ΓΥΘΕΙΟ. Τα ξημερώματα της Τετάρτης 31 Μαΐου 2017 εντοπίστηκε από τους εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ η πρώτη φωλιά Caretta caretta στον Λακωνικό κόλπο και πιο συγκεκριμένα στην παραλία του Μαυροβουνίου.

Από τις 25 Μαΐου έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα μελέτης και προστασίας των θαλασσίων χελωνών στον Λακωνικό κόλπο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και θα απασχολήσει στο σύνολό του πάνω από 200 εθελοντές από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει καταγραφή της ωοτοκίας των χελωνών, εντοπισμό και παρακολούθηση των φωλιών, προστασία των φωλιών από πιθανές καταστροφές,καθώς και ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών της περιοχής.

Η πρώτη φωλιά έγινε μπροστά σε γνωστή επιχείρηση καφέ-μπαρ του Μαυροβουνίου και λαμβάνοντας αυτό σαν ευκαιρία θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τηρώντας σωστά τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία των θαλασσίων χελωνών, μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο το περιβάλλον στο οποίο ανήκουμε.

Υψίστης σημασίας είναι η συλλογή των επίπλων θαλάσσης κατά τις βραδινές ώρες έτσι ώστε να μην περιορίζεται ο διαθέσιμος χώρος ωοτοκίας για το προστατευόμενο είδος, τα οχήματα καθαρισμού να χρησιμοποιούνται μόνον πριν την έναρξη και μετά το τέλος της περιόδου αναπαραγωγής, καθώς και η μείωση της φωτορύπανσης στην παραλία (λάμπες, φακοί, φωτιές) καθώς αποπροσανατολίζει ενήλικα θηλυκά και νεοσσούς στην έξοδό τους από τις φωλιές. Ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει στην προστασία αυτού του πανάρχαιου ερπετού μέσα από μικρές αλλά συνειδητές πράξεις σεβασμού προς τους συντρόφους μας στον κόσμο αυτό. Καλό σας καλοκαίρι!