ΣΠΑΡΤΗ. Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 26 Μαΐου στο ξενοδοχείο Sparta Inn, η πολιτική εκδήλωση της Τ.Ε. Λακωνίας του ΚΚΕ με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ και ιδιαίτερα της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση που επρόκειτο να μιλήσει ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, βρέθηκε και μίλησε στους εκατοντάδες φίλους του Κόμματος που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Ν. Κουτουμάνος σχολίασε το νέο μνημόνιο που ψήφισε η κυβέρνηση ως βάρβαρο και βαθειά αντιλαϊκό ενώ την κατηγόρησε πως κοροϊδεύει το λαό αφού του λέει πως τα μνημόνια τελείωσαν ενώ γνωρίζει την «ύπαρξη ενιαίου πακέτου βάρβαρων μέτρων και δεσμεύσεων για ματωμένα πλεονάσματα που φτάνουν μέχρι το 2060.»

Μιλώντας και για τη Λακωνία αναφέρθηκε στην μεγάλη ζημιά που υπέστη η τοπική αγροτική παραγωγή από την προβληματική δακοκτονία την φετινή χρονιά και υποστήριξε ότι η δακοκτονία θα πρέπει να γίνεται με κρατική ευθύνη και όχι εργολαβίες και να συνοδευτεί από πρόσληψη ειδικού μόνιμου προσωπικού από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον καλύτερο έλεγχο του προγράμματος. Τόνισε επίσης πως θα πρέπει να καταργηθεί το «χαράτσι» που επιβάλλεται στους αγρότες για τη δακοκτονία και να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης, στηλιτεύοντας τα τραγικά αποτελέσματα των μνημονίων και των «αντιλαϊκών μέτρων» που παίρνουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στο όνομα της ανάπτυξης που θα έρθει, στάθηκε στα Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων που μετά τη διοικητική συγχώνευσή τους βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση αντιμετωπίζοντας ελλείψεις σε προσωπικό και υλικό, στην έλλειψη φοιτητικής εστίας που θα μπορούσε να στεγάσει φοιτητές – παιδιά εργατικών λαϊκών οικογενειών που σπουδάζουν στη Σπάρτη αλλά και στα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Λακωνία που ποτέ δεν υλοποιούνται αν και κάθε χρόνο πλημμυρίζουν πολλά σημεία με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η περιουσία των μικρομεσσαίων αγροτών.

Αντ’ αυτού είπε, δόθηκαν τεράστια κονδύλια για τον Τουρισμό, εστιάζοντας στα έργα της ανάπλασης του λιμανιού του Γυθείου και της Μονεμβασίας για να μπορούν να υποδέχονται κρουαζιερόπλοια αλλά και στην αδειοδότηση μεγάλων τουριστικών μονάδων, αμφότερα έργα που εξυπηρετούν το συμφέρον εφοπλισών και μεγάλου κεφαλαίου, δεν προσφέρουν τίποτα όμως στις εργατικές λαϊκές οικογένειες που «δουλεύουν λίγους μήνες το χρόνο, ατέλειωτες ώρες την ημέρα, με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 300 και 400 ευρώ. Ενώ την ίδια ώρα οι διακοπές έστω και για λίγες μέρες για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, τα νέα παιδιά είναι όνειρο θερινής νυκτός».

Η Ελλάδα όμως μπορεί να ικανοποιήσει με ίδια μέσα τις σύγχρονες λαικές ανάγκες, υποστήριξε ο Ν. Κουτουμάνος, «έχει διαπιστωμένες αναπτυξιακές δυνατότητες». Όμως «η πραγματική ικανοποίησή σύγχρονων κοινωνικών αναγκών δεν χωράει μέσα στον καπιταλισμό, αλλά προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της κοινωνίας και της οικονομίας, προϋποθέτει αλλαγή τάξης στην εξουσία».

Σήμερα είναι κρίσιμο είπε, ο λαός να μη θεωρήσει «περασμένα ξεχασμένα» όσα έχασε αλλά να διεκδικήσει δυναμικά και μαχητικά όσα δικαιούται. Το ΚΚΕ συνεχίζει ως «πρωτοπόρα δύναμη που αντιλαμβάνεται την ανάγκη συνολικής ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας και επιδιώκει η πάλη να κατευθύνεται προς αυτόν το στόχο. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όσους και όσες αγανακτούν, βλέπουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο κι έχουν διάθεση να συγκρουστούν με τη μοιρολατρία, τη μιζέρια, τις μειωμένες απαιτήσεις. Δεν αλλάζει η κατάσταση μόνο με την οργή και τη δυσαρέσκεια γι’ αυτή την κυβέρνηση και την κατρακύλα της. Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες. Για να ζωντανέψει η ελπίδα, τους καλούμε να συζητήσουμε μέσα στο κίνημα για το πώς θα πετάξουμε μια και καλή όσους ρουφάνε το αίμα του λαού. Για το πώς η εργατική εξουσία θα αναδειχθεί ως το αντίπαλο δέος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και άλλοι λαοί της περιοχής, της Ευρώπης, του κόσμου. Έτσι μόνο θα μπορέσει να ζήσει ο λαός σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του, να απολαύσει τις δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη και σύγχρονη τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας, οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της Ελλάδας», κατέληξε ο Νίκος Κουτουμάνος.

Μετά την ομιλία προσφέρθηκαν πιάτα με τοπικές παραδοσιακές γεύσεις της Λακωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής του ΚΚΕ αλλά και 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, αύριο Κυριακή 28/5, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου προς τιμήν της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, στις κατασκηνώσεις Αγίας Μαρίνας Ταϋγέτου, με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Νωρίτερα, στις 11 π.μ., θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου (στο 32ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Καλαμάτας - Σπάρτης).