ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Δραματοποιημένη μουσική αφήγηση με τίτλο «Πέτρος ο Λαμπαδάριος, ο Μότσαρτ της Ανατολής, αφιερωμένη στη ζωή του μεγαλύτερου Έλληνα μουσικού των τελευταίων αιώνων, με αφορμή την συμπλήρωση 240 χρόνων από τον θάνατό του, συνδιοργανώνουν τη Δευτέρα 29 Μαΐου και ώρα 20:00, στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος «Αινούντες» και ο Σύλλογος Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

Ο Πέτρος ο Λαμπαδάριος γεννήθηκε το 1730 σε ένα χωριό του Ταϋγέτου πιθανόν τις Κολλίνες ή τους Γοράνους Στα μέσα του 18ου αιώνα θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα γίνει Λαμπαδάριος, δηλαδή αριστερός ψάλτης του Πατριαρχείου. Γρήγορα θα γίνει γνωστός ως παγκοσμίου φήμης δάσκαλος της Βυζαντινής και κοσμικής μουσικής δημιουργίας, με πλειάδα μαθητών Ρωμηών, Τούρκων , Αρμενίων αλλά και Περσών, θα χαρακτηριστεί ως πηγή της Βυζαντινής μουσικής, ενώ θα πεθάνει νέος σε ηλικία 47 ετών το έτος 1777.

Ο βίος του έντονος και παραμυθώδης, περιλαμβάνει πέραν της αγνής μουσικής δημιουργίας,- η οποία αποτελεί ακόμη και σήμερα το βασικό εκκλησιαστικό ρεπερτόριο- ίντριγκες, σχέσεις με δερβίσηδες, εγκλεισμό σε ψυχιατρείο, στήριξη με ευρηματικό τρόπο της οθωμανικής μουσικής, θρησκευτική ανεκτικότητα, πόνο, μοναξιά, στο περιβάλλον της πολυπολιτισμικής Κωνσταντινούπολης του 18ου αιώνα.