ΣΚΑΛΑ. Με τον προσήκοντα σεβασμό ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος που πραγματοποιήθηκαν στην Τοπική Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Ζάρακος, του Δήμου Ευρώτα το Σάββατο και την Κυριακή ( 3 & 4 Ιουνίου 2017).

Ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γρυπιώτης Ιωάννης στο μήνυμα του τόνισε την ιδιαίτερη αξία της μνήμης απέναντι στην λήθη, που στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για την χώρα και τον λαό μας αποκτά νόημα και περιεχόμενο της πορείας προς το μέλλον.
Η Ειρήνη απέναντι στον πόλεμο και η κοινωνική αλληλεγγύη απέναντι στον ατομισμό και την αδιαφορία είναι καθημερινές απαντήσεις και απαιτήσεις των λαών στους ισχυρούς, ώστε να πρυτανεύσει η λογική και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρίς να χρειασθούν ‘’νέοι ποταμοί αίματος’’, για να επανακτηθεί το Διεθνές Δίκαιο και η Ειρήνη στον κόσμο.

Η Αντιδήμαρχος Αθηναίων κα. Κοντοσταθάκου Εύα στο μήνυμα της τόνισε ότι η Ελλάδα και ο λαός μας αγωνίστηκαν για τις πανανθρώπινες αξίες και πλήρωσαν βαρύ το τίμημα με ολοκαυτώματα, κατοχή και ποταμούς αίματος.«Ποτέ πια πόλεμος» είναι το μήνυμα. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Εθνικής Ανεξαρτησίας πρέπει να είναι οδηγός για να υπάρξει Ειρήνη στον ταραγμένο κόσμο και την γεωπολιτική περιοχή μας.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζουράς Γεώργιος, ως κεντρικός ομιλητής των επετειακών εκδηλώσεων, έκανε εκτενή αναφορά για την Εθνική Αντίσταση του λαού μας απέναντι στου Γερμανούς κατακτητές. Το δένδρο της Ελευθερίας ποτίστηκε με βαρύ φόρο αίματος, πείνα, δυστυχία, ολοκληρωτικές καταστροφές των υποδομών της Πατρίδας μας, με Ολοκαυτώματα και εκατόμβες θυμάτων στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, το Βιάννο, στην Χαλκιδική, τον Χορτιάτη, τους Αγίους Αναργύρους (Ζούπαινα), τον Άγιο Δημήτριο και σ’ όλη την Ελλάδα.
Οι θηριωδίες των Γερμανών κατακτητών πρωτοφανείς απέναντι σ’ ένα υπερήφανο λαό που αντιστάθηκε για να κερδίσει την Ελευθερία του και η Ευρώπη την Ειρήνη.
Τέλος, σημείωσε ότι το αίτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει πρωτίστως ως ηθικό ζήτημα, όπως επίσης το περίφημο Γερμανικό θαύμα στην μεταπολεμική εποχή στηρίχθηκε στην διαγραφή του χρέους που συνέβαλε και η τραυματισμένη Ελλάδα και αυτό δεν πρέπει να το λησμονεί κανείς!
Κατέληξε με την δέσμευση ότι ως Πρόεδρος των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών θα εισηγηθεί την ένταξη του Αγίου Δημητρίου στα μαρτυρικά χωριά.

Την Κυριακή μετά την θεία λειτουργία της Πεντηκοστής πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης κ.κ Ευσταθίου και του Ιερέα του Χωριού π. Νεκταρίου.

Στις Επετειακές Εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος :
• Ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης
• Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς
• Η Αντιδήμαρχος Αθηναίων κα, Εύα Κοντοσταθάκου
• Ο Ταξίαρχος του ΚΕΕΜ κ. Ιορδάνης Χατζινικολάου
• Ο Ταξίαρχος της Αστυνομικής Δ/νσης Λακωνίας κ. Γιώργος Μαρουδάς
• Ο Επιπυραγός της Π.Υ Μολάων κ. Χρήστος Νικολέτος
• Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ Γιάννης Μπουκουβάλας
• Ο Αντιδήμαρχος Μονεμβάσιας κ. Κώστας Μαυρομιχάλης
• Ο Πρόεδρος της Τ.Κ Αγίου Δημητρίου κ. Δημήτριος Θεοδωρακάκος
• Εκπρόσωπος των θυμάτων του Ολοκαυτώματος
• Εκπρόσωπος της Εθνικής Αντίστασης
• Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου
• Εκ μέρους του Δήμου Ευρώτα ο Αντιδήμαρχος κ. Δήμος Βέρδος, ενώ παρευρέθησαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Γιώργος Σωτηράκος, Ηλίας Παναγιωτακάκος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Σωτήριος Μένεγας και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ηλίας Μοίρας και οι κες. Ιωάννα Σάκαρη, Αργυρώ Κρητικάκου και Παναγιώτα Παπαγιανοπούλου.

Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετείχε και το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου.