Γράφει η Εύα Νικολοπούλου

ΣΠΑΡΤΗ. Στην εκπομπή «Καλοί μου άνθρωποι» την Παρασκευή 5 Μαΐου είχα τη χαρά να φιλοξενώ, έστω και τηλεφωνικά, τον κ. Χρήστο Αρμάντο Γκέζο, βραβευμένο συγγραφέα γεννημένο το 1988 στη Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου που μεγάλωσε και ζει στη Σκάλα.

Ο κ. Γκέζος είναι ένας νέος συγγραφέας που γράφει ποίηση και πεζογραφία, στην προσπάθειά του να γνωρίσει τον εαυτό του και να γνωριστεί με τον κόσμο. Ο ίδιος λέει πως μέσα από τη γραφή αισθάνεται ελεύθερος, κυρίαρχος του εαυτού του, δεν φοβάται την κριτική, δεν υπάρχουν εμπόδια για αυτόν, το νου και τη σκέψη του. Είναι μάλλον αυτή ακριβώς η αίσθηση που τον κάνει να ακουμπά τις πιο κοινές πτυχές του ψυχισμού του σύγχρονου ανθρώπου με μια γραφή που δημιουργεί ψυχική αμεσότητα, με τρόπο τέτοιο που δεν επιτρέπει στον αναγνώστη να μην ταυτιστεί.

Τα έργα του, η ποιητική συλλογή «Ανεκπλήρωτοι Φόβοι» για την οποία έχει λάβει και το βραβείο του «Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα» το 2014 στο πλαίσιο των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων της Ελλάδας, το μυθιστόρημα «Η Λάσπη» και η συλλογή διηγημάτων «Τραμπάλα» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μελάνι έχουν ως σήμερα λάβει πολύ θετικές κριτικές και έχουν αγαπηθεί από το κοινό. Άλλωστε, αν και εστιάζουν στον οριακό ψυχισμό, σε ανθρώπους που αποζητούν τη φυγή από τα προβλήματα και τα συναισθήματα που τους συνθλίβουν, κρύβουν μια σαφή, κατά τη γνώμη μου πρόταση: Ο άνθρωπος πρέπει πάντοτε να παλεύει για να βρει τη λύση, όσο άσχημα και να αισθάνεται.

Η τάση του να ασχολείται με τον ψυχισμό των ανθρώπων είναι σαφής. Άλλωστε, η πίστη του πως καθένας έχει ορισμένα εγγενή χαρακτηριστικά που τον βοηθούν περισσότερο ή λιγότερο να διαχειρίζεται την πραγματικότητα και τελικά, δι’αυτού του τρόπου, τον καθορίζουν επιβάλλει αυτόν τον προσανατολισμό.

Ο ίδιος ο συγγραφέας αρνείται πως το έργο του έχει κάποιο στόχο πέραν της δικής του έκφρασης. Κι εγώ νομίζω πως η ανάγκη του για ελευθερία σκέψης, λόγου και ύπαρξης, για άνευ όρων δημιουργία και παράλληλα γνωριμίας με τον εαυτό του τον καθιστά δημιουργό που σίγουρα έχει ακόμα πολλά να δώσει.

Ακούστε ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλοί μου άνθρωποι» που μεταδίδεται ζωντανά κάθε Παρασκευή 12.00-13.00 στο ραδιόφωνο NOTOS 94.9FM: