ΛΑΚΩΝΙΑ. Η επιλογή διευθυντών/ντριών από τους Συλλόγους διδασκόντων όπως ξεκίνησε το 2015 για την ΕΛΜΕ Λακωνίας μοιάζει να είναι κατ’αρχήν σωστή καθώς συμβάλλει στη δημοκρατικότερη διοίκηση των σχολείων, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με την ενίσχυση του ουσιαστικού ρόλου των συλλόγων διδασκόντων.

«Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να ανατρέψει το κλίμα αυταρχισμού και πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος και να δώσει τη δυνατότητα – αν και όχι πλήρως - οι Σύλλογοι των εκπαιδευτικών να επιλέγουν το διευθυντή τους. Θα άνοιγε έτσι ο δρόμος μιας ουσιαστικής δημοκρατικής αλλαγής στο σύγχρονο δημόσιο σχολείο, που μπορεί να ολοκληρωθεί με την κατάργηση του καθηκοντολογίου και την παραπέρα αναβάθμιση του ρόλου του Συλλόγου των εκπαιδευτικών, πράγμα που διεκδικεί επί χρόνια το εκπαιδευτικό κίνημα μέσα από τους αγώνες του», εξηγεί η ΕΛΜΕ Λακωνίας σε σχετική ανακοίνωση.

«Όμως, η «πολλή» δημοκρατία βλάπτει για τους μηχανισμούς της συντήρησης. Έτσι, επιλέχθηκε η δικαστική οδός για την επαναφορά με δικαστικές αποφάσεις στο «γνώριμο» παρελθόν, με αποτέλεσμα την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ. Συνάδελφοι, η πρόκληση είναι μεγάλη!», συνεχίζει η ανακοίνωση. Η ΕΛΜΕ Λακωνίας μάλιστα καλεί σε «μαχητική απάντηση» και ξεκάθαρες θέσεις ενώ καλεί τους εκπαιδευτικούς να απαιτήσουν «να διευρυνθεί και να ολοκληρωθεί με αποφασιστικότητα και με βάση τις θέσεις του κλάδου, η δημοκρατική στροφή στη διοίκηση των σχολείων, με κυρίαρχο το ρόλο του Συλλόγου διδασκόντων, όχι μόνο στην επιλογή των διευθυντών, αλλά και στα διοικητικά, εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά ζητήματα».