Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Όλα δείχνουν ότι, εκτός απροόπτου, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει με επιτυχία. Ο κύριος Μητσοτάκης που επένδυσε στην καταστροφή δεν μπορεί να το χωνέψει. Το 4.2 πρωτογενές πλεόνασμα της Κυβέρνησης τον έφερε σε πολύ δύσκολη θέση. Σχεδόν τον εξαέρωσε. Εκλογές τέλος. Κανείς πλέον δεν τον μετράει. Και γραφικός και δεν πείθει. Εισερχόμενη η χώρα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και διαφαινόμενης ανάπτυξης, όλα τα κόμματα θα αναγκαστούν να επαναχαράξουν την πολιτική τους στρατηγική. Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες απομακρύνθηκε. Η χώρα, με Κυβέρνηση της Αριστεράς, εισέρχεται στη φάση της κανονικότητας.

Και οι πιο φανατικοί αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης. Χαλάλι και η καθυστέρηση, χαλάλι και οι μειώσεις των συντάξεων εφόσον αυτές μας προκύψουν μετά από τρία χρόνια το 2019. Αν πρόκειται να μειωθεί το χρέος, να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, να πέσει η φορολογία, να βγούμε στις αγορές, να ξεκινήσει η ανάπτυξη και να τελειώσουν τα καταραμένα Μνημόνια, χαλάλι του.

Σε αυτή την όποιου μεγέθους υπερπροσπάθεια και επιτυχία της Κυβέρνησης Τσίπρα, δεν είχε την βοήθεια και στήριξη κανενός πλην του απλού κόσμου που καρτερικά υπέμεινε. Το αντίθετο μάλιστα. Ούτε καν ορισμένων στελεχών της που κράτησαν σχεδόν επιφυλακτική στάση. Η νίκη αυτή απέναντι στα διαφωνούντα μεταξύ τους παγκόσμια οικονομικά θηρία, που με αγωνία όλοι παρακολουθήσαμε, ήταν μια νίκη προσωπικά του Τσίπρα και του Οικονομικού επιτελείου του.

Η ΝΔ του Μητσοτάκη επένδυσε στην καταστροφή, στην μη συμφωνία. Ταυτόχρονα όμως φώναζε, ‘κλείστε την όπως όπως, και μετά θέλω εκλογές’. Ο Τσακαλώτος όμως διαπραγματευόταν σκληρά και πέτυχε πράγματα. Πέτυχε προίκα, που θα την επικαλεστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές το 2019, για το ποιος έβγαλε την Ελλάδα από τα Μνημόνια και την έβαλε στον δρόμο της ανάπτυξης. Με το πολιτικό αυτό κεφάλαιο θα επιχειρήσει να ανατρέψει παρωχημένες αντιλήψεις, παρεξηγήσεις, προσδοκίες και … δημοσκοπήσεις. Το ΠΑΣΟΚ στη γραμμή της ΝΔ δεν είδε ποτέ τίποτα θετικό στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αρκείται σε μεταγραφές βουλευτών και στην υποβάθμιση των σκανδάλων του παρελθόντος. Το ΚΚΕ συνεπές πάντα με τον εαυτό του, απέναντι στην (μη κομουνιστική) Αριστερά.

Και μετά τι? Και τώρα τι? Τώρα η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεδιπλώσει το δικό της πρόγραμμα. Όχι αυτό της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ όπως το κληρονόμησε μέσα από τα Μνημόνια. Να παρασύρει μαζί της όλες τις κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις του τόπου και με σχέδιο, πρόγραμμα και στρατηγική να βγάλει την χώρα από τον φαύλο κύκλο της μιζέριας και της ανυποληψίας. Με συνέπεια και συνέχεια να κοιτάξει τον κόσμο στα μάτια, να μειώσει τους φόρους, να στηρίξει τους ανήμπορους, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, τους αγρότες και όλες γενικά τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Να προκαλέσει επενδύσεις και να δώσει δουλειές στους νέους.

Το Πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, το οποίο έχουν εκπονήσει με πολύ επιτυχία οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να γίνει γνωστό και κτήμα του κάθε Έλληνα πολίτη, εργαζόμενου και επενδυτή. Μέσα από αυτό ο κάθε ένας μπορεί να ενημερωθεί για τις προωθούμενες μελλοντικές αναπτυξιακές δράσεις και να εντάξει σε αυτές τα δικά του και της οικογένειάς του σχέδια και προοπτικές. Με τρόπους απλούς, πρακτικούς και διόλου γραφειοκρατικούς οι πολίτες οφείλουν να ενημερωθούν ανοιχτά και ισότιμα για όλες τις ευκαιρίες που ενδεχόμενα να τους ενδιαφέρουν. Τότε οι πολίτες, με μια νέου τύπου διακυβέρνηση, θα αποκτήσουν εμπιστοσύνη που μαζί με την ελπίδα αυτά θα κεφαλαιοποιηθούν πολιτικά. Πρόκειται για μια εθνική προσπάθεια στην οποία όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να συμβάλουμε υπεύθυνα και εποικοδομητικά, χωρίς διαχωρισμούς.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr