Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Η χώρα για μεγάλο διάστημα δεν διέθετε δομημένη και ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τον αγροτικό τομέα.

Έτσι δέχεται πολλές πιέσεις και απειλές στο αγροτικό εισόδημα, το οποίο ευτυχώς μετριάζεται από τις εισοδηματικές ενισχύσεις της ΚΑΠ (2,7 δις Ε στο συνολικό 4,9 δις Ε). Εκτός όμως από πιέσεις και απειλές υπάρχουν και νέες προκλήσεις τις οποίες τώρα τελευταία οι αγρότες αντιλαμβάνονται σοβαρά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) η ζήτηση για αγροτικά προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 50% μέχρι το 2050 εξαιτίας των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες. Μεγάλη αναμένεται να είναι η αύξηση της ζήτησης σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, ασφάλειας, με τοπική ταυτότητα και παραγόμενα με καλλιεργητικές πρακτικές φιλικές στο περιβάλλον. Δηλαδή πιστοποιημένα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, γεωγραφικής ένδειξης, βιολογικά και τοπικής ταυτότητας.

Μέχρι τώρα το παραγωγικό πρότυπο της Χώρας ήταν προσανατολισμένο προς βασικά ομοειδή προϊόντα μαζικής παραγωγής όπως δημητριακά, καπνός, βαμβάκι στα οποία ούτως ή άλλως δεν μπορεί να είμαστε ανταγωνιστικοί. Αυτό όμως που αποκαλύπτεται τώρα και ισχύει για το εγγύς μέλλον με απόλυτο τρόπο είναι ο αγροδιατροφικός τομέας ο οποίος μάλιστα ταιριάζει περισσότερο στις γεωμορφολογικές συνθήκες της Ελλάδας και ιδιαίτερα εδώ της Λακωνίας.

Στο χώρο όμως της παραγωγής τροφίμων συντελείται εξαιρετική πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας με νέες καινοτόμες εφαρμογές στην παραγωγική διαδικασία (κάθετες υδροκαλλιέργειες κλπ.). Χρειάζεται λοιπόν ο αναπροσανατολισμός της αγροτικής πολιτικής. Απαιτείται η χρήση νέων εργαλείων και μεθόδων τόσο στην οργάνωση της παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας όσο και στη προσέγγιση του καταναλωτή. Γνώση, κατάρτιση, καινοτομία και δικτύωση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία κάθε εγχειρήματος.

Τα κρίσιμα ερωτήματα είναι αν και με ποιο τρόπο ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις. Στο συνδεδεμένο με τις ενιαίες τιμές και τις γνωστές επιδοτήσεις πρότυπο, πρέπει να λυθούν προβλήματα μεγέθους εκμετάλλευσης, αποδόσεων και κόστους παραγωγής. Στο συνδεδεμένο επίσης αυτό με την ποιότητα, ταυτότητα και υψηλότερες τιμές πρότυπο, πρέπει να δοθεί βάρος στην πιστοποίηση και στην απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στις διεθνείς αγορές.

Έτσι το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στοχεύει στον διαρθρωτικό εκσυγχρονισμό μίας αναπροσανατολισμένης πλέον αγροτικής δραστηριότητας για το οποίο προβλέπει μέτρα, προγράμματα και επενδύσεις κοινοτικών ενισχύσεων της τάξης των επτά (7) δις Ε. Προϋπόθεση επιτυχίας αποτελεί η δημιουργία περιβάλλοντος, το οποίο θα ενθαρρύνει την υλοποίηση επενδύσεων και θα συμβάλλει στην βιωσιμότητα και στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με πρώτο βέβαια και κυρίαρχο την μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι βασικοί στόχοι αυτού του Προγράμματος θα είναι.
1. Η ενίσχυση κλάδων και προϊόντων που χαρακτηρίζονται από υφιστάμενο ή εν δυνάμει συγκριτικό πλεονέκτημα, από υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία στις εξαγωγές και από δυνατότητα διασύνδεσης με την τοπική βιομηχανία παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
2. Ενδυνάμωση της σχέσης φυτικής – ζωικής παραγωγής με αύξηση των ιδιοπαραγόμενων ζωοτροφών και λιπασμάτων.
3. Αποκατάσταση βιομηχανικών καλλιεργειών και επανενεργοποίηση των αντιστοίχων κλάδων της μεταποίησης.
4. Ενίσχυση προϊόντων μεσογειακής διατροφής και προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.
5. Αύξηση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων.
6. Ανάδειξη των συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών μορφών, Ομάδες κλπ.
7. Παρέμβαση σε ζητήματα θεσμών, υποδομών, τιμολόγησης, φορολογίας, αποδοτικότητας και τεχνογνωσίας σε ότι αφορά θέματα κατανάλωσης ενέργειας και συστημάτων εξοικονόμησης νερού.
8. Αύξηση της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας, πιστοποίηση, προβολή, προώθηση, καθετοποίηση, δικτύωση, αλυσίδες εφοδιασμού, τοπικές αγορές στον εγγύς τοπικό χώρο παραγωγής.

ΥΓ1. Όσοι αγρότες ενστερνιστούν έγκαιρα πτυχές ενός παρόμοιου εκλαϊκευμένου τεχνικού κειμένου, έχουν να ωφεληθούν τα μέγιστα στο μέλλον.

ΥΓ2. Το επόμενο άρθρο θα αφορά στην προώθηση και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr