Γράφει ο Γιώργος Δημακόγιαννης*

Στον Άξιο Ποιμενάρχη μας, Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μάνης κ κ.Χρυσόστομο

Σεβασμιότατε,
Σε πρόσφατη δημόσια τελετή στο Γύθειο, δεχθήκατε τιμές από την δημοτική αρχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης…
Δεν τις είχατε ανάγκη!
Επιτρέψατέ μου! Δεν είχατε ανάγκη τον έπαινο από τους εκπροσώπους μας Εκείνους που τη μια μέρα ψηφίζουν για την Τιμή στο 20ετές Έργο και στο άγιο Πρόσωπό Σας, ενώ την προηγουμένη οι ίδιοι έχουν ψηφίσει:

- Να γεμίσουν τα βουνά της Μάνης πάμπολλες τερατώδεις ανεμογεννήτριες 120μ. ύψους η καθεμιά (!!!) («μεταλλοθεούς» τις αποκαλούν ευστόχως κάποιοι επιφανείς συμπατριώτες μας και πάνω τους κυριολεκτικά θα σταυρωθεί –χωρίς Ανάσταση!!- ο Τόπος μας), κι εκεί που «στης Μάνης μας τ’ απάτητα βουνά η Δόξα βασιλεύει», η Δόξα θα πάει …περίπατο για να δώσει τη θέση της στον Μαμωνά και στο χρυσό μοσχάρι τής περιώνυμης παγκοσμιοποιήσεως (κι Εσείς γνωρίζετε άριστα τι θέλω να πω)!

- Την θέσπιση –για πρώτη φορά στην ιστορική πορεία του Τόπου μας- ειδικού τέλους στην …τελευταία μας κατοικία, «ΕΝΦΙΑ …τάφου» όπως εύστοχα επίσης κάποιοι χαρακτήρισαν, ασεβώντας βάναυσα στην αδούλωτη ιστορική μας κληρονομιά, μια κληρονομιά για την διατήρηση και την διαιώνιση τής οποίας οι «μελανοχίτωνες» και το ευλογημένο ράσο ήτανε πάντα οδηγός και μπροστάρης. Και οι τεθνεώτες Μανιάτες ήταν πάντα Παρόντες άγρυπνοι φύλακες του ενδόξου βίου μας. Εδώ, Εσείς γνωρίζετε καλύτερα παντός άλλου, κάθε Κοιμητήριο ανήκε ανέκαθεν στην τοπική ενορία και στον ευσεβή μανιάτικο λαό, κι αυτό το σεβάστηκε - ως χθες- κάθε αρχή και εξουσία, τοπική ή κεντρική!

Η Μάνη -Σεβάσμιε Γέροντα και Πατέρα μας-, ήταν, είναι και θα (προσπαθήσουμε να) μείνει «το ιερόν και ακαταγώνιστον κειμηλιαρχείον του Γένους των Ελλήνων», όπως έχει απ’ τα δικά Σας χείλη ακουστεί, στον πιο λακωνικό, ακριβή και ολοκληρωμένο (καθ)ορισμό του Τόπου μας…

Κι όπως στο Άγιον Όρος της Ορθοδοξίας μας τίποτα και ουδείς δικαιούται να αγγίξει, τηρουμένων των αναλογιών, κι εδώ στην Μάνη μας: ό,τι πάει να αδικήσει ή πολύ περισσότερο να κακοποιήσει το «κειμηλιαρχείον του Γένους» αποτελεί εχθρική ενέργεια εναντίον του. Τόσο απλά!
Δεν επιθυμώ να επεκταθώ, επί τού παρόντος, περαιτέρω…
Με απόλυτο Σεβασμό και ανυπόκριτη Αγάπη ασπάζομαι την δεξιάν Σας

*Εκδότης Αδούλωτης Μάνης - Λακωνίας οδού