ΛΑΚΩΝΙΑ. Η 5η Ιουνίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί διεθνώς να εορτάζεται ως «Παγκόσμια Ήμερα Περιβάλλοντος» σε όλες τις Χώρες- Μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίησης , εκπαίδευσης και ενεργοποίησης της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων των πολιτών.

Ο εορτασμός αυτός δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να σκεφτούν την άρρηκτη σύνδεση των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό περιβάλλον, καθώς και ότι όλοι μαζί σαν σύνολο οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος από τους κινδύνους που το απειλούν.

Ιδιαίτερα η Ελλάδα, τόπος με παράδοση στην Εμπορική Ναυτιλία και στον Τουρισμό, επιδεικνύει χαρακτηριστική ευαισθησία στον συγκεκριμένο τομέα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκρίνεται στο πνεύμα του εορτασμού.

Το Λιμεναρχείο Γυθείου σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Η συμβολή του ΤΝΑΝΠ, δια της αρμόδιας επιτελικής Υπηρεσίας (ΔΙ.Π.ΘΑ.Π.) και των Λιμενικών Αρχών, ως καθ’ύλην αρμόδιου φορέα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας μας, είναι σημαντική με την εφαρμογή, μεταξύ άλλων, αποτελεσματικών μήτρων, του ελέγχου εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας, την ανάληψη πρωτοβουλιών και συναφών δράσεων, καθώς και με την οργάνωση εκδηλώσεων, κάποιες από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν και φέτος (καθαρισμός παραλίας και τουριστικού καταφυγίου Πλύτρας, καθαρισμός παραλίας Μαυροβουνίου), με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας μας και την ευρεία συμμετοχή δημοτικών σχολείων του νομού, εθελοντικών οργανώσεων και έτυχαν της συνδρομής και βοήθειας από τους Δήμους του Νομού.
Η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των θαλασσών και των ακτών απαιτεί κοινή δράση πολιτείας και κοινωνίας και οφείλουμε να αναλογιστούμε ότι σε αυτό το περιβάλλον δεν ζούμε μόνοι μας. Το παραλάβαμε, το διαχειριζόμαστε και κα το παραδίδουμε στις επόμενες γενιές. Για αυτό πρέπει να το προστατέψουμε και να το διαφυλάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».