ΣΠΑΡΤΗ. Στο Συμπόσιο των Παλαιολογείων 2017, ο π. Υφυπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών Πέτρος Δούκας, κατά την εισήγησή του πρότεινε να εξετασθεί άμεσα η δυνατότητα αναβίωσης της «νεκρόπολης» του Μυστρά, ακολουθώντας το παράδειγμα όλων των ευρωπαϊκών πόλεων που διαθέτουν κάστρα και καστροπολιτείες και ιδιαίτερα της Αγγλίας!

Όπως ανέφερε ο κ. Δούκας η αναβίωση και αναστήλωση τέτοιων θησαυρών, παγκόσμιας μοναδικότητας, όπως ο Μυστράς, με αυστηρή κρατική εποπτεία, αλλά με ιδιωτικά κεφάλαια, θα αναδείξει ακόμα περισσότερο την ένδοξη ιστορία μας, την «συνέχεια» του Ελληνισμού, αλλά και θα τονώσει κατά πολύ την οικονομία και τον τουρισμό της Λακωνίας!

Με σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού που θα σέβεται απολύτως τα μνημεία και την ιστορική και συμβολική τους αξία, θα μπορούν να προσελκυσθούν επενδυτές και κατασκευαστές, οι οποίοι υπό τους αυστηρούς όρους που απαιτούνται για ένα τέτοιο εγχείρημα, θα μπορούν να συμβάλουν στην αναστήλωση των ερειπωμένων κτισμάτων και κυρίως των αρχοντικών κατοικιών, με ανταπόδοση για παράδειγμα, την δυνατότητα παραμονής σε αυτά για ένα χρονικό διάστημα.

Στην συνέχεια, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δούκας στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Επεσήμανε ότι, αν και έχουν περάσει 13 χρόνια από τον Ιούνιο του 2004 όταν ως αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εξασφάλισε και ενέκρινε το ποσόν του 1.140.000,00 ευρώ για την εξαγορά του οικοπέδου του ΧΥΜΟΦΙΞ, το θέμα της ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου βρίσκεται ακόμα σήμερα σχεδόν στο μηδέν, παρά τις διάφορες προσπάθειες. Όπως τόνισε: «είναι ντροπή για τη Σπάρτη του Λυκούργου, του Λεωνίδα, του Τυρταίου, του Χείλωνα, του Βρασίδα, του Αγησίλαου, των Κλεομένηδων, της Κλειταγόρας και της Μεγαλοστράτας, αλλά ντροπή και για όλους εμάς, να μην έχει ένα υπερσύγχρονο και εντυπωσιακό μουσείο η Σπάρτη. Θυμίζω ότι το σύνταγμα του Λυκούργου (η μεγάλη Ρήτρα), ήταν το πρώτο σύνθετο πολίτευμα "ρεπουμπλικανικού" και όχι απλά "δημοκρατικού" τύπου διακυβέρνησης. Απο αυτό εμπνεύστηκαν οι πατέρες των ΗΠΑ, όταν σχεδίασαν το δικό τους Σύνταγμα! Χρειάζεται ένας συναγερμός, μια συστράτευση όλων για να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και την οποιαδήποτε χαλαρότητα ή αίσθημα ματαιοπονίας! Ας βρούμε λύσεις στα προβλήματα και ας μην δημιουργούμε προβλήματα στις διαφαινόμενες λύσεις! Μπορούμε!»