ΣΠΑΡΤΗ. Ένα ταξίδι που θα μας πάει στο βάθος της ιστορίας, της μνήμης και της δοκιμασίας… Πρόκειται για μια εύγλωττη, εύσχημη και εύμουση αναδρομή στο πάθος του Πόντου και της Σμύρνης.
Καππαδοκία, Πόντος, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη… Μνήμες, μουσικές έως και «αρώματα» ζωντανεύουν στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο την Παρασκευή 23 Ιουνίου ώρα 21:00. Αφηγήσεις και συλλογισμοί ιστορικοί. Ανθρώπινες αυθεντικές στιγμές, σελίδες ενεός λαού που όσοι τον «μαύριζαν» τόσο έλαμπε…

Η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας συνδιοργανώνει με τον Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο Σπάρτης, το Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Λακωνίας «Θρασύβουλος Στανιτσας» την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας και το Κέντρο Μελετών Έρευνας και Ανάπτυξης / Ελληνικοί Χοροί «Δρώμενα» την Πολιτιστική παράσταση «Το μακρινό ταξίδι του μικρασιατικού ελληνισμού.

Η συνεργασία των συγκεκριμένων φορέων και δεκάδων εθελοντών μελών τους αναμένεται να αποδώσει στο κοινό ένα θέαμα και ακρόαμα φόρο τιμής στους Έλληνες που γνώρισαν τον θάνατο του πολέμου και τον ξεριζωμό της γενοκτονίας.

Μουσική, τραγούδι, θεατρικές πράξεις, χοροί, αφηγήσεις, βιντεοπροβολές, εναλλάσσονται στην δίνη του ταξιδιού που υπό το φώς του Βυζαντινού Μυστρά αναζητά τα χνάρια του Ελληνισμού και τελικά τα βρίσκει…
Φαντάζει πολύ λίγο το συμβολικό αντίτιμο των 5€ για την ενίσχυση της προσπάθειας των Συλλόγων που παράγουν πολιτισμό, γονιμοποιώντας αξίες και παραδόσεις ενός ισχυρού τελικά Ελληνισμού.
Πρόκειται για το Α’ Μέρος μιας σημαντικής παραγωγής.