ΣΠΑΡΤΗ. Τις πολιτικές απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας και τις προοπτικές ανάπτυξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως διαμορφώνονται μετά την ψήφιση του Ν.4430/2016, θα παρουσιάσει η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, κατά την επίσκεψή της στην Σπάρτη, αύριο Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017.
Η κ. Αντωνοπούλου θα μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση που διοργανώνει το Επιμελητήριο Γυθείου για την Κοινωνική Οικονομία, ενώ νωρίτερα θα συναντηθεί με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου.
Το μεσημέρι η Αν. Υπουργός θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Σπάρτης και θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στην Σπάρτη.

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
Τι είναι Κοινωνική Οικονομία

Τηλεγραφικά θα έλεγα ότι κοινωνική οικονομία είναι η συνεργατική-συνεταιριστική επιχειρηματικότητα που δεν έχει ως μοναδικό σκοπό το κέρδος. Η ανάπτυξη της ΚΑΛΟ αποσκοπεί στην κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών των μελών και των εργαζομένων των συνεταιρισμών, την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Είναι ένας τρίτος τομέας της οικονομίας ο οποίος δεν ανταγωνίζεται τον ιδιωτικό τομέα – δεν υποκαθιστά το κράτος, αλλά εισάγει διαφορετικό τρόπο παραγωγής, έχοντας ως θεμελιώδη αρχή τη συλλογικότητα.
Ο τρόπος παραγωγής των προϊόντων και των υπηρεσιών αναπτύσσεται για να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες που οι άλλοι δύο τομείς αδυνατούν αλλά και για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
H Κοινωνική Οικονομία απευθύνεται στους νέους που έχουν ιδέες και προσόντα και δεν μπορούν να τις πραγματοποιήσουν και αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό (brain drain)
Απευθύνεται σε όλους εκείνους που έχουν απηυδήσει με το ευέλικτο καθεστώς εργασίας και θέλουν να επιλέξουν έναν άλλο τρόπο παραγωγής
Για την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας και την ανάδειξή της σε ένα εναλλακτικό μοντέλο παραγωγής τον περασμένο Οκτώβριο ψηφίστηκε, με ευρεία πλειοψηφία, ο νόμος 4430/2016 για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας

Τι κάνει ο νόμος
-Καταρχάς θεσμοθετεί για πρώτη φορά ως νομικό πρόσωπο τον συνεταιρισμό εργαζομένων
-Ανοίγει το πεδίο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, πέραν των γνωστών μέχρι σήμερα ΚΟΙΝΣΕΠ.
-Με το νέο θεσμικό πλαίσιο φορέας κοινωνικής οικονομίας είναι κάθε νομικό πρόσωπο που λειτουργεί με βάση τις εξής αρχές:
• Δημοκρατική λειτουργία: «ένα μέλος μία ψήφος»
• Κανόνες στη διανομή κερδών: Το 35% μοιράζεται στους εργαζόμενους, εκτός αν τα 2/3 της Γενικής Συνέλευσης αποφασίσουν να κρατήσουν αυτό το ποσοστό για επανεπένδυση στην επιχείρηση ή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
• 5% αποθεματικό στην επιχείρηση
• το υπόλοιπο επενδύεται υποχρεωτικά είτε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης
-Βάζει κανόνες για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
-Απλοποιεί τις διαδικασίες για τη σύσταση φορέων ΚΑΛΟ, καθιστώντας το Μητρώο Φορέων ΚΑΛΟ υπηρεσία ΓΕΜΗ
-Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μετά τη ψήφιση του νόμου καταγράφεται μία δυναμική στον χώρο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Η διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου για τη ανάπτυξη της ΚΑΛΟ σε συνδυασμό με τις ημερίδες ενημέρωσης που διοργανώνουμε στις Περιφέρειες της χώρας, έχουν ως αποτέλεσμα την εγγραφή κάθε μήνα δεκάδων νέων κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων.
Μετά τη ψήφιση και την εφαρμογή του Ν 4430/2016 και σε διάστημα 4 μηνών κατατέθηκαν στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, 205 νέες αιτήσεις από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Συνεταιρισμούς Εργαζομένων και Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Με άλλα λόγια, κάθε μήνα δημιουργούνται 50 νέα Κοινωνικά Συνεταιριστικά Εγχειρήματα.
Ο αριθμός των αιτήσεων δείχνει τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί μετά τη θέσπιση του νέου νομικού πλαισίου για την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή θεωρεί την ΚΑΛΟ οριζόντια προτεραιότητα. Η σημασία της ΚΑΛΟ επικοινωνήθηκε στο κοινό μέσα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες έκανε παρουσίαση η Αν. Υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου με τη συμμετοχή εξειδικευμένων συνεργατών (νομικοί και φοροτεχνικοί) και σε συνεργασία με τοπικά επιμελητήρια, δήμους και περιφέρειες.
Από τις 205 αιτήσεις που κατατέθηκαν, οι 20 είναι νομικά πρόσωπα τα οποία επέλεξαν να μετασχηματιστούν σε φορείς ΚΑΛΟ, δυνατότητα που δίνει για πρώτη φορά ο νέος νόμος. Οι υπόλοιπες αιτήσεις αφορούν σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και Συνεταιρισμούς Εργαζομένων. Σημειώνεται ότι η νομική μορφή του Συνεταιρισμού Εργαζομένων θεσπίστηκε με τον Ν. 4430/2016

Εκτός όμως από το νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ, η νεοσυσταθείσα Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Οικονομίας στο Υπουργείο Εργασίας για πρώτη φορά καταγράφει την πραγματική κατάσταση του οικοσυστήματος της ΚΑΛΟ.
Πως θα υποστηρίζεται η ανάπτυξη κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων
Εξασφαλίζουμε πόρους για την Κοινωνική Οικονομία: τουλάχιστον 157.000.000 ευρώ θα διατεθούν την επόμενη περίοδο για να βοηθηθούν τα εγχειρήματα στο ξεκίνημά τους. (σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων, δικτύωση)
Συστήνουμε το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας (πόροι: εθνικοί, κοινοτικοί, ιδιωτικές επενδύσεις). Το Ταμείο θα υποστηρίζει αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Δημιουργούμε δομές ανά περιφέρεια για ενημέρωση και υποστήριξη όσων ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας.