ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Σε μια προσπάθειά του να απαντήσει σε όσα ακούγονται για την αναγκαιότητα ή μη κατάτμησης του Δήμου Μονεμβασίας αλλά και να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης συνέταξε σχετική επιστολή. Η επιστολή αυτή έρχεται και ως απάντηση στη δημόσια τοποθέτηση του Μανώλη Αντωνάκου που προηγήθηκε.

Σε εκείνη την τοποθέτησή του ο κ. Αντωνάκος υπενθύμιζε την πάγια θέση του για τη σύσταση ενός νέου Δήμου Μονεμβασίας με έδρα τη Νεάπολη ώστε να «πάρουν τα Βάτικα τη θέση που τους αξίζει». Ο κ. Τριχείλης, με επιστολή του στον Έλληνα Πρωθυπουργό, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, τους βουλευτές του Νομού καθώς και τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., κρίνει λανθασμένη οποιαδήποτε συζήτηση αλλαγής ορίων των δήμων και επιζήμια για τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητά του την διάσπαση του σημερινού Δήμου Μονεμβασίας σε άλλους μικρότερους.

Αναλυτικά οι επιστολές των δύο ανδρών έχουν ως εξής:

Η ανακοίνωση του Μανώλη Αντωνάκου
Βάτικα, 12 Μαΐου 2017
«Προσωπικά έχω εκφράσει από το 2010 τη διαφωνία μου για τη κατάργηση του π. ΔΗΜΟΥ ΒΟΙΩΝ. Μπορεί ο Καλλικράτης να αποτέλεσε μια νέα δομή για ισχυρούς Δήμους ωστόσο στη περιοχή των Βατίκων παραβιάστηκε κατάφωρα η αρχή της εγγύτητας του Θεσμού με το πολίτη καθώς και ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της περιοχής.
Έχοντας υπηρετήσει το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και στον Α αλλά και στο Β βαθμό για πολλά χρόνια και από διάφορες θέσεις, θεσμό τον οποίο συνεχίζω να υπηρετώ μέχρι σήμερα, γνωρίζοντας έτσι από πρώτο χέρι το ρόλο και την αποστολή του, αλλά και ως Βατικιώτης , στηρίζω δημόσια τη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου Δήμου Μονεμβασίας με έδρα τη Νεάπολη.
Ο νέος δρόμος Νεάπολης Μονεμβάσιας φέρνει τις δύο περιοχές πιο κοντά. Το πλαίσιο αναπτυξιακού σχεδιασμού των περιοχών έχει τον ίδιο προσανατολισμό.
Τουρισμός Πολιτισμός Αλιεία και Αγροτική παραγωγή , ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορούν να αποτελέσουν το μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Τα γεωγραφικά όρια του νέου Δήμου μπορούν να καθοριστούν με διαβούλευση με το Υπουργείο Εσωτερικών τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και φυσικά τους πολίτες.
Τώρα που συζητιέται σε κυβερνητικό επίπεδο η τροποποίηση του προγράμματος Καλλικράτη πρέπει να αποκατασταθεί το δίκαιο και να πάρουν τα Βάτικα τη θέση που τους αξίζει.
Όλοι οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλουμε στην δημιουργία ενός Δήμου σύγχρονου βιώσιμου και αποτελεσματικού στην υπηρεσία των συμπατριωτών μας».

Η επιστολή του Δημάρχου Μονεμβασίας
»Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Γενικέ,
κύριοι Βουλευτές,
Κύριε Πρόεδρε,
Σας απεστάλη Επιστολή-Ανακοίνωση 4 τέως αυτοδιοικητικών της Δ.Ε. Βοιών, με την οποία ζητείται η διάλυση του Δήμου Μονεμβασίας και η σύσταση νέων Δήμων, κάτι που με βρίσκει κάθετα αντίθετο, καθώς και τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων και των δημοτών, για τους εξής λόγους:
Ο Καλλικρατικός Δήμος Μονεμβασίας συστάθηκε με την ένωση πέντε (5) πρώην Δήμων: Ασωπού, Βοιών, Ζάρακα, Μολάων και Μονεμβασίας με έδρα τους Μολάους.
Είναι εύρωστος οικονομικά χωρίς οφειλές, παρά τις μεγάλες μειώσεις σε ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, λόγω της καλής οικονομικής διαχείρισης που ασκούμε. Είναι πλήρως λειτουργικός με δική του Τεχνική Υπηρεσία και Πολεοδομία, έχουμε λάβει τεχνική και διαχειριστική επάρκεια και εκτελούμε πάνω από 20 μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ, καθώς και 14 μεγάλα έργα από το Π.Δ.Ε. Παράλληλα εκτελούμε και πλήθος άλλων έργων πλην των προαναφερομένων, από ιδίους πόρους, προγράμματα LEADER, Πράσινο Ταμείο κ.λ.π. κατανεμημένα σε ολόκληρο το Δήμο.
Ειδικά στη Δ.Ε. Βοιών, όχι απλώς υπάρχει «εποικοδομητική λειτουργία της αυτοδιοίκησης», αλλά έχουμε επιτελέσει ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο αναγνωρίζουν όλοι, πλην των υπογραφόντων την επιθυμούμενη διάλυση του Δήμου Μονεμβασίας, αν και υπάρχει εμφανής αντιδιαστολή των πεπραγμένων των προηγούμενων δημοτικών αρχών με τα εντυπωσιακά πεπραγμένα του Καλλικρατικού Δήμου.
Έχω διατελέσει Δήμαρχος του τέως Καποδιστριακού Δήμου Ασωπού για δύο τετραετίες, 2003-2006 και 2007-2010, καθώς και Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Μονεμβασίας από τη σύστασή του ως σήμερα και μάλιστα εκλεγόμενος με πολύ υψηλά ποσοστά, καθώς και σύμβουλος στην Κοινότητα Παπαδιανίκων την τετραετία 1990-1994.
Η εμπειρία αυτή, μου έδειξε ότι ο Καλλικράτης αποτελεί την πλέον ολοκληρωμένη και ικανή δομή της αυτοδιοίκησης, γιατί έδωσε τα κρίσιμα μεγέθη για την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων, όπως αποδεικνύεται από την έως τώρα πορεία του.
Θα ήταν τεράστιο λάθος, εάν διαλύετο ο Δήμος Μονεμβασίας σε κομμάτια, τα οποία θα ήταν πολύ υποδεέστερα σε λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα, με διάλυση ουσιαστικά των δομών του, για να ικανοποιηθούν προσωπικές φιλοδοξίες με αιτήματα που η έως τώρα πορεία έχει δείξει ότι είναι άκαιρα και ανεδαφικά, καθώς λάθος θα ήταν και εάν ανοίγατε θέμα αλλαγής ορίων των Καλλικρατικών Δήμων».