ΤΡΙΠΟΛΗ. Την Τρίτη 18 Απριλίου συναντήθηκαν στην Τρίπολη συλλογικότητες που τάσσονται κατά της «πανάκριβης» ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου και υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισής τους με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και την ανάκτηση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός της συνάντησης η αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων και δεδομένων όπως:
-«Η καθυστέρηση δημοσιοποίησης του κειμένου του επιχειρούμενου από την Περιφερειακή αρχή Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) 55 μέρες μετά την ψήφισή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 20-2-2017.
-Οι αξεπέραστες αναντιστοιχίες των ομόφωνων αποφάσεων του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), κυρίου όποιου έργου διαχείρισης απορριμμάτων στον οποίο συμμετέχουν αποκλειστικά οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον επιχειρούμενο από την Περιφερειακή αρχή ΠΕΣΔΑ και τις επίσης αξεπέραστες αντιστοιχίες του τελευταίου με την Υπουργική Απόφαση Έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΠΕΣΔΑ, οφειλόμενες όλες στην Περιφερειακή Αρχή.
-Η όψιμη αφύπνιση της Νέας Δημοκρατίας!!!! για τη ΣΔΙΤ Τατούλη και την απόλυτη ευθύνη του στην υπόθεση της ανύπαρκτης προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο πέντε τουλάχιστον χρόνια …
-Η σθεναρή αντίθεση των Δήμων της πλειοψηφίας των κατοίκων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που ολοένα μεγεθύνεται απέναντι στη ΣΔΙΤ παρά τις αδυναμίες και υστερήσεις τους και τα ενθαρρυντικά ήδη αποτελέσματα σοβαρών πρωτοπόρων δημοτικών εγχειρημάτων που αναδεικνύουν την ορθότητα της θέσης των συλλογικοτήτων.
-Η πρόσφατη ανακοίνωση «κύκλων» της Διυπουργικής του Μεγάρου Μαξίμου με την οποία στηρίζεται η ΣΔΙΤ με τα περυσινά φτιασιδώματα της συμφωνίας Φλαμπουράρη-ΤΕΡΝΑ και δωράκια για τους ιθαγενείς κατοίκους της Πελοποννήσου».

Οι συλλογικότητες και οι πολίτες που έλαβαν μέρος στη συγκεκριμένη συνάντηση παρέμειναν πιστοί στην αντίθεσή τους στη ΣΔΙΤ «που Περιφερειακή Αρχή και Κυβέρνηση παρουσιάζουν ως ρεαλιστική πολιτική λύση στο θέμα των απορριμμάτων, ενώ στην πραγματικότητα είναι βαθύτατα αναχρονιστική, με τριπλάσιο κόστος για τον πολίτη σε σχέση με την τοπική». Μάλιστα, συμφώνησαν να εντείνουν τις κινήσεις τους εν όψει και της επικείμενης σύγκλησης του ΦΟΔΣΑ και προγραμμάτισαν νέες δράσεις πλατιάς ενημέρωσης και παρεμβάσεις.