ΣΠΑΡΤΗ. Πρότυπη... διαχείριση στη Σπάρτη με θάψιμο υπολείμματος. Αυτό επί της ουσίας παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης που παραχώρησε ο Δήμαρχος Σπάρτης στην Καλαμάτα, φιλοξενούμενος από τον επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Μανώλη Μάκαρη.

Ο κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, «την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος», μίλησε για τη διαχείριση που κάνει ο Δήμος, ενημερώνοντας ωστόσο ότι το υπόλειμμα θάβεται σε χωματερή.

Για πρώτη φορά, και μετά από ερωτήσεις του δημοσιογράφου Θ. Κανελλόπουλου, και σε τέτοιο επίπεδο δημόσιου λόγου, έχουμε ομολογία του Δημάρχου Σπάρτης για τα εξής:

- Από τη διαχείριση των απορριμμάτων και συγκεκριμένα την ανακύκλωση υπάρχει υπόλειμμα που θάβεται στον ΧΑΔΑ Αφισσού.

- Αυτό είναι κάτι που δεν επιτρέπεται.

- Κατ’ αυτόν τον τρόπο μολύνεται το Περιβάλλον και ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής

Ο κ. Βαλιώτης παρουσιάζοντας τη μέθοδο διαχείρισης του Δήμου Σπάρτης δεν απέκρυψε ότι τελικά τα σύμμεικτα σκουπίδια και το υπόλειμμα της ανακύκλωσης θάβονται στον ΧΑΔΑ. Αυτό δεν επιτρέπεται και είναι αιτία μόλυνσης του περιβάλλοντος. Μάλιστα ο Δήμαρχος Σπάρτης δηλώνοντας ό.τι είναι αγρότης περιέγραψε: «θάβουμε τα σκουπίδια σαν τη γάτα και το σκύλο…»

Αξίζει να σημειωθεί ότι αιρετοί και δημοσιογράφοι έμειναν άναυδοι από την ομολογία του κ Βαλιώτη ότι ο Δήμος κάνει χρήση παράνομης χωματερής και μολύνει το περιβάλλον.

Το ερώτημα είναι γιατί τώρα ο κ. Βαλιώτης άφησε να αναδειχθεί το οριακό σημείο στο οποίο έχει φτάσει η διαχείριση στον Δήμο Σπάρτης;

Στις 23 Μαίου δημοπρατείται το έργο αποκατάστασης της χωματερής στον ΧΑΔΑ από την Περιφέρεια. Ακόμα και αν υπάρξουν καθυστερήσεις (ανοχή) ο Δήμος Σπάρτης μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να βρει λύση για τα σκουπίδια του. Με την ομολογία του ο κ. Βαλιώτης «πιέζει» για άμεση λύση, «τινάζει» από πάνω του τη σκόνη του ΧΑΔΑ, «δείχνει» ότι τα σκουπίδια της Σπάρτης θα πάνε στη Σκάλα, αφήνει να εννοηθεί ότι η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ θα δρομολογήσει συγκεκριμένες εξελίξεις…

Η μέχρι σήμερα διαχείριση στον Δήμο Σπάρτης δεν έχει πετύχει αφού τα σύμμεικτά είναι πολλά όπως και τα υπολείμματα της ανακύκλωσης που φαίνεται να μην ολοκληρώνεται σε όλες τις φάσεις της. Πρέπει ο Δήμος να αναθεωρήσει τη διαδικασία γιατί οδηγείται σε αδιέξοδο. Οι πολίτες (θέλουν να) κάνουν ανακύκλωση αλλά αυτή χάνεται λόγω κακού σχεδιασμού στο δίκτυο των κάδων αλλά και των δρομολογίων. Η υπηρεσία του Δήμου αν κι έχει ενισχυθεί από προσωπικό δεν μπορεί να αποδώσει με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πιέζονται αφόρητα. Το κόστος διαχείρισης μεγαλώνει τόσο στον ΧΑΔΑ όσο και στον Δήμο από αλόγιστη ή μοιραία εργασία αλλά και αδυναμία συντονισμού.

Τώρα, που «έφτασε ο κόμπος στο χτένι» ο Δήμαρχος Σπάρτης δηλώνει ότι τα υπολείμματα από την ανακύκλωση θα οδηγηθούν στις εγκαταστάσεις του Δήμου Ευρώτα που έχει σχετική αδειοδότηση. Με λίγα λόγια ο Δήμος Σπάρτης δεν κατόρθωσε να βρει λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων και απ’ ότι φαίνεται θα αναγκαστεί να προσχωρήσει σε λύσεις που στο παρελθόν απέρριπτε... Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ίσως και χρήματα.

Βασικές προτεραιότητες του Δήμου Σπάρτης, στο εξής, θα έπρεπε να είναι:

- Πολύ καλή ενημέρωση των δημοτών για το σύστημα διαχείρισης και όχι μόνο για την ανακύκλωση. Αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, ενώ ο σχεδιασμός προβολής που ακούγεται ότι θα υλοποιηθεί δεν έχει γίνει από ειδικούς και γνώστες.

- Αλλαγή του δικτύου κάδων. Αύξηση των κάδων κάθε ρεύματος. Παρακολούθηση της ανακύκλωσης. Λέγεται ότι υπάρχουν εκατοντάδες καινούργιοι κάδοι σε αποθήκες του Δήμου…

- Προσπάθεια μείωσης τόσο των σύμμεικτων όσο και των υπολειμμάτων ανακύκλωσης από προσεκτική διαχείριση. Είναι υποχρέωση δημότη και δήμου να μειώνει τα απορρίμματά του.

Σε κάθε περίπτωση, η ομολογία Βαλιώτη, θέτει νέα όρια ανοχής της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί. Δεδομένου ότι στην Αυτοδιοίκηση δεν ισχύει το «αμαρτία εξομολογουμένη ουκ εστιν αμαρτία» θα πρέπει κάθε πλευρά να αναλάβει τις ευθύνες της. Η αποτυχία του Δήμου – και λόγο παθογένειας του Συστήματος – να δώσει λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων τον υποχρεώνει σήμερα πλέον σε συνθήκη, σε συμφωνία, σε σύμπραξη και σε αποδοχή λύσεων και μεθόδων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή δρομολογούνται είτε από άλλους Δήμους είτε από την Περιφέρεια.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Σπάρτης, επι Βαλιώτη, προσπάθησε αλλά δεν μπόρεσε να «σηκώσει» το βάρος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Άλλωστε ήταν βασική πτυχή τόσο της προεκλογικής δέσμευσης του όσο ακόμα και της σύστασης του ψηφοδελτίου του κ. Βαλιώτη. Ποιες είναι οι συνέπειες; Χαμένος χρόνος, χαμένοι πόροι, υποβαθμισμένο περιβάλλον, κλονισμός του δημότη.