ΛΑΚΩΝΙΑ. Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με σχετικό δελτίο τύπου ενημερώνει για τις επιστημονικές δράσεις που είναι προγραμματισμένες προς υλοποίηση για τον Μάιο του 2017.

Παρεμβάσεις στην Κοινότητα:

Ο κύκλος θεματικού σεμιναρίου που διοργανώνει ο Σύλλογος Κυριών & Δεσποινίδων Μολάων σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» ξεκινά την Τετάρτη 29 Απρίλιου και ώρα 6:00 το απόγευμα. Οι συναντήσεις, που θα ολοκληρωθούν τον Μάιο, θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη την ίδια ώρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου (πρώην Ξυνού), με ομιλήτρια την κα Καργάκου Κατερίνα, Κοινωνική Λειτουργό - Στέλεχος του «Διαύλου». Αναλυτικά:
• 26/04/17: «Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας το άγχος»
• 03/05/17: «Ας μιλήσουμε για την Κατάθλιψη»
• 10/05/17: «Καθημερινές συνήθεις για ισορροπημένη σωματική & ψυχική υγεία»

Παρεμβάσεις σε Εκπαιδευτικούς:
Στο πλαίσιο της «Ευέλικτης ζώνης» στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι σημαντικό να αναπτυχθούν δράσεις για την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας δεν περιορίζεται στην απλή παροχή πληροφοριών αλλά κυρίως αξιοποιεί εκπαιδευτικές διαδικασίες με μεθόδους αλληλεπίδρασης και ενεργούς μάθησης, με στόχο την αύξηση των γνώσεων αλλά και την ενδυνάμωση, την υποστήριξη και την εκπαίδευση των ατόμων, ώστε να αναλαμβάνουν μια θετική στάση ζωής και να αναπτύσσουν δεξιότητες που συμβάλλουν στην καλή ενδοπροσωπική και διαπροσωπική τους προσαρμογή.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» διοργανώνει σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτικών πάνω σε δύο υλικά πρόληψης:

α) «Το σπίτι των παιδιών». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πρόληψης της επιθετικότητας και του εκφοβισμού που απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διαπραγματεύεται θέματα όπως αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, διαχείριση θυμού και φόβου, επικοινωνία, αποδοχή της διαφορετικότητας, επίλυση συγκρούσεων κ.α.

β) «Το παραμύθι χωρίς σύνορα». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας που έχει στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών νηπιακής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Διαπραγματεύεται θέματα όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η συλλογικότητα, η συνεργασία, η λήψη απόφασης, η επίλυση συγκρούσεων, η ατομική και η συλλογική ευθύνη, η αυτοεκτίμηση κ.α.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδρίων του ξενοδοχείου Lazareto στη Μονεμβάσια, με εκπαιδεύτριες τις Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο & Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργό.
Αναλυτικότερα, η εκπαίδευση στο υλικό «Το σπίτι των παιδιών» θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 5 Μαΐου, και ώρες 18:00 – 21:00 και το Σάββατο, 6 Μαΐου, και ώρες 9:00- 14:00 και 16:00-20:00.
Η εκπαίδευση στο υλικό «Το παραμύθι χωρίς σύνορα» θα λάβει χώρα την Κυριακή, 7 Μαΐου, και ώρες 10:00 - 15:00. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης καθώς και τα εκπαιδευτικά υλικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Ομιλίες ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης:
• Την Κυριακή 07 Μαΐου 2017 και σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Γερακίου και την πρόεδρο κα Γιάννε Γεωργία, το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» με εισηγήτρια την κα Καργάκου Κατερίνα, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο: «Και ο Θεός έπλασε τη ΜΑΝΑ». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 το απόγευμα, στην αίθουσα του καφέ «Καστροπολιτεία» στο Γεράκι, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας.

Παρεμβάσεις στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

• Στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», μέσω των στελεχών του τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο , Γκουντούνα Ασπασία & Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνικούς Λειτουργούς, θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία και με την Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Λακωνίας κα Βαφάκου Βασιλική, παρεμβάσεις στις Β΄ & Γ΄ τάξεις του Γυμνασίου Νεαπόλεως. Όσον αφορά την Β΄ τάξη, θα δουλέψουμε βιωματικά στη θεματική των Εξαρτήσεων- βασιζόμενοι στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης Δ/βάθμιας εκπαίδευσης «Ξέρω τι Ζητάω»- και στην Γ΄ τάξη στη θεματική των Διαφυλικών Σχέσεων. Αναλυτικά:
Τρίτη 09 Μαΐου 2017: Γ1, Γ2 (3 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Βιολογικό & Κοινωνικό Φύλο» και «Υγιείς και Μη Υγιείς Σχέσεις».
Παρασκευή 12 Μαΐου 2017: Β1, Β2, Β3 (3 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Οινοπνευματώδη, κίνδυνος & προστασία», «Είναι σωστές οι αντιλήψεις, οι εντυπώσεις, οι πληροφορίες που έχεις;» &«Μάθε για το Κάπνισμα»
• Ακόμη, επίσης στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», μέσω των στελεχών του τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο , Γκουντούνα Ασπασία & Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνικούς Λειτουργούς, θα πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στους μαθητές της Β΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης. Συγκεκριμένα, θα δουλέψουμε βιωματικά στη θεματική των Εξαρτήσεων- βασισμένες στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης Δ/βάθμιας εκπαίδευσης «Ξέρω τι Ζητάω». Αναλυτικά:
Δευτέρα 15 Μαΐου 2017: Β1, Β2, Β3 (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Να είναι κανείς μέλος της ομάδας ή να μην είναι;»
Τρίτη 16 Μαΐου 2017: Β1, Β2, Β3 (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Επιλογές – Οινοπνευματώδη, κίνδυνος & προστασία» & «Είναι σωστές οι αντιλήψεις, οι εντυπώσεις, οι πληροφορίες που έχεις;»
Τετάρτη 17 Μαΐου 2017: Β1, Β2, Β3 (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Μάθε για το Κάπνισμα»
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017: Β1, Β2, Β3 (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Αυτοέκφραση & Δυναμισμός»
Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017: Β1, Β2, Β3 (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Τα Δύσκολα»

• Τέλος και πάλι στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, η Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγος θα πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στους μαθητές των 2 τμημάτων της Β΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης την Δευτέρα 22 Μαΐου και την Τρίτη 23 Μαΐου, στη θεματική με τίτλο: «Αυτογνωσία – Αυτοεκτίμηση», βασισμένη στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης Δ/βάθμιας εκπαίδευσης «Ξέρω τι Ζητάω».

Παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

Ο Δίαυλος, στα πλαίσια του προγράμματος «Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» και αφορά την Στ’ τάξη των δημοτικών σχολείων που ενδιαφέρονται να το υλοποιήσουν. Το πρόγραμμα, είναι βιωματικό, δίωρης διάρκειας και γίνεται σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και με το ΚΕΣΥΠ Λακωνίας. Υλοποιείται από την ψυχολόγο του Κέντρου Πρόληψης κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα και για τον Μάιο, έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου στη Στ’ τάξη του Δημοτικού σχολείου Αγ. Δημητρίου Δ. Ευρώτα.