Κατά τη διάρκεια του Θείου Πάθους είναι ίσως η κορυφαία στιγμή κατά την οποία νιώθουν και μετέχουν οι περισσότεροι πιστοί την τόσο άδικη για το Θεό αλλά αναπόφευκτη για τον άνθρωπο θυσία του Ιησού.

Θνητοί μπροστά στον τάφο του Θεανθρώπου, μετά από μια αδελφική προδοσία και μια θεϊκή παραχώρηση.
Στιγμές που ραίνουν την ψυχή μας με την ζωογόνα μετάνοια. Ώρες που κυλούν στο προσκυνητάρι της ζωής μας. Μέρες που μα επαναφέρουν στην αφετηρία αλλά και στον προορισμό συνάμα.

Αναβρυτή. Ιερά Μονή Φανερωμένης. Επιτάφιος. Ο Ηλίας Περγαντής αγγίζει όταν πρέπει και όταν αισθάνεται το κουμπί της φωτογραφικής μηχανής για να μας αποδώσει για πάντα την ομορφιά και τη σημασία της στιγμής… Ο κάθε ένας προσεύχεται όπως μπορεί και όπως λυτρώνεται…

«Με κατάνυξη και εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή πιστών πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου στην Αναβρυτή. Η λειτουργία τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου, ενώ η περιφορά του Επιταφίου έγινε στα γραφικά σοκάκια του χωριού, τα οποία είχαν φωταγωγηθεί με φαναράκια, πυρσούς και φωτιές. Ο κόσμος συμμετείχε ενεργά και με απόλυτη σεμνότητα στις ψαλμωδίες καθ' όλη τη περιφορά, αποτείνοντας φόρο τιμής στον σταυρωθέντα και ταφέντα Χριστό.

Με το πέρας της λειτουργίας ο Σύλλογος Βρυσεατών "Η Φανερωμένη" πρόσφερε σε όλο τον παρευρισκόμενο κόσμο ζεστό τσάι Ταϋγέτου με μέλι και ευχήθηκε καλή Ανάσταση, δίνοντας ραντεβού για του χρόνου την Μεγάλη Παρασκευή, πάλι στον όμορφο ορεινό οικισμό της Αναβρυτής».


Φωτογραφίες: Ηλίας Περγαντής