Υλικά για 6 άτομα
4 κιλά αρνί, κατά προτίμηση σπάλα και μπούτι, κομμένο σε μερίδες και καλά πλυμένο
1½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
5 σκελίδες σκόρδου (ή όσο σκόρδο θέλουμε και αντέχουμε), καθαρισμένες και κομμένες σε φετάκια
τα φυλλαράκια από 7 - 8 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένα, ή 3 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
χυμός από 2 λεμόνια (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
150 ml λευκό ξηρό κρασί
200 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία του αέρα.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με το ξύσμα λεμονιού και τη μισή ποσότητα από το θυμάρι.

Σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ταψί βάζουμε το αρνί και με ένα μικρό και μυτερό μαχαιράκι ανοίγουμε μικρές σχισμές στο κρέας και μπήγουμε μέσα τα φετάκια σκόρδου με το ξύσμα και το θυμάρι.

Βάζουμε στη γάστρα και τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το λεμόνι και το κρασί και περιχύνουμε το φαγητό.

Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι ή, αν έχουμε χρησιμοποιήσει ταψί, με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θυμάρι, ανακατεύουμε απαλά τις πατάτες, γυρίζουμε τα κομμάτια του κρέατος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και οι πατάτες και το αρνί.