ΣΠΑΡΤΗ. Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης, μέλος της ΟΓΕ καλεί σε μια συζήτηση για τη μητρότητα, «την ύψιστη λειτουργία της φύσης» την Τετάρτη 10 Μαΐου στις 19.00 στο στέκι της. Παράλληλα, στέλνει μήνυμα αγωνιστικότητας σε όλες τις μητέρες, σε όλες τις γυναίκες.

Το μήνυμα της ΟΓΕ και της Ομάδας Γυναικών Σπάρτης για την Ημέρα της Μητέρας έχει ως εξής:

«Η μητρότητα είναι η ύψιστη λειτουργία της φύσης. Το θαύμα της νέας ζωής .!

Η έννοια της μητρότητας αποτελεί την αποθέωση της ανθρώπινης ύπαρξης και η διαδικασία της αναπαραγωγής έχει «χαριστεί» από τη φύση κυρίως στη γυναίκα, η οποία φέρει τη χαρά, αλλά και την ευθύνη της μητρότητας.

Η ανεργία, η φτώχεια, η λιτότητα, η απελευθέρωση του ωραρίου, η καταστρατήγηση της εργασιακής νομοθεσίας, αλλά και η υποβαθμισμένη Δημόσια Υγεία, η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής αποτελούν αιτίες αποτρεπτικές για τη γέννηση ενός παιδιού, δημιουργώντας ανασφάλεια και δυστυχία στα νέα ζευγάρια.

Η μητρότητα αποτελεί το κομβικό σημείο πάνω στο οποίο στηρίζει τη διπλή εκμετάλλευση της γυναικείας εργατικής δύναμης, με την αποκλειστική χρέωση της αναπαραγωγής κυρίως στη γυναίκα. Οι γυναίκες πρέπει να παραμείνουν φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό και η μητρότητα να αποτελεί πρόσχημα για όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που συνήθως πλήττουν πρώτα τις γυναίκες.
Οι αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές της ΕΕ και της εκάστοτε κυβέρνησης λύνουν τα χέρια των εργοδοτών να ζητάνε πιστοποιητικά ότι δεν είμαστε έγκυες ή ότι δεν θα μείνουμε έγκυες για να προσληφθούμε ή μας απολύουν μόλις φανεί η εγκυμοσύνη. Φθάνουν μέχρι του σημείου να εξαγοράζουν τη μητρότητα με τα «κρυοσυντηρημένα ωάρια» και να μετατρέπουν τις νέες γυναίκες του καθημερινού μόχθου σε ζόμπι των επιχειρήσεων τους. Κατάργησαν το επίδομα τοκετού. «Έβαλαν χέρι» στο οικογενειακό επίδομα, στις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις, στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Και όλα αυτά γιατί η μητρότητα θεωρείται «κόστος» και θυσιάζεται στο βωμό της ανταγωνιστικότητας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Δε δεχόμαστε να μας στερείτε τη μητρότητα!
Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης αντιπαλεύει όχι επετειακά, αλλά καθημερινά αυτή την επικίνδυνη και βάρβαρη πολιτική. Κάθε γυναίκα και νέο ζευγάρι δικαιούται να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες που σχετίζονται με την αναπαραγωγική διαδικασία, γενικότερης πρόληψης και θεραπείας, προγεννητικού ελέγχου, παρακολούθησης της εγκυμοσύνης, τοκετού, ιατρικώς υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, μέσα από το αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας δωρεάν.
Το δικαίωμα των γυναικών στη δουλειά, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά, να γίνει πραγματικότητα με τη γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, την κατοχύρωση σύγχρονων εργατικών δικαιωμάτων, τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών για τις ανάγκες της οικογένειας, των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών της.
Η ολόπλευρη και ουσιαστική προστασία της μητρότητας σημαίνει κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών της γυναίκας κατά την εμβρυική, τη βρεφική, την παιδική, την εφηβική, την ενήλικη φάση της ζωής της, και όχι περιορισμένα μόνο στην περίοδο της εγκυμοσύνης, της γέννας και του θηλασμού.

Ο συνδυασμός της μητρότητας και της εργασίας χωρίς αντιφάσεις μπορεί να γίνει πράξη στο πλαίσιο μιας κοινωνίας όπου η προστασία της μητρότητας και η στήριξη της λαϊκής οικογένειας δε θα λογίζονται ως κόστος που περιορίζει τα κέρδη, αλλά ως κοινωνική ανάγκη που θα πρέπει να ικανοποιείται σε ανώτερο διαρκώς βαθμό.
Σε μια κοινωνία στην οποία η εργασία των γυναικών δεν θα αποτελεί εφεδρεία για την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά η συμμετοχή τους στην κοινωνική παραγωγή θα γίνεται με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας και η αύξηση του κοινωνικού πλούτου θα μεταφράζεται σε βελτίωση της ζωής των ίδιων των γυναικών και των οικογενειών τους.
Αυτές είναι οι οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για να κατακτήσουμε την ισοτιμία και χειραφέτησή μας.
Η μητρότητα και η έμπρακτη κοινωνική της αναγνώριση από την πολιτεία δεν είναι μόνο ζήτημα του γυναικείου κινήματος. Είναι ζήτημα του εργατικού κινήματος, όπως και όλου του λαϊκού κινήματος. Είναι ζήτημα των γυναικών που μοχθούν καθημερινά στην πόλη και την περιφέρεια. Των γυναικών που παράγουν υλικό και πνευματικό πλούτο. Είναι ζήτημα των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία, αλλά και των γυναικών που μεγάλωσαν τα παιδιά τους.
Γιατί τα παιδιά που γεννιούνται στον κόσμο ανεξάρτητα από χρώμα, φύλο και θρησκεία έχουν δικαιώματα. Γιατί τα παιδιά είναι η επόμενη βάρδια των εργαζομένων που θα παράξουν τον αυριανό υλικό και πνευματικό πλούτο της χώρας και πρέπει να είναι γερά, μορφωμένα και ασφαλή.
Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης καλεί τα μέλη και τις φίλες της την Τετάρτη 10 Μάη και ώρα 7.00μμ στο στέκι της για μια συζήτηση για τη Μητρότητα.

«Μόνο οι μητέρες σκέφτονται το μέλλον
γιατί το γεννούν με τα παιδιά τους»
Μαξίμ Γκόρκι»