ΣΠΑΡΤΗ. Η Δημοτική Αρχή Σπάρτης κάτι πρέπει να κάνει με τη λειτουργία των Νομικών Προσώπων και ειδικά με τη λειτουργία της Παράταξης της πλειοψηφίας. Δεν είναι δυνατόν καθημερινά να γινόμαστε δέκτες καταγγελιών αλλά και διαρροών που προέρχονται εκ των έσω και αφορούν πότε σοβαρά και πότε δευτερεύοντα ζητήματα. Ο κ. Δήμαρχος πρέπει να «μαζέψει» τα πράγματα γιατί ήδη έχουν γίνει ασυμμάζευτα.

Καταρχήν η πλειοψηφία των συνεργατών του στα Νομικά πρόσωπα λειτουργεί με αλαζονεία. Όταν μάλιστα αυτή συνδυάζεται με ένα κράμα ασχετοσύνης και λαϊκισμού τότε ο πρώτος που εκτίθεται είναι ο Δήμος Σπάρτης και αμέσως μετά ο Δήμαρχος.
Οι σκηνές και οι συζητήσεις που παρακολουθούμε στις συνεδριάσεις των Νομικών Προσώπων είναι απίστευτες. Όμως ακόμα πιο τραγικό είναι το συμπέρασμα όταν θελήσουμε να κάνουμε απολογισμό παραγωγής έργου και μάλιστα πολιτικού και διοικητικού…

Πληροφορίες θέλουν τον κ. Βαλιώτη να κατέρχεται και πάλι στις εκλογές. Δικαίωμά του φυσικά αλλά προηγουμένως θα πρέπει να προστατεύσει τον Δήμοι του από εκείνους τους συνεργάτες του που προσβάλουν, υπονομεύουν, υποβαθμίζουν και τραυματίζουν τόσο τους θεσμούς όσο και τη σχέση Δήμου – Δημότη.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα όταν διαπιστώνει κανείς ότι συνεργάτες του Δημάρχου σε θέσεις «κλειδιά» έχουν άγνοια των πραγμάτων σε τέτοιο βαθμό που αποτελούν απειλή για τον Δήμο. Η λογική - πρακτική του Δημάρχου να παίρνει επάνω του την ευθύνη για όσα κάνουν οι συνεργάτες του δεν τον οδηγεί σε κανένα ύψωμα πολιτικής αγωνιστικότητας αλλά σε βέβαιο και δραματικό ναυάγιο. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Σπάρτης όχι μόνον δεν κερδίζει αλλά χάνει και τα κεκτημένα.

Αν απαριθμούσαμε συγκεκριμένα παραδείγματα θα χρειαζόμαστε δεκάδες σελίδες… Αν προβάλαμε τα όσα υπάρχουν θα βλάπταμε ακόμα περισσότερο τον Δήμο. Γιατί οι πρωταγωνιστές μπορεί να μην έχουν ούτε συναίσθηση, ούτε φραγμό, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με όσους παρακολουθούμε την «πλεύση» του Δήμου. Ο Δήμαρχος Σπάρτης, καθ΄ ότι ευέλικτος αυτοδιοικητικός, πρέπει να παρέμβη γιατί ακόμα και μετά τους ανασχηματισμούς των διοικήσεων και τις αλλαγές αντιδημάρχων δεν έχει διορθωθεί και δεν έχει βελτιωθεί τίποτα. Αντιθέτως!

Κυρίως πρέπει να διαμηνύσει στους συνεργάτες του ότι η εκλογή τους δεν αποτελεί άλλοθι διότι, μπορεί οι πολίτες να τους κατατάξουν στις εκλογές του 2019 ή όποτε γίνουν, αλλά τα πεπραγμένα τους υπάρχουν και αποτελούν τεκμήρια πολιτικών και διοικητικών πράξεων που παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα…

Δυστυχώς, ποιός φανταζόταν ότι επι Δημαρχίας Βαλιώτη θα υπάρχει τόση ασυνέπεια και ασάφεια στην πολιτική του Δήμου και μάλιστα σε θέματα που αποτελούσαν προνομιακά σημεία για τον κ. Βαλιώτη.
Ο κ. Δήμαρχος εκλέχθηκε (αφού στηρίχθηκε και από την ελάσσονα αντιπολίτευση την Β’ Κυριακή) γιατί έλεγε π.χ. ότι βασική αρχή στην πολιτική του είναι οι άμισθοι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων και οι άμισθοι αντιδήμαρχοι. Σήμερα υπάρχει τραγική διάψευσή του όταν οι ίδιοι οι αμειβόμενοι αναφέρουν δημόσια ότι είναι απόφαση του Δημάρχου να λαμβάνουν τον μισθό τους…
Εκλέχθηκε γιατί έλεγε ότι η Δημοκρατία πρέπει να διαπεράσει όλο τον Δήμο από πάνω έως κάτω και σήμερα συνεργάτες του αντιμετωπίζουν βασικές συνιστώσες της Δημοτικής ζωής με φασίζουσα συμπεριφορά και απόλυτα μέσα. Εργαζόμενοι στον Δήμο νιώθουν αφόρητη «πολιτική» πίεση στην εργασία τους, τα ΜΜΕ αντιμετωπίζονται με δικαστικούς επιμελητές και ο δημότης είναι προκλητικά «έξω» από την διαδικασία αφού ούτε υπάρχουν συνθήκες να ενεργοποιηθεί ούτε απολαμβάνει τις υπηρεσίες που θα έπρεπε.

Κάποιοι από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να διαχειρίζεσαι τον Δήμο χωρίς πόρους και χωρίς δυναμικό. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να οδηγεί στην υποβάθμιση και στη διολίσθηση αλλά αντίθετα να προκαλεί αντίδραση, αφύπνιση, ενεργοποίηση, συμμετοχή και συνεργασία.

Με μικρούς «Ερντογάν» στα Νομικά Πρόσωπα και στις Αντιδημαρχίες και με χαμερπείς "αγγελιοφόρους" ο Δήμος δεν θα πάει μπροστά και ο Δήμαρχος δεν θα εκπληρώσει την αποστολή του.