ΣΠΑΡΤΗ. Όσοι κοίταξαν τον ουρανό της Σπάρτης χθες Παρασκευή 5 Μαΐου το απόγευμα παρατήρησαν κάτι πρωτότυπο στον ουρανό…

Σύννεφα που έμοιαζαν με λουκουμάδες εντυπωσίασαν και φωτογραφήθηκαν…

Η επίσημη εξήγηση για τα όμορφα συννεφάκια βεβαίως είναι πως τα σύννεφα είναι δυνατόν να πάρουν τέτοιους σχηματισμούς σε μια μέρα με δυνατούς ανέμους…

Συγκεκριμένα, το φακοειδές σύννεφο, είναι ένα στατικό με σχήμα φακού νέφος που σχηματίζεται συνήθως σε μεγάλο ύψος, συνήθως ευθυγραμμισμένο κάθετα στην κατεύθυνση του ανέμου.

Όταν σταθερός υγρός αέρας περνάει πάνω από ένα βουνό ή οροσειρά, μια σειρά από στάσιμα κύματα μπορεί να δημιουργηθούν στη μεριά του κατωφερή αέρα. Εάν η θερμοκρασία στην κορυφή των κυμάτων πέσει κοντά ή κάτω από την θερμοκρασία δρόσου, η υγρασία του αέρα συμπυκνώνεται και δημιουργούνται φακοειδή σύννεφα. Καθώς ο αέρας κινείται ξανά μέσα στο κύμα, το σύννεφο εξατμίζεται. Οι φακοειδείς υψισωρείτες συνήθως σχηματίζονται στις υπήνεμες περιοχές των βουνών.

Οι πιλότοι μηχανοκίνητων αεροσκαφών τείνουν να αποφεύγουν αυτά τα σύννεφα, εξαιτίας των αναταράξεων που τα συνοδεύουν. Όμως οι πιλότοι ανεμόπτερων τα ψάχνουν ενεργά, διότι είναι εύκολο να εντοπιστεί η μάζα του θερμού αέρα από τον προσανατολισμό του σύννεφου. Αυτό το είδος "βοήθειας" είναι συνήθως ομαλό και δυνατό, και αυτό βοηθά τα ανεμόπτερα να φτάνουν σε αξιοσημείωτα ύψη και αποστάσεις. Το σημερινό ρεκόρ για απόσταση (πάνω από 3.000 km) και υψόμετρο (15.460 m) πραγματοποιήθηκε με αυτό το τρόπο.

Φωτό από facebook: Μιμίκα Λαδά, Nick Kase