ΣΠΑΡΤΗ. «Χωρίς νομική βάση και άκυρα είναι τα όποια αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης των υποψηφίων του μέτρου των βιολογικών καλλιεργειών.
Εκατοντάδες Βιοκαλλιεργητές από όλη την Πελοπόννησο, οι οποίοι συμμετείχαμε στο διαγωνισμό και οι αιτήσεις μας κρίθηκαν άνευ ευρημάτων και αξιολογηθήκαμε ως μη εγκεκριμένοι έχουμε κάνει ένσταση και καταγγέλλουμε ως παράνομα και άκυρα τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης».

Με αυτόν τον πρόλογο ξεκινά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Σπάρτης «Ο Λεωνίδας» που σε πολύ έντονο τόνο εξηγεί την καταγγελία του στα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης του μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2020 με τίτλο «Βιολογικές Καλλιέργειες».

Τα επιχειρήματα του Αγροτικού Συλλόγου είναι τα εξής:
1. Αν και το εν λόγω μέτρο εφαρμόζεται εξ ορισμού σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, στην πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης υιοθετήθηκε ως αποκλειστικό κριτήριο επιλογής η χωροθέτηση των γεωργικών εκμετταλλεύσεων σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος (περιοχές δικτύου Natura και περιοχές υψηλής φυσικής αξίας) περιορίζοντας δραστικά το πεδίο εφαρμογής του, αλλά και «νοθεύοντας και ακυρώνοντας την αρχική θεσμική ρύθμιση της Υπουργικής Απόφασης».
2. Η πρόσκληση με αρ. πρωτ. 130/5917/18.01.2017 , όπως τροποποιήθηκε και εφαρμόστηκε, είναι μία , ενιαία και αδιαίρετη διαγωνιστική διαδικασία , με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο , συγκεκριμένο σκοπό και έναν προϋπολογισμό με ενδεικτικό καταμερισμό ανά δράση. Παρόλα αυτά, για τις δράσεις 11.1.2 και 11.2.2 δεν ανακοινώθηκαν επιτυχόντες με την αιτιολογία της υπέρβασης του μερικού – ενδεικτικού προϋπολογισμού ενώ για τις δράσεις 11.1.1. και 11.2.1. ανακοινώθηκαν επιτυχόντες και συνεχίζεται η διαδικασία επικύρωσης των αποτελεσμάτων. Η διαχείριση αυτή για τον Αγροτικό Σύλλογο Σπάρτης «συνιστά μερική, αποσπασματική και επιλεκτική υλοποίηση της πρόσκλησης και παραβιάζει κατάφωρα τον ίδιο τον χαρακτήρα αυτής»

Ο Αγροτικός Σύλλογος Σπάρτης «Ο Λεωνίδας» υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί να οριοθετείται η βιολογική γεωργία εντός και πέριξ των περιοχών Natura. Αυτό δεν προκύπτει ούτε από ευρωπαϊκούς κανονισμούς ούτε από την εθνική νομοθεσία. Είναι σχεδιασμοί που εξυπηρετούν μάλλον καθαρά εκλογικούς στόχους και σκοπιμότητες». Κατηγορεί μάλιστα την Κυβέρνηση ότι «έκανε το πρόγραμμα χυλό» και «με τις συνεχείς παρατάσεις και με τις παράλογες στρεμματικές ενισχύσεις που όμως κάποιους ευνοούν: πχ στρεμματική ενίσχυση στο βιολογικό τριφύλλι 57 € !!! το στρέμμα και στην βιολογική ελιά την καλαμών 50 € το στρέμμα».

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ , αποδεικνύεται ότι είναι μη ικανή να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα στήριξης και αναζωογόνησης της αγροτικής οικονομίας. Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ [πολιτική και υπηρεσιακή ] όπως και οι αρμόδιες διαχειριστικές αρχές θα υποχρεωθούν να δώσουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους.
Δεν μπορούν να μοιράζουν έτσι για πλάκα 250 εκ/ρια του προγράμματος της βιολογικής γεωργίας σε παραγωγούς που δεν γνωρίζουν τι αυτή περιλαμβάνει, αλλά απλά εμφανίστηκαν για να πάρουν άλλη μία επιδότηση.
Τα όποια αποτελέσματα βγάλουν θα είναι παράνομα και στον «αέρα» .
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε συνέχεια .
Η συνέχεια θα υπάρξει σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα»
, καταλήγει η ανακοίνωση.

[Η αγροτική στήλη του notospress.gr υποστηρίζεται από την ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΟΣ και ΣΙΑ ΕΕ ε.ο. Σπάρτη – Γυθείου 153]