ΛΑΚΩΝΙΑ. «Η Ευρώπη στην περιοχή μου» είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία επικοινωνίας χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ που διοργανώνεται με στόχο οι πολίτες να ανακαλύψουν τα ευρωπαϊκά έργα που υλοποιούνται στην περιοχή τους.

Το 2017, τέσσερις διαφορετικές πρωτοβουλίες - άνοιγμα έργων για το κοινό, διαγωνισμός φωτογραφίας, κυνήγι έργων και διαγωνισμός ιστολογίου - προσκαλούν το κοινό να επισκεφτεί τα έργα καθώς και να ανταλλάξει φωτογραφίες και εμπειρίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χιλιάδες έργα της ΕΕ θα είναι ανοιχτά για το κοινό, κυρίως κατά τον μήνα Μάιο, ενώ από τις 2 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου θα διοργανωθεί κυνήγι έργων, και από τις 2 Μαΐου έως τις 28 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός φωτογραφίας και διαγωνισμός ιστολογίου.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν συγχρηματοδοτούμενα έργα, να ενημερωθούν γι' αυτά και να μοιραστούν εμπειρίες και εικόνες μέσα από τα social media. Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα έργα που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγουν για το κοινό ή προβάλλονται μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις.

Για τη Λακωνία, το ΕΣΠΑ σημειώνει ως «Ευρωπαϊκά» σημεία στην περιοχή το Πάρκο Γουδέ στη Σπάρτη και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης στο Γύθειο. Στο πλαίσιο του προγράμματος, στο Γύθειο και το Κέντρο Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Μαΐου με αφορμή και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων πρόγραμμα ερμηνευτικής ξενάγησης με τίτλο «Μάνη, το ταξίδι της πέτρας στο χρόνο και τον τόπο».

Αυτήν την Τετάρτη 31 Μαΐου είναι η σειρά της Σπάρτης και του Πάρκου Γουδέ να τιμηθούν. Είναι άλλωστε σαφές πως το Πάρκο Γουδέ ανέτειλε χάρη στο ΕΣΠΑ και εξακολουθεί να παίρνει ανάσες κυρίως μέσα από αυτό.
Έτσι, «αφιέρωμα στο συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο Πάρκο Γουδέ (Ταμείο ΕΤΠΑ) σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί αυτή την Τετάρτη στη Σπάρτη: Πρόκειται για έναν οργανωμένο χώρο πρασίνου και ψυχαγωγίας συνολικής επιφάνειας περίπου 40.000τμ που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει δίκτυο μονοπατιών, ποδηλατική διαδρομή, παιδότοπους, χώρους άθλησης, χώρο εκδηλώσεων, λίμνη, θέατρο, εκπαιδευτικούς κήπους, αναψυκτήριο, βοηθητικούς χώρους κ.α. Θα πραγματοποιηθεί συμβολική δεντροφύτευση, ομιλίες, παιχνίδια, εικαστικά δρώμενα στο χώρο του πάρκου. Θα γίνει επίσης η βράβευση του μαθητικού διαγωνισμού φωτογραφίας», σημειώνεται στην κεντρική σελίδα της διοργάνωσης.

Πηγή: www.espa.gr