ΛΑΚΩΝΙΑ. Στις επισκέψεις κλιμακίων ανώτατων αξιωματικών στις Π.Υ. Σπάρτης και Γυθείου αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ένωση Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος του Νομού Λακωνίας που έχει έδρα στη Σπάρτη.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι το Δ.Σ. της Ένωσης έγινε δέκτης παραπόνων από πυροσβέστες μετά τις επισκέψεις αυτές. Τα παράπονα μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, σχετίζονταν με:
-Την «ενημέρωση» που τους έγινε ότι κινδυνεύουν με μετακινήσεις και τη σύσταση «να μην θεωρούν δεδομένο ότι θα υπηρετούν στον τόπο τους». Άλλωστε, οι Υπηρεσίες του Νομού θεωρούνται υπεράριθμες, αν και σύμφωνα με την Ένωση είναι ελλειπτικές (σημειώνεται μάλιστα στην ανακοίνωση το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Π.Κ. Κυθήρων όπου αντί για 12 άτομα υπηρετούν 5 μετά και την τελευταία μετάθεση) και γι’ αυτό γίνονται μεταθέσεις από εδώ σε άλλες περιοχές.

-Στην «ενημέρωση» που έγινε διευκρινίστηκε πως για τους Πυροσβέστες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις μονιμοποίησης δεν ψηφίστηκε ποτέ νόμος στον οποίο να αναφέρεται πως θα μονιμοποιηθούν. Η παρεξήγηση λοιπόν οφείλεται μάλλον στην αδυναμία των μελών της Υπηρεσίας να διαβάζουν σωστά τις διαταγές του αρχηγείου.

Η Ένωση στην ανακοίνωση που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη παρακάτω τονίζει πως όλα αυτά έχουν «διαταράξει την οικογενειακή γαλήνη των Πυροσβεστών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άσκηση του υπηρεσιακού τους έργου» και ζητά:
Την άμεση ενίσχυση του Νομού με προσωπικό
Την εφαρμογή του Π.Δ. και των όσων προβλέπει για πυρόπληκτους νομούς όπως η Λακωνία
Την ίδρυση οργανικών θέσεων στους Εθελοντικούς σταθμούς όπως προβλέπεται
Τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας στους Πυροσβέστες
Την αναβάθμιση της Π.Υ. Σπάρτης σε Α Τάξης ως υπηρεσία πρωτεύουσας Νομού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος του Νομού Λακωνίας έχει ως εξής:
«Το τελευταίο διάστημα έγιναν επισκέψεις στις υπηρεσίες του Νομού μας (ιδιαίτερα στην Π.Υ Σπάρτης και Π.Υ Γυθείου) από κλιμάκια ανωτάτων αξιωματικών. Μετά από αυτές τις επισκέψεις γίναμε δέκτες παραπόνων για τη συμπεριφορά και τα λεγόμενά τους.
-Οι συνάδελφοι «ενημερώθηκαν» ότι κινδυνεύουν με μετακινήσεις και μεταθέσεις και να μην θεωρούν δεδομένο ότι θα υπηρετούν στον τόπο τους
-Ο Νομός Λακωνίας παρότι έχει κενά σύμφωνα με τις διαταγές του αρχηγείου, γίνονται μεταθέσεις από το Νομό μας προς άλλες υπηρεσίες διότι κάποιοι θεωρούν ότι είμαστε υπεράριθμοι (στο ΠΚ Κυθήρων αντί για 12 άτομα υπηρετούν 5 , μετά και την τελευταία μετάθεση)
-Για τους συναδέλφους ΠΠΥ που πληρούσαν τις προϋποθέσεις μονιμοποίησης μας έγινε γνωστό ότι ο νόμος δεν έλεγε ότι θα μονιμοποιηθούν
-Μας έγινε γνωστό ότι δεν ξέρουμε να διαβάζουμε τις διαταγές του αρχηγείου
-Παρότι ο Νομός Λακωνίας έχει χαρακτηριστεί με Προεδρικό Διάταγμα, Νομός που χρήζει ιδιαίτερης πυρασφάλειας και πυρόπληκτος , έγινε σύγκριση με Νομούς τις Β. Ελλάδος που ουδέποτε είχαν τις καταστροφές που έχει η Λακωνία (τα μέτρα πυρασφάλειας που προβλέπονται από το Π.Δ. δεν υφίστανται)
-Με όλα αυτά έχει διαταραχθεί η οικογενειακή γαλήνη των συναδέλφων με ότι αυτό συνεπάγεται για την άσκηση του υπηρεσιακού τους έργου

Η ΕΥΠΣ Λακωνίας ζητά :
-την άμεση ενίσχυση του Νομού με προσωπικό
-ότι προβλέπεται στο Π.Δ. ως πυρόπληκτος Νομός
-Την ίδρυση οργανικών θέσεων στους Εθελοντικούς σταθμούς όπως προβλέπεται
-Χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας στους συναδέλφους
-Την αναβάθμιση της Π.Υ. Σπάρτης σε Α’ τάξης ως πρωτεύουσα Νομού
-Την αύξηση των οργανικών θέσεων διότι αυτές έχουν μειωθεί για να μην φαίνονται οι πραγματικές ελλείψεις.

Για την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Λακωνίας.
Ο Πρόεδρος, Κούλας Ευάγγελος
Ο Γενικός Γραμματέας, Ρασσιάς Αθανάσιος»