Κείμενο: Πάνος Α. Παπαδολιάς / www.lakonistas.gr

Η Λακωνία γαστρονομικός προορισμός;

Κάποιοι, λίγοι, επιχειρηματίες το έχουν πιστέψει και επενδύουν σε αυτό.

Ο ξενώνας «το Μπαλκόνι του Ταϋγέτου» στο Γεωργίτσι, μια boutique τουριστική μονάδα που έχει βάλει δυνατά το όμορφο χωριό του Βόρειου Ταυγέτου στον τουριστικό χάρτη, ανήκει σε αυτή την άτυπη ομάδα των ολίγων, οι οποίοι σε πείσμα των καιρών, επιμένουν δημιουργικά και …γαστρονομικά.

Την Κυριακή 21 Μαίου, ο Γιάννης και η Κική Παύλου, δυο άνθρωποι που ερωτεύτηκαν τον Ταύγετο και το Γεωργίτσι και έβαλαν ρίζες ζωής στον τόπο μας, διοργάνωσαν μια εκδήλωση υψηλών προδιαγραφών. Με τίτλο «Τα λευκά κρασιά της Πελοποννήσου πάνε Ταύγετο» σχεδίασαν και εκτέλεσαν μια απολαυστική συγκέντρωση Οινογνωσίας στην οποία οι ενθουσιώδεις συμμετέχοντες δοκίμασαν 14 εξαιρετικά λευκά της Πελοποννήσου.

Που αξίζει να σταθούμε;
Στην συμμετοχή κορυφαίων αλλά και ιστορικών οινοποιείων της Πελοποννήσου.

Στην στήριξη της εκδήλωσης από τον ΕΝΟΑΠ [ Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου].

Στο ότι «τιμονιέρης» της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος Οίνου, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Οίνου & Αποσταγμάτων και δημιουργός τουο Ilovegreekwine.com Θόδωρος Λέκεκας ο οποίος κατάφερε να ξεδιπλώσει την ταυτότητα των κρασιών με τέτοιο τρόπο που να κερδίσει την αμέριστη προσοχή ακόμα και των μη μυημένων.

Στην εξαιρετική κουζίνα της Κικής που πάντρεψε γεύσεις του βουνού και μας έδωσε πιάτα «προσιτά», γεύσεις γεμάτες εικόνες αλλά και συναίσθημα, νοσταλγία για ξεχασμένες απολαύσεις. Το ταρτάρ σολωμού, οι αγγινάρες με αρνάκι, η μανιταρόπιτα και η μους λεμονιού θα μας μείνουν για καιρό αξέχαστα.

Την συμμετοχή τριών μεγάλων Λακωνικών Οινοποιείων. «Κτήμα Θεοδωρακάκου», «Lacovino», «Οινοποιητική Μονεμβασίας». Η οινική Λακωνία επιχειρεί να δείξει το δικό της ανάστημα και αυτό θα γίνει μέσα από το «ισχύς εν τη ενώσει!»

Την καθοριστική συμβολή στην επιτυχία του γεύματος των προιόντων του Λάκωνα Γιάννη Γεροντίδη με τις ιχθυολιχουδιές της «G-fish» καθώς επίσης και τις σαλάτες που ετοίμασε με τα προιόντα της η εταιρεία «Σοφία της Φύσης».

Ο οικοδεσπότης Γιάννης Παύλου, οι συνεργάτες του αλλά κι όλοι όσοι πλαισίωσαν και στήριξαν αυτή την σημαντική εκδήλωση κατάφεραν κάτι εκπληκτικό. Να απογυμνώσουν την γιορτινή αυτή συνάντηση από ένα είδος επιτήδευσης που κατατρέχει αντίστοιχες εκδηλώσεις και να δημιουργήσουν ένα κλίμα χαλαρής παρέας όπου το κρασί ενώνει τους ανθρώπους, δημιουργώντας οικειότητα και προσδίδοντας χαρά.

Επειδή τα φώτα αξίζουν στον πρωταγωνιστή της εκδήλωσης, τα κρασιά, ας τα γνωρίσουμε. Ούτως ή άλλως δεν είναι απλά οινοπνευματώδη αλλά έργο αγάπης, δοσίματος, επιστημοσύνης, χρόνου και πάθους των δημιουργών τους:

Μέρος 1o: Καλωσήλθατε στην Λακωνία.
«ΝΑ» από την «Οινοποιητική Μονεμβασίας».
«Κυδωνίτσα» από το «Κτήμα Θεοδωρακάκος».
«Φιλοσοφία» από το «Lacovino Winery».

Μέρος 2o: Δυό αγάπες για το καλοκαίρι (Ροδίτης, Μαλαγουζιά).
«Εν Πλω»- από το «Giannikos Winery».
«Ροδίτης» από την «Tetramythos Wines».
«Μαλαγουζιά» από την «Panagiotopoulos Wines».
«Πέτρινες Πλαγιές» από το «Palivou Estate».

Μέρος 3o: Τα πολλά πρόσωπα του Μοσχοφίλερου.
«Salto» από το «Domaine Skouras».
«Thea» από το «Semeli Wines».
«Blanc de Gris» από τον «Tselepos Wines».

Μέρος 4o: Τα παλαιότερα οινοποιεία της Πελοποννήσου.
«Τα δώρα του Διονύσου» από το «Κτήμα Παρπαρούση - Dimitra Parparoussi».
«Καλλιστώ» από το «Κτήμα Μερκούρη».
«Μαϊστράλι fume» από το «Κτήμα Αναγέννηση».

Φωτογραφίες-video: Νίκος Μπακής