκαν πριν από ενάμιση χρόνο στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς και επωφελήθηκαν της «Συμβολαιακής Κάρτας».

Πηγή: ethnos.gr